Startlaphoz Csatlakozz!

Az EU tagállamai között szabadon vállalhat munkát bárki

Külföldre költözés gyerekkel: a gyámügy nélkül nem megy?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 11. hétfő, 21:24

Az EU tagállamai között szabadon mozoghat, költözhet, és vállalhat munkát ma bárki. De Magyarországon ahhoz, hogy egy kiskorú gyerek is kivándoroljon a szüleivel, az illetékes gyámhivatal engedélye szükséges – olvasható a Nők Lapjában.

   Egy orvos házaspár négy éve úgy döntött, hogy Spanyolországba költözik a gyerekeivel. Találtak is munkát a spanyol tengerparton, házat béreltek, a gyerekeket beíratták az iskolába, és tovább nevelték őket gondosan, szeretettel. Négy év után azonban a madridi nagykövet elkérte az édesanya e-mail címét, mert a magyar gyámügy levelet akart küldeni nekik. Ekkor derült ki, hogy a szülőknek meg kell szerezniük egy gyámhatósági jóváhagyást kiskorú gyerekeik kivándorlásához, ezt ugyanis a kiköltözésnél elmulasztották, és ezzel megsértették a magyar szabályokat. Ráadásul az is kiderült, hogy a gyámügy engedélye nélkül az iskolába is illegálisan járnak. A szülőknek most utólag kell benyújtaniuk a szükséges papírokat a magyar gyámügynek.
 
  Jövedelemigazolás, részletes környezettanulmány, befogadó nyilatkozat az iskolától, egészségbiztosítási jogviszony... az édesanya a HVG.hu-nak azt mondta, elvben számos igazolást kell beszereznie annak, aki külföldre akar költözni a gyerekével és szeretné mindezt legálisan tenni. A kérdés elég sok családot érint, mégis elenyésző számuk van tisztában törvényi kötelességével. Két probléma is felmerül ezzel a szabályozással: egyrészt a hazai törvények nem harmonizálnak az európai uniós joggal, ráadásul mintha a magyar szabályozáson belül is sok lenne az ellentmondás...
 
Milyen alapon?
 
   Az eset megjelenése óta számos felháborodó hozzászólást lehet olvasni az interneten. „Miért nem a bántalmazott, vagy vélhetően bántalmazó légkörben felnövő gyerekek ügyeivel van elfoglalva a tisztelt gyámügy? – teszi fel a kérdést egy szülő. A kommentekből úgy tűnik, hogy nem mindenkinek ugyanazt az információt adják a hivatalokban. Az egyik hozzászóló például ezt írja: „Én ma érdeklődtem, mivel szeptember közepétől mi is megyünk Angliába a lányommal. A férjem már kint van egy ideje. Felhívtam a gyámügyet, hogy mi a teendő. Nekem azt mondták, ha mindkét szülő a gyermek vér szerinti szüleje,illetve házasok, nincs bejelentési kötelezettsége! A mi esetünkben csak annyi, hogy mivel ötéves a lányom, itthon óvodaköteles, kint meg ötévesen kezdődik a suli, és annyit mondott a gyámügyes hölgy, hogy ha beiskoláztuk ott kint a gyermeket, az itteni óvoda részére küldjünk róla egy papírt, hogy az óvoda is értesüljön a hivatalos helyzetről, de ennyi. Ők azt mondták, akkor bonyolódik, ha a szülők elváltak, vagy külön élnek... osztotta meg tapasztalatát az egyik anyuka az interneten. Azonban egy másik hivatalban egy másik anyukának már teljesen mást mondtak. Én is ennek a hülyeségnek a közepén vagyok. És én is voltam a gyámügynél érdeklődni, hogy valóban így van-e. Nos igen! Még azt is mondták, hogy inkább jelentsem be a nagyszülőkhöz őket... Hát nem isértem igazából, mit gondolnak... Ausztriában azért nem tudom beszerezni a részletes környezettanulmányt, mert nem is értik, hogy mi az... írta információit a másik tanácstalan anya.

Nem a szankció a lényeg!
 
   A jogi anomáliákkal kapcsolatban dr. Gaál Edina családjogász az RTL Klub 8:08 című műsorában pénteken reggel elmondta, hogy jelenleg az egy évet meghaladó külföldi tartózkodáshoz valóban a gyámhivatal engedélye kell. Akkor is, ha a gyerek mindkét szülője kiköltözik, vagy ha az itthon maradt másik szülő beleegyezik. A jogász hozzátette, hogy tapasztalata szerint az engedélyeket eddig mindig megadták, ez általában csak adminisztráció kérdése, akkor is, ha a szülők késve kérnek a távozáshoz jóváhagyást. Tény, hogy mindez ellentmond néhány európai uniós alapelvnek, így a szabad mozgásnak és a szabad munkaerő-áramlásnak is. Dr. Gaál szerint a retorziók közül legfeljebb a pénzbírság jöhet szóba, de a hatóság általában engedékeny, mert nem a szankcionálás a cél, hanem a gyerekek védelme.
 
Végleges – nem végleges
 
   Az egyik fővárosi gyámhivatal munkatársa – nevét nem vállalva – az alábbiakat mondta el kollégánknak: „A gyámhivatal engedélye csak a végleges külföldre költözéshez szükséges. Arról, hogy mi számít véglegesnek, a törvény nem rendelkezik egyértelműen. Elképzelhető olyan bírói határozat, ami már az egy évnél hosszabb kint tartózkodást is ide sorolja. Ha valaki tudja, hogy véglegesen hagyja el az országot, de még nincs a birtokában minden szükséges papír, jegyzőkönyvbe vesszük, hogy miket és milyen határidővel szükséges beszereznie. Erre az intézkedésre a gyerek védelmében szükség van. A gyerek életfeltételeinek garantálását nem bízhatjuk a kinti hatóságokba vetett bizalomra. Tény, hogy ez ellentmond az Európai Unió egyes jogszabályainak, a jövőben nyilvánvalóan változtatni fognak a magyar jogi háttéren.”

Forrás: Nők Lapja
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Külföldre költözés gyerekkel: a gyámügy nélkül nem megy?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector