Startlaphoz Csatlakozz!

El kell-e engedni a munkavállalót?

Apás szülés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 11. hétfő, 13:09

Joggal maradhat-e távol a munkától a leendő apa, ha szeretne ott lenni gyermeke születésénél? A kérdés és az alábbi eset két fontos szabályra is felhívja a figyelmünket.

    Egy jogsegélyszolgálat diszpécserénél bukkant fel az alábbi megdöbbentő eset. Egy összeszerelő üzemben dolgozó munkavállaló telefonált vezetőjének, hogy nem tud bemenni az éjszakai műszakra, mivel feleségénél megindult a szülés, és a kórházban vannak. A munkáltató fizetés nélküli távollétet engedélyezett neki. Ám amikor a munkavállaló újra telefonált, hogy a vajúdás elhúzódása miatt a következő este sem tud munkába állni, a munkáltató kötelezte a megjelenésre, arra hivatkozva, hogy több szabadságot csak a gyermek megszületése után kell biztosítania.

    Az eset kapcsán elsősorban nem a szabadsággal kapcsolatos rendelkezések érdekesek. Ez a konkrét ügyben nem is merült fel, a munkavállaló ugyanis már felhasználta éves szabadságát. Van azonban két olyan törvényi rendelkezés, amelyek alapján a munkavállalót a szabadságtól függetlenül is mentesíteni kellett volna a munkavégzés alól a szülés apropóján.

    Az első a Munka Törvénykönyve egyik új alapelve, a méltányosság elve. Eszerint a munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni, a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat. A munkaviszony egyik sajátossága, hogy a munkáltató – a jogszabályok, a kollektív szerződés és a munkaszerződés keretei között, de – egyoldalúan jogosult előírni, hogy a munkavállaló mikor, hol, kivel, milyen eszközökkel, meddig és pontosan milyen feladatot végezzen. Számos konkrét munkajogi szabály igyekszik biztosítani, hogy ez az egyoldalú teljesítés meghatározás ne sértse a munkavállaló érdekeit. Például, a munkaidő-beosztása során a munkáltató számos előírást köteles tiszteletben tartani a munkavállaló pihenőidejére vonatkozóan.

    A méltányosság elve ezeket a garanciákat emeli általános, alapelvi szintre. A tételesen rögzített szabályok megtartása mellett is figyelembe kell vennie a munkáltatónak, hogy intézkedése a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat. A méltányos mérlegelés, illetve az aránytalan sérelemokozás tilalma kapcsán figyelembe veendő munkavállalói érdekek körében kiemelt helye van a családi, szülői kötelezettségeknek.

    Például, a munkáltató utasíthatja munkavállalóját, hogy egy hétig a budapesti cégközpont helyett a debreceni kirendeltségen dolgozzon. Ha azonban a munkavállaló felesége éppen az adott hétre várja első gyermekét, a kiküldetés teljesítése számára aránytalan sérelemmel járhat. Természetesen szinte mindig jár valamilyen sérelemmel, ha valakit kimozdítanak szerződéses munkaköréből, vagy megszokott munkahelyéről. Nem a sérelemokozás tilos, hanem az, ha ez már aránytalan mértékű.

    A méltányosság elve alapján tehát a munkáltatónak akkor is tekintettel kell lennie a munkavállaló családi körülményeire, ha a tételes szabályozás kifejezetten nem korlátozza munkáltatói mozgásterét. A jelen esetben, ha nincs is olyan törvényi szabály, amely távollétet biztosítana kifejezetten a gyermek születése idejére, a gyermeke világrajöveteléről lemaradó munkavállaló joggal hivatkozhat az aránytalan sérelemokozás tilalmára. Személy szerint nem tudok olyan munkahelyi feladatot elképzelni, amely fontosabb volna, mint ott lenni a születés pillanatában. Megoldás lehetett volna, ha a végig fizetés nélküli távollétet engedélyez a munkavállalónak, vagy közös megegyezéssel módosítják a munkaidő-beosztást, és a kieső időt a munkavállaló később ledolgozza.

    Egy másik szabály a méltányosság elvétől függetlenül, szintén elvezet minket oda, hogy a munkavállaló jogszerűen van távol a kérdéses esetben. A Munka Törvénykönyve szerint a munkavállaló mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól a különös méltánylást érdemlő személyi, családi ok miatt indokolt távollét tartamára. „Igazolt” távollétnek minősül tehát, ha a munkavállaló valamilyen rendkívüli családi ok miatt nem tud munkát végezni. Erre az időre munkabér nem jár a munkavállalónak.

    Ennek a távollétnek nincs időbeli korlátja, tehát mindaddig fennáll a mentesülés, amíg a családi körülmény „különös méltánylást” érdemel. A gyermek születése mindenképpen ide sorolható. A mentesülés pedig mindaddig fennáll, amíg a helyzet rendkívülisége is. Ha vajúdás elhúzódik, akkor ez akár több munkanapos távollétet is jelenthet. Természetesen a munkáltató kérheti annak igazolását, hogy a munkavállaló e jogcímen pontosan milyen okból és milyen tartamban maradt távol a munkavégzéstől.

    Persze a vizsgált eset pusztán a humánpolitika oldaláról is megoldható. Képzeljük el, milyen hatékonysággal, pontossággal dolgozik az a munkavállaló, aki vajúdó párja mellől jön a munkahelyre, és milyen hangulatot kelt majd a munkavállalók között, ha híre megy, a munkáltatónak az apás szülés nem volt elég indok a munkából való távolmaradásra.

Forrás: Munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Apás szülés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector