Startlaphoz Csatlakozz!

Szuperöreg társadalom

Nyugdíjaskatasztrófa jöhet már pár éven belül

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 11. hétfő, 08:39

Magyarország nagyon közel kerül ahhoz, hogy az úgynevezett szuperöreg társadalmak közé kerüljön 2020-ra. Ebben a helyzetben érezhetően csökken az érintett országok GDP-jének növekedése.

    A világon 13 szuperöreg társadalom lesz 2020-ra szemben a jelenlegi hárommal - derül ki a Moody's hitelminősítő cég előrejelzéséből. Az egyre inkább elöregedő társadalmakban számottevően lassul a gazdasági növekedés - figyelmeztet a jelentés. A prognózis szerint 2030-ra már 34-re megy fel a szuperöregnek minősülő társadalmak száma - foglalta össze  a prognózis főbb elemeit a Financial Times.

    A definíció szerint ezt a jelzőt azok az országok kapják meg, amelyekben a népességen belül meghaladja a 25 százalékot a 65 éven felüliek aránya. Jelenleg Németország, Olaszország és Japán tartozik ebbe a körbe. Hat év múlva Európából már Franciaország, Svédország, Portugália, Szlovénia és Horvátország is a szuperöreg országok között fog szerepelni. 2030-ban már ebben a klubban lesz Hongkong, Dél-Korea, Nagy-Britannia, Új-Zéland és az USA is.

    Az USA kereskedelmi minisztériumának becslése szerint Magyarországon - amely jelenlegi 17 százalékos arányával a kelet-közép-európai társadalmak összehasonlításában a leginkább elöregedett - 2020-ra 20-21 százalékra megy fel a 65 évesnél idősebbek aránya.

Öregedő társadalmak

    A Moody's másik kategóriájába, az úgynevezett öregedő társadalmak közé azok a nemzetek tartoznak, amelyekben a lakosság hét százaléka idősebb 65 évesnél. A világ országainak 60 százaléka fog ebbe a körbe esni 2015-ben - állítja a hitelminősítő. Ez a körülmény alátámasztja azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint az a kedvező demográfiai szerkezet, amely az elmúlt évtizedekben egyfajta demográfiai osztalékként segítette a világgazdaság növekedését - a fiatal ázsiai, főként kínai munkaerő színre lépése -, átalakul a bővülést fékező demográfiai adóvá.

    Az elöregedést általában hosszú távú problémának tartják, ám valójában már most is jelen van, és jelentősen fékezni fogja a gazdasági növekedést - hívja fel a figyelmet Elena Duggar, a Moody's elnökhelyettese.

    A hitelminősítő várakozása szerint a világ munkaképes korú lakossága fele olyan gyorsan fog bővülni 2015 és 2030 között, mint az ezt megelőző 15 évben. Maroknyi afrikai országot kivéve a világ minden országa azzal fog szembesülni, hogy vagy zsugorodik munkaképes korú lakossága, vagy lassabban nő, mint korábban.

Lassulás

    A népesség azelőtt soha nem tapasztalt elöregedése a következő öt évben 0,4 százalékkal fogja fékezni a gazdasági növekedést, 2020 és 2025 között pedig évi 0,9 százalékkal. A világ legfejlettebb ipari társadalmait tömörítő OECD szerint a globális növekedés üteme a jelenlegi évtized éves átlagos 3,6 százalékáról 2,4 százalékra lassul 2050 és 2060 között.

    Az elmúlt évek bezzeg országai súlyos kilátások elé néznek. Kínában 2020-ban még hat munkaképes korú személy jut majd egy nyugdíjasra, míg 2030-ra 4,2-re, 2050-re 2,6-ra megy le ez a mutató. Hongkong és Dél-Korea esetén még alacsonyabb számokat jósolnak a szakértők.

    A Moody's szerint részben a munkanélküliség visszaszorításával, részben a migráció megfelelő kezelésével lehet enyhíteni a várható problémát. Hosszabb távon bízhatunk abban, hogy az innováció, a technológia fejlesztése javítja a termelékenységet, ami szintén ellensúlyozhatja, hogy relatíve kevesebben dolgoznak a nyugdíjasokhoz képest.

Forrás: Napi.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyugdíjaskatasztrófa jöhet már pár éven belül.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector