Startlaphoz Csatlakozz!

Az adókedvezmény és a nyugdíjhiszti pörgeti a számokat

A kormány is tolja a biztosítók szekerét

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 10. vasárnap, 12:02

A biztosítótársaságok jól beizzították ügynökeiket: aligha lehet mondani még egy terméket, amelyik annyira pörögne manapság, mint a nyugdíjbiztosítás. Az ING szerint júliusban ugrásszerűen nőtt a kötések száma, ami így elérte az ötezret. Hasonló, hirtelen kiugrást az Aegon nem tapasztalt, de az érdeklődés ott is jelentős, többezres a szerződésszám. A teljes piacon az első fél évben több mint húszezer ilyen biztosítást kötöttek az ügyfelek - írja a Népszabadság.

   A biztosítótársaságok szerint az élénk érdeklődés oka egyértelműen a biztosításhoz kapcsolódó adókedvezmény. A befizetett díj húsz százaléka, legfeljebb évi 130 ezer forint vonható le az szja-ból az év végén. Ezt a pénzt nem lehet persze felvenni, az a számlára kerül. Ezzel együtt a hosszú távú megtakarítások tervezésénél egy kis számítással azonnal megvan a válasz, mi a legjobb megoldás: míg a piacon elérhető hozamok nagyjából sehol sincsenek, s itt nem is a nullaközeli betéti kamatokra kell gondolni, hanem akár befektetési alapokra is, addig a nyugdíjbiztosítás úgy ad extra hozamot – praktikusan alapból 20 százalékot –, hogy a befektetett pénz sincs veszélyben. Vagyis a magas hozam reményében nem futja meg az ügyfél azt a kockázatot, hogy az egész befektetése tőkéstül együtt elfüstöl. (Igaz: a kezdeti 20 százalékos hozam az évek során egyre kisebb lesz, hiszen ugyanaz az összeg, mondjuk havi 15 ezer forint és a hozzá kapcsolódó háromezer forint adókedvezmény a teljes befektetéshez képest egyre kisebb részt tesz ki, vagyis egymillió forint felhalmozott vagyon esetében a bejövő háromezer forint kedvezmény már alig érzékelhető pluszt hoz. Ennek ellenére roppant vonzó a termék.)
 
   A nyugdíjbiztosítás mellett persze más konstrukciókhoz is kapcsolódik épp ugyanekkora adókedvezmény, azoknál azonban nem látszik nagy élénkülés, sőt. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagság, illetve pluszbefizetés még jobb is lehet a biztosításnál, hiszen krízis esetén ezt fel lehet törni, a biztosítást viszont nem. A pénztárban felhalmozott vagyon befektetése meglehetősen kötött, vagyis extra hozamokat nem lehet produkálni, ám a költségszint ezzel együtt igen alacsony. Az első negyedéves adatok szerint ennek ellenére folytatódik a lassú létszámcsökkenés: 2012-től negyedévente egyre kevesebb tagja van a pénztáraknak, 1,245 millió után 2013 első negyedévében 1,217 millió, az idén március végén 1,182 millió fő. Ehhez képest viszont a befizetett díj emelkedett – most a tagok által fizetett összeg az érdekes, ez mutatja az öngondoskodási szándékot. Az első negyedévekben 2012-ben 9,4 milliárd, tavaly 10,7 milliárd, idén pedig 12,1 milliárd forint jött be. Vagyis, aki fizet, az egyre komolyabban gondolja, összességében azonban nem tud nőni a létszám, a nemfizető tagok száma pedig szintén emelkedik, legutóbb 22 ezer főt tett ki.
 
   A biztosítók, illetve az ügynökök nyilván azt a terméket népszerűsítik, amelyből a nagyobb jutalékuk van: a nyugdíjbiztosítást.
 
   Erre a kampányra pedig elég jól ráerősített a közelmúltban felkapott nyugdíj-spekuláció.A gyerekszámhoz kötött nyugdíj terve úgy hatott, mintha egy fél téglát hajítottak volna a pocsolyába. Függetlenül attól, hogy a kormány hivatalosan cáfolta a gyerekszám alapján differenciált nyugdíj bevezetését, mondván, a nyugdíjrendszer stabil és fenntartható, a téma a köztudatban maradt. A felháborodás mellett ugyanis a várható állami nyugdíjösszegek is beszédesek voltak. Nemcsak a gyerektelen nyugdíjasok esetében, akik számára így kötelező az öngondoskodás, hanem a gyereket nevelők esetében is, hiszen azok a becsült összegek sem éppen kimagaslóak. Valószínű, hogy a hírek és a kormányzati vagy a közeli vélemények megerősítették mindazt, amit a biztosítási ügynökök mondtak. Vagyis, hogy lépni kell.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A kormány is tolja a biztosítók szekerét.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector