Startlaphoz Csatlakozz!

Egyre kevésbé éles a választóvonal a két típus között

Alap- vagy mesterdiploma?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 08. péntek, 16:50

 Melyik az a divatos és biztos munkahely, amely jobban szereti az alapdiplomát, mint a mestert? Mivel turbózhatjuk fel az önéletrajzunkat, hogy behozzunk két év mesterképzést? És hol nem működik ez a trükk? A piac nagyjából az elvártak szerint árazta be a két képzési szintet, de van, amire érdemes odafigyelni, hogy ne érje meglepetés a friss végzősöket – olvasható a vs.hu oldalán.

   Smejkál Péter biztos állásajánlattal, mondhatni tét nélkül futott neki a diplomázásnak az ELTE társadalomtudományi karának társadalmi tanulmányok alapképzésén. Tudta, hogy egész más területen helyezkedik majd el, mint amit eddig tanult. Szerencséje volt, mert így kimaradt abból a pánikhangulatból, ami az államvizsgához közeledve az egész évfolyamot elkapta, és amelynek alaptétele – mint később kiderült, egyáltalán nem alaptalanul – úgy szólt, hogy „mi lesz velünk az alapképzés után”.
 
Mostanra árazta be a piac
 
  A magyar felsőoktatás 2006-ban állt át a bolognai rendszerre. Ennek lényege, hogy megszűnt a klasszikus főiskolai és egyetemi diploma, ehelyett néhány kivétellel (orvos, építész, jogász) mindenki először egy hat-hét féléves alapképzésen vesz részt, ami egy úgynevezett bachelor végzettséget ad, humán területen Bachelor of Arts (Ba), műszaki területen Bachelor of Science (BSc) néven. Ezután, aki akar, még felvételizhet a mesterképzésre, amellyel aztán kettő-négy félév alatt körülbelül a korábbi egyetemi diplomának megfelelő master (Ma, MSc) végzettséget lehet szerezni. Az arányokat jelzi, hogy idén szeptemberben 47 ezren alap-, 14 ezren mesterképzésen kezdik el tanulmányaikat. Mivel öt éve végzett az első olyan évfolyam, amely a bolognai képzés szerinti bachelor diplomát szerzett, három éve pedig az első mesterszakosok is papírt kaptak, a munkaerőpiac nagyjából mostanra árazta be az új típusú végzettségeket.
 
   „Hiú reményeket senki nem táplált, tudta mindenki, hogy egy ilyen diplomával nem fog tudni a szakmában elhelyezkedni”, magyarázza Smejkál. Erre az egyetem is ráerősített, sokszor hallották órákon, hogy ez az alapképzés csak ugródeszka a továbbtanuláshoz. Végül az élet is igazolta a félelmeket, hogy ez a szak egyike azon kevésnek, amelyen nem sokat ér az alapdiploma: aki mesterszakra tovább tudott menni, az azóta vagy külföldön dolgozik a szakmájában – főleg azok, akik nemzetközi tanulmányok mesterszakra mentek –, vagy itthon lett tanársegéd, kezdett kutatói, elemzői karriert. Aki viszont a bachelor papírral ugrott neki a munkakeresésnek, az Smejkál elmondása szerint külföldön csak fizikai munkát kapott, vagy multihoz ment ügyfélszolgálatosnak, a diplomától független munkát végző irodistának, asszisztensnek.
 
Munka és tanulás egyszerre
 
 
  A magyar munkaerőpiacon nagy súllyal szereplő shared service centerekben (SSC, multicégek szolgáltatóközpontjai, központi ügyfélszolgálatai, itt könyvelnek és végeznek egyéb munkákat több országbéli kirendeltségnek) valóban tárt karokkal fogadják a bachelor diplomásokat, mindegy, melyik szakról érkeznek.
 
  „Jobban szeretik, mert a szükséges tudással már rendelkezik, a nyelveket jól beszéli, de alacsonyabb a bérigénye”, magyarázza Hoffmann Ádám, az Exact Solutions fejvadászcég toborzásért és munkaerőkiválasztásért felelős munkatársa. Ilyen SSC-kben mintegy 70 cég körülbelül 40 ezer fiatalt alkalmaz Magyarországon. Az Exact Solutions szakterülete az SSC-ken kívül az informatikai ágazat, azt mondja, ott eleve óriási most a kereslet, úgyhogy BSc-vel is van lehetőségük a fiataloknak. Megfigyelhető ugyanakkor, hogy általánosságban egyre kevésbé éles a választóvonal a két típusú diploma között. „Nagyon sok példa van arra, hogy a BSc után munkát vállalnak, közben csinálják a mesterképzést, aztán amikor megvan a master, 3-4 év tapasztalattal jön ki egy még értékesebb diplomával a piacra”, mondta.
 
   Ilyen tervei vannak Andreának is, aki a Budapesti Gazdasági Főiskolán tanul, egyszerre végez két, igencsak keresett alapszakot, a külkereskedelmit, valamint a gazdálkodási és menedzsmentet (a nevét kérésére megváltoztattuk). Hamarosan mindkettőből meg is kapja a diplomát, és el is megy dolgozni. Ő úgy futott neki a képzésnek, hogy nem akar majd mesterképzésre menni, de először egy tanára, majd a szülei is arra biztatták, hogy tanuljon tovább, mert „néhány év múlva jól jön majd”. Andrea úgy véli, nem valószínű, hogy sokat hozzátesz az eddigi tudásához a papír, de ha valaha középvezetői, vagy felső vezetői állást akar, akkor mindenképp kell majd. „Van két év munkatapasztalatom a főiskola mellett, úgyhogy bízom benne, hogy az álláskereséssel nem lesz gond, aztán legfeljebb estin, vagy levelezőn megszerzem a mestert. De még az is lehet, hogy MBA-képzésre megyek”, mondta. Az MBA egy nemzetközi, kifejezetten menedzsmentre specializálódott közgazdász mesterképzés.
 
Mesteri életrajz mesterdiploma nélkül
 
  A munkatapasztalat és egyéb gyakorlat sok helyen valóban tudja helyettesíteni a mesterképzést, de nem minden területen váltja ki azt a piacon, mondja Pethő Anikó, az Aarenson fejvadászcég szakértője. Mint mondta, a mérnököknél és az informatikai szektorban „ha egy mód van rá, preferálják a mestert” a munkaadók, vagyis ha több jelölt van egy állásra, azokkal interjúznak előbb. A tervező-mérnöki szakmákban hangsúlyosan jobban szereti a piac a mesterdiplomát, mert úgy látják, a mesterképzés éppen azt a pluszt – önállóság, szakmai kreativitás – adja, ami ehhez kell.
 
   A hiányszakmákban viszont nem ennyire éles a különbség, a megmunkálási területen, anyagtechnológia szakokon, anyagmérnöki végzettségnél összemosódnak a határok. Nem egyértelmű a mesterdiploma előnye a bölcsész területeken sem. „Inkább nézik a gyakorlatot, az ösztöndíjakat, külföldi Erasmus-féléveket. A Ba-sok fel tudják ezekkel húzni az önéletrajzukat úgy, hogy egy szinten kezeljék őket egy tapasztalatlan mesterdiplomással”, mondja a szakértő, hozzátéve: sokan emiatt eleve úgy jelentkeznek be a piacra, hogy ingyen dolgoznának akár fél évet is a gyakorlat megszerzéséért.
 
  Ráadásul – és ezt már Hoffmann Ádám mondta – ha valaki eltöltött néhány évet munkával, akkor a következő állásinterjún már nem arra koncentrál a munkaadó, hogy milyen diplomája van, hanem arra, hogy mit csinált eddig a szakmában: „Az első években végzetteknél mostanra kezd elmosódni a határ a diplomatípusok között, náluk már az a fontos, hogy mit tettek le az asztalra”.
 
   Mivel mindkét fejvadász említette a műszaki pályát, mint az egyik legkeresettebb ágazatot, amelyben egyes területeken mindenkit felszippant a munkaerőpiac, más területeken viszont a mesterképzésnek nagy az előnye, megkerestük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet is.
 
   Szabó Imre, a Diákközpont igazgatója azt mondta, az alap- és a mesterképzésnek egymástól valóban jól elhatárolható céljai vannak, amelyeket egyébként a bárki által elérhető képzési és kimeneti követelmények is rögzítenek. „A BSc arra tanít, hogyan kell az adott terület folyamatait leírni, a meglevő modelleket alkalmazni, és ezek ismeretében az egyes konkrét feladatokat megoldani. Mesterképzésben viszont a cél a folyamatok leírásához használt elméleti ismeretek átadása, a modellalkotás megtanítása, az, hogy a végzettek legyenek képesek ezt olyan eszközök esetén is alkalmazni, amelyek tanulmányaik során nem is léteztek”, erősítette meg a fejvadászok tapasztalatait. Vagy még egyszerűbben: működtetés kontra fejlesztés – előbbit tanulják az alapképzésen, utóbbit pedig a mesterképzésen kell elsajátítani. Mindkét képzésen hangúlyt kap viszont az egyéni munka, önálló tanulás és a csoportokban dolgozás is, valamint az idegennyelv-oktatás, tehát ilyen szempontból, módszertanilag nincs különbség.
 
Számszerűsített különbségek
 
  Kértünk statisztikákat is a Műegyetemről arról, hogy a végzettek milyen arányban és hol tudnak elhelyezkedni. Szabó Imre azt mondta, náluk a Bsc-képzésről kikerülők jelentős része általában továbbtanul mesterszakon, de aki nem, az is kap állást a saját szakmájában, így náluk a BSc-n, illetve MSc-n végzettek elhelyezkedési statisztikáit nem sok értelme van összehasonlítani.
 
   Vannak viszont statisztikái Varga Júlia közgazdásznak, aki a Diplomás Pályakövetési Rendszer 2008-ban és 2010-ben felvett adatait összegezte. (Varga tanulmányai pdf-formátumban itt és itt olvashatók. A 2011-es adatokról ide kattintva olvashatja a Felvi.hu összefoglalóját.) A szakember a VS.hu-nak röviden úgy foglalta össze a kutatást, hogy „a kétfokozatú rendszer más és más pályákra készít fel. A bachelor a munkaerőpiacon elválik a mestertől, de komoly előnyt ad az érettségihez képest”.
 
   A 2008-as és 2010-es adatok összehasonlításánál kiderült például, hogy a válság miatt a legtöbb diplomás munkakeresési ideje nőtt, de „a BA/BSc vagy főiskolai végzettségűek között átlagosan nagyobb mértékben, mint az MA/MSc, vagy egyetemi végzettségűek között”. Ez egyébként nem feltétlen jelenti azt, hogy az alapdiplomások eleve tovább keresnek munkát, csak annyit, hogy a válság erősebben hatott rájuk. Ami a kereseteket illeti, ott 2010-ben mély gödör látszik, előtte és utána is magasabb összegeket adtak meg az önkéntes válaszadók de a mesterdiploma mindig is 25-30 ezerrel magasabb bért jelentett. A BA/BSc vagy főiskolai végzettségűek közül a 2008-ban végzettek nettó 157 ezer, a 2010-ben végzettek 137, a 2011-ben diplomázók 152 ezer forintot kerestek, az MA/MSc-seknél ugyanezek az adatok havi nettó 193 ezer, 162 ezer és 178 ezer Ft voltak.
 
Forrás: vs.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Alap- vagy mesterdiploma?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector