Startlaphoz Csatlakozz!

Reménytelen, vagy mégsem?

Nyelvtudás nélkül külfödön

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 10. vasárnap, 18:03

Felmérések szerint a munkaképes korú magyar lakosság nagyjából ötöde tervez egy-két éven belül hosszabb-rövidebb időtartamú külföldi munkavállalást. Kevesebb szó esik viszont arról, hogy ezeknek az embereknek mekkora része rendelkezik az ehhez szükséges képességekkel, mekkora esélyük van ténylegesen munkát találni – írja a Profitline.hu.

   Abban minden szakértő egyetért, hogy nyelvtudás, kezdőtőke és megfelelő előkészítés nélkül komoly kockázatot jelent a külföldi munkavállalás. A 2008-as válság előtt még az is találhatott – jellemzően alacsony presztízsű – állást, aki csak minimális szinten beszélte az adott ország nyelvét. Azóta viszont kínálativá vált a munkaerőpiac, egyre több tapasztalt és nyelvet is beszélő ember keres állást, ezért a cégek igényei is megnövekedtek.
 
   Ezzel együtt a képzetlen és csak magyarul tudó próbálkozók esélyei drasztikusan csökkentek.
 
  – Érezhetően megváltoztak a cégek prioritásai: korábban hangsúlyosan a megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező embereket keresték, a nyelvismeret másodlagos volt. Az elmúlt években viszont fordult a kocka, kiemelt elvárás lett a német nyelv ismerete, ráadásul a szaktudással kapcsolatos elvárások sem csökkentek – nyilatkozta Feleki Attila, a németországi és ausztriai munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó HR-Rent Kft. ügyvezetője.
 
   – Legalább B1-es, vagyis egy átlagos középfoknak megfelelő nyelvismeret szinte mindenhol elvárás, de a folyamatos kommunikációt, csapatmunkát igénylő pozíciókban felsőfokhoz közelítő tudásszintre van szükség. A közhiedelemmel ellentétben ezt nem csak a diplomás munkakörökben, hanem már egyre több szakmunkástól is elvárják.
 
   - Az álláskeresők felkészültsége és elvárásai azonban nagyon gyakran nem találkoznak a piaci igényekkel. Az elsősorban villany, gép- és fémipari szakmákban aktív HR-Rent statisztikái szerint a hozzájuk regisztrálók csak mintegy 30%-ának megfelelő a szakmai tudása és a nyelvismerete.
 
   – Sokan nem rendelkeznek nyugaton is piacképes szakmával vagy éppen nem képesek a megfelelő színvonalú munkavégzésre. A legnagyobb gond azonban a nyelvismeret hiánya, amely miatt minden egyéb szempontból megfelelő jelentkezőket is el kell időnként utasítanunk – említette még Feleki. Megfelelő nyelvtudással azonban a legtöbbször meglepően gyorsan el lehet helyezkedni. A HR-Rent tapasztalati szerint például az iparági hiányszakmának tekinthető hegesztők és forgácsolók iránt akkora a kereslet, hogy a náluk jelentkezőknek szinte napok alatt találnak munkát.
 
Forrás: Profitline.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyelvtudás nélkül külfödön .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector