Startlaphoz Csatlakozz!

A „munkaalapú társadalom” küszöbére érkeztünk?

Nem mindegy, milyen a munka

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 09. szombat, 07:22

Nyolc százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a magyar gazdaságban. 1992 óta ez a legjobb szám. Ez azt jelentené, hogy már a „munkaalapú társadalom” küszöbére érkeztünk? Vagy az még messze van? – olvasható a Világgazdaságban.

   A magyar miniszterelnök nem a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen mondta először, hogy „munkaalapú társadalmat akarunk szervezni”. Két éve még a jóléti állam helyett javasolta ezt a megoldást. Hogy pontosan mi is az a munkaalapú társadalom? Olyan, ahol segély helyett munkából kell megélni. Jó. És hol az a munka? Sokan keresik, de nem találják. Velük mi lesz?

   Magyarországon a rendszerváltás után minden kormány meghirdetett célja volt a foglalkoztatás növelése. Már csak azért is, mert így az előállított és elosztható javak mennyisége is nagyobb, s a költségvetésből fizetett segélyek terhe is kisebb. Ha nem volt munka, az állam támogatta a munkanélkülieket. Akadtak, akik visszaéltek ezzel, s „megélhetési segélyezetté” váltak. A második Orbán-kormány ezért drasztikusan visszafogta a segélyeket. Azt nem mondta, hogy aki nem dolgozik, ne is egyék, de ez is bekövetkezett. Terjed a gyermekszegénység, egyre több az alultáplált gyermek. Nem ez volt a cél, az biztos. Az Orbán-kormány közmunkával próbálta helyreállítani a munka becsületét. Annyi közmunka azonban nincs, ahányan munka nélkül vannak. S ha se közmunka, se segély? Akkor?!
 
  A szocializmusban a munkaalapú társadalmat megvalósították. Látszatra, persze. Kötelező volt dolgozni, akit munkanélküliségen értek, könnyen megkapta a „közveszélyes munkakerülő” bélyeget, ami büntetéssel, talán még börtönnel is járt. Akkor nem volt kunszt elhelyezkedni. A vállalatoknak – állam tulajdonúak – illett az embereknek munkahelyet adni. Akkor is, ha nem volt munka. Így alakult ki akkoriban a „kapun belüli munkanélküliség”. De ettől még teljes volt a foglalkoztatás. Sokan visszasírják ezt az időszakot – ez ugyanis némi biztonságot jelentett. Alacsony fizetéssel, alacsony munkatempóval, gyenge termelékenységgel – így épült a szocializmus. És így jutott zsákutcába.
 
   Ez az idő már elmúlt. Ugye? Az értelmetlen látszatmunkák ideje lejárt, ugye? A mostani biztató foglalkoztatási statisztika hátterében a nagyarányú közmunka húzódik meg. Amit akkor is biztosítani kell az előirányzott nagyságrendben, ha az adott helyen nincs értelmes, hasznot hajtó munka. A feladat kipipálva, a statisztika javult. A cél persze, itt is szimpatikus. Ne segélyeken tengődjenek a munkanélküliek, hanem kapjanak a közösségtől valamilyen munkát. Hogy érezzék, hasznosak, szükség van rájuk. A dolgozó ember ráadásul könnyebben továbblép, s a valódi munkaerőpiacon is könnyebben talál állást. Olyat, amit a piac, a vállalatok kínálnak. Talán már magasabb pénzért.
 
   Ez az elmélet. Néhány év tapasztalata azonban ennek ellentmondani látszik. A közmunka egyelőre keveseket vitt vissza a versenyszférába. Ott ugyanis képzettebb, vagy más szakmával rendelkező emberek kellenének. A vállalatok egyre gyakrabban mondják: kevés a megfelelő szakmunkás, s ez a hiány már a fejlődés, a növekedés gátja. Itt lenne feladata az oktatásnak, a képzési rendszernek. A munkanélküli éveket átképzésre is lehetne használni. Persze, ez sem egyszerű. A továbbképzéshez alapismeretek kellenek. Néha ez is hiányzik. Mondják, egyre gyakrabban. Tehát a munkaalapú társadalom alapfeltétele az oktatásalapú társadalom. Enélkül egyre nehezebb a piaci igényeknek megfelelni. Hacsak nem arra gondol a kormány, hogy majd közmunkával megold mindent.
 
Az nem fog menni. 

   Hogy lesz ebből munkaalapú társadalom? A magas foglalkoztatás elérhető – erre már volt példa. Ám ha nem a versenyszférában jönnek létre új munkahelyek, akkor könnyen látszatfoglalkoztatás alakul ki. Ettől azonban nem lesz jobb. Sőt! Folytatódhat az ország lecsúszása a nemzetközi versenyképességi rangsorokban. A munkaalapú társadalomnak, vagyis a magas foglalkoztatásnak csak akkor van jövője, s realitása, ha a versenyképesség növelése a cél. Ehhez versenyképes tudással rendelkező emberek kellenek. Bezárult a kör.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem mindegy, milyen a munka.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector