Startlaphoz Csatlakozz!

Több száz embernek jelentene munkát

Kormánytámogatásra vár a magyar cementgyár

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 07. csütörtök, 19:17

Egyelőre nem indul be a cementgyártás Hejőcsabán, a termelés beindításához ugyanis az kellene, hogy a kormány kiemelt fontosságúnak minősítse beruházást. Amellett, hogy a cementgyár több száz embernek jelentene munkát, magyar gyártó szolgáltathatná a terméket és jóval kevesebb lehetne a külföldi import – írja az Origo.

   A svájci tulajdonú Holcimmal a Magyar Cement Kft húsz évig pereskedett a gyár tulajdonjogáért és csak 2010-ben került a magyar kft. birtokába a gyár azon része, amely ahhoz kell, hogy egyáltalán beindulhasson a cementgyártás – mondta Kálmán János a HCM 1890 Kft.ügyvezető igazgatója az Origónak.
 
  A szükséges hatósági engedélyeket – környezetvédelmi, bányászati -  azonban a kft még nem kapta meg, ezeket a Holcim elvitte, anélkül pedig nem indulhat be a gyártás. Így jön képbe a kormány egyedi döntése, amely az engedélyek megszerzését felgyorsítaná, a kft pedig elindíthatná a közel 9 milliárd forintos beruházást. A gyár 344 embert is tudna foglalkoztatni, a kormány által adható vissza nem térítendő támogatás összege elérheti a beruházás értékének kétharmadát is, a maradékot banki hitelből pótolná a kft – mondta az ügyvezető igazgató.  
 
Mennyibe kerülne?
 
   Az első cement gyártósor beindításához nagyjából 5 milliárd forintra lenne szükség, a második gyártósorhoz kevesebb is elég, ez 4 milliárd forint- mondta Kálmán János. Az ügyvezető igazgató havi egy milliárd forint forgótőke-ráfordítással számolt, de szerinte ez már négy hónappal a termelés beindítása után bevételeiből tudná fedezni a költségeket, így az újraindítás teljes költsége körülbelül 13 milliárd forint. Az üzem értékét 100 milliárd forintra becsüli az ügyvezető igazgató.  
 
Magyar gyártó adhatná a cementet
 
   A magyar piac cementszükséglete jelenleg még kevesebb, mint 3 millió tonna, de potenciálisan lehet akár 5 millió tonna is. Ennek meghatározó része importból származik, Szlovákiából és Romániából kapjuk,  900 millió tonna érkezik évente. A hejőcsabai cementgyár egy gyártósorral egymillió tonnát tudna gyártani, de mivel a két gyártósort is tudnának működtetni, így a hazai cement szükséglet harmincöt százalékát a magyar cég adhatná.
 
   Kálmán János szerint ez azért is szükséges, mert a multik a régióban monopolhelyzetre tettek szert a cementgyártásban, ami az árak emelkedésével járt.  A magyar piac - elvileg - 5 millió tonna cementet tud felvenni évente, bár ez felső határ, a válság miatt ez visszaesett, nagyjából a felére.
 
   Magyarországon jelenleg a svájci Holcim, a francia Lafarge és a Strabag érdekelt, a Strabag a közelmúltban a háttérbe vonult, a Lafarge-val közös érdekeltsége van.   
 
Kormánydöntésre várnak
 
   A kft ez év májusában fordult a kormányhoz az egyedi támogatásért,de kérelmükre nem kaptak választ, a termelés pedig, ahogy az elmúlt években, továbbra is áll. 
 
Egy cementgyár, két nyomozás
 
   A hejőcsabai cementgyárért folytatott harc bűnügyi síkra terelődött - írta a közelmúltban a figyelo.hu.  A rendőrség közokirat hamisítás, az adóhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt indított nyomozást hivatalosan ismeretlen tettes ellen, de a portál szerint azok középpontjában a Holcim áll. 
  A közokirat hamisítás gyanúja azért merülhetett fel, mert a Holcim anélkül jegyeztetett be a cégbíróságon egy miskolci fióktelepet, hogy ahhoz kérte volna a tulajdonos írásbeli hozzájárulását. Az adóhivatal figyelmét pedig azért keltette fel, mert a gyanú szerint éveken át úgy számolt el értékcsökkenést a gyárban lévő termelőeszközökre, hogy azt igazából meg sem tehette volna. 
  A svájci székhelyű cementóriás visszautasítja mindkét vádat, de áll a vizsgálatok elébe, mondván, nincs titkolnivalója. 
 
Forrás: Origo

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kormánytámogatásra vár a magyar cementgyár.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector