Startlaphoz Csatlakozz!

Nagyobb részt kellene átengedni az előállított hozzáadott értékből

Lajtai György: Ahol európai színvonalú a munka, ott legyen az a bér is!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 12. kedd, 07:47

Oblath Gábor 2014 július 22-én az Index.hu-n megjelent írása  a magyar átlagbérek és a termelékenység viszonyát elemzi európai összevetésben. A szerző  végkövetkeztetése, hogy az árszintkülönbség kiszűrésével számított átlagos magyar órabérköltség nagyjából megfelel a termelékenységünknek.

   A cikkhez írt hozzászólás  az átlagértékek mögött meghúzódó eltérések jelentőségére mutat rá. Az  átlagos bérköltség és az átlagos termelékenység összhangjából  még nem következik,  hogy a  bérarányokkal minden rendben van. Az átlagos magyar termelékenység ugyanis nemzetközi összevetésben  kiemelkedően nagy ágazati   bértermelékenységi különbségeket takar.Vannak olyan munkahelyek, sőt egész ágazatok Magyarországon, ilyen például a feldolgozó ipar,  ahol  –   a bérre vetített termelékenység európai mércével is kiemelkedő -  és ebben az is szerepet játszik, hogy  a bérek jelentősen elmaradnak a termelékenység alapján elvárható szinttől.   A fenti munkahelyeken, ágazatokban   jogos az igény arra, hogy „európai munkáért európaibb béreket” fizessenek, mert a forrás meg van hozzá, csak nagyobb részt kellene átengedni az előállított hozzáadott értékből, főleg annak növekményéből,  a munkavállalóknak.
 
   A második észrevétel arra vonatkozik, hogy a termelékenység és a bérek   vizsgálatánál az átlag mellett az átlag mögötti béreloszlást is figyelni kell. Erre azért van szükség, mert  az átlag alatti bérek között  nagy arányban fordulnak elő olyanok, amelyek nettó összege a létminimum alatt, vagy annak közelében található. A hazai béreknek amellett, hogy  lépést tartanak a termelékenység szintjével,  a megélhetési költségek minimumával  is lépést kell tartaniuk. A két kritérium nem is választható el egymástól, hiszen a munkaképességét  a béréből fenntartani, fejleszteni nem képes dolgozó nagy valószínűséggel nem lesz kellően termelékeny sem.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lajtai György: Ahol európai színvonalú a munka, ott legyen az a bér is!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector