Startlaphoz Csatlakozz!

Számos jogcímen jöhetnek szóba igények

A munkaviszony helyreállítása jogellenes megszüntetés után: anyagi következmények

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 06. szerda, 16:37

Az előző cikkünkben azt vizsgáltuk, milyen aggályokkal jár, hogy bizonyos esetekben a munkáltatónak kötelező tovább foglalkoztatni a munkavállalót a munkaviszony jogellenes megszüntetése után. Most azt tekintjük át, ilyen esetben milyen egyéb anyagi kompenzációkra tarthat igényt a munkavállaló. Számos jogcímen jöhetnek szóba igények, amelyek összeállításához a Kúria 3/2014.(III.31.) KMK véleménye is segítséget ad – olvasható a munkajog.hu-n.

   Mivel visszahelyezés esetén úgy kell tekinteni, mintha a jogviszony meg sem szűnt volna, a munkavállaló a megszüntetés és a visszahelyezés közötti köztes időre is jogosult elmaradt munkabérére, járandóságaira. Elmaradt munkabérként a munkavállaló távolléti díját kell figyelembe venni. Fontos, hogy a munkaviszony helyreállítása esetén az elmaradt jövedelemként érvényesíthető igény nem korlátozott, az tehát meghaladhatja a munkavállaló 12 havi távolléti díját is.
 
   A bírói gyakorlat az érvényesíthető egyéb elmaradt jövedelmet tágan értelmezi, és e körbe sorolja a jogviszonyra tekintettel járó cafetéria juttatásokat, utazási kedvezményt, vagy a részvényvásárlási lehetőséget is. E jogcímen követelhető a munkaviszonyon kívüli elmaradt jövedelem is, azaz minden, a sérelem folytán elmaradt egyéb rendszeres, jogszerűen megszerzett jövedelem (például, a munkavállalót szerzői munkákra is rendszeresen felkérték munkaviszonyára tekintettel, de annak megszűnése után ezeket a megbízatásait is elvesztette). Az elmaradt jövedelemként érvényesíthető kár egyes elemeit a keresetben jogcímenként elkülönítve, összegszerűen kell meghatározni.
 
   Az elmaradt jövedelem kapcsán fontos a munkavállaló kárenyhítési kötelezettsége. Eszerint az elmaradt munkabér és egyéb járandóság összegének számításánál le kell vonni, amit a munkavállaló megkeresett, vagy az adott helyzetben elvárhatóan megkereshetett volna. Például, ha a jogellenes megszüntetés után a munkavállaló újra elhelyezkedik, elmaradt jövedelemként csak az új állásában elért kereset és a korábbi jövedelme különbsége érvényesíthető.
 
   Akkor sem illeti meg elmaradt munkabér a munkavállalót, ha bizonyíthatóan nem keresett újabb jövedelemszerzési lehetőséget. Erre utalhat, ha nem regisztrált álláskeresőként a munkaügyi központnál, vagy a regisztráció után nem működött együtt a hatósággal.
 
   Meg kell téríteni a jogviszony jogellenes megszüntetésével összefüggésben a munkavállaló egyéb felmerült kárát is. Az egyéb felmerülő károk körébe tartozhatnak a biztosítási jogviszony megszűnésével elvesztett társadalombiztosítási ellátások, vagy ha a jogerős ítélet idejére megváltozott adószabályok miatt a munkavállaló kisebb nettó összeghez jut hozzá, mintha idő közben minden hónapban megkapta volna a bérét.
 
  A munkaviszony munkáltató általi jogellenes megszüntetésével okozati összefüggésben keletkezett kárának valamennyi elemét a munkavállalónak kell bizonyítania. Ha azonban az egyes kárelemek összegszerűsége megfelelő okiratok, adatok hiányában a perben ésszerű határidőn belül nem tisztázható, a bíróság – munkavállalói bizonyítási indítvány esetén – a munkáltatót kötelezi a szükséges adatok és rendelkezésére álló számítások szolgáltatására.
 
   A munkaviszony helyreállítását követően keletkezett, a munkaviszonyban töltött időhöz kapcsolódó jogosultság tekintetében a munkaviszony megszüntetése (megszűnése) és annak helyreállítása közötti tartamot munkaviszonyban töltött időnek kell tekinteni.
 
   Így ha a munkavállaló munkaviszonya a helyreállítás után megszűnik, a köztes időszakot is figyelembe kell venni a végkielégítés, vagy a felmondási idő számításánál. Szabadság viszont erre az időszakra nem jár, ezt ugyanis nem tekinti szabadságra jogosító időnek a törvény.
 
   A helyreállítás után a jogviszony folytonosságából ered az is, hogy a jogellenesnek bizonyult megszüntetéskor esetlegesen kifizetett végkielégítést az elmaradt munkabér és egyéb járandóság összegének kiszámításánál le kell vonni.
 
   Megkapja viszont végkielégítését a munkavállaló, ha a helyreállítás után végkielégítésre jogosító jogcímen ér véget a jogviszonya. Ahogy az előbb láttuk, ilyenkor a jogellenes megszüntetés és a helyreállítás közötti időtartamot is munkaviszonyban töltött időként kell figyelembe venni a végkielégítés megállapításánál.
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munkaviszony helyreállítása jogellenes megszüntetés után: anyagi következmények.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector