Startlaphoz Csatlakozz!

Családi kedvezmény

Érettségi után nem jár

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 12. kedd, 18:30

Az Szja törvény 29/A. § (3) bekezdése értelmében a családi kedvezmény (ideértve a Tbj. szerinti családi járulékkedvezményt is) egy-egy gyerek után fő szabályként addig jár a szülőnek, ameddig a gyermek után családi pótlékra (nevelési ellátásra, illetve iskoláztatási támogatásra) jogosult. A családok támogatásáról 1998. évi LXXXIV. törvény 8. §-a szerint az iskoláztatási támogatás a tankötelezettség megszűnését követően addig jár, ameddig a gyermek közoktatási intézményben tanulmányokat folytat, annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a gyermek a huszadik – a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásra nem jogosult, de sajátos nevelési igényű tanuló esetében huszonharmadik – életévét betölti. Mindebből következően az érettségi után a családi pótlékra, következésképpen a családi kedvezményre való jogosultság is megszűnik, akkor is, ha az érintett a felsőoktatásban tovább tanul.

     Ha ezt a változást a kedvezmény érvényesítője nem jelzi a munkáltatója felé, a jogalap nélkül érvényesített kedvezmény következtében az adóév végén adó-befizetési különbözete lesz, és a befizetési különbözet megfizetése mellett, annak 12 százalékát is – különbözeti-bírságként – a 2014. évre vonatkozó bevallásban külön kötelezettségként kell feltüntetnie, és a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség szerint kell megfizetnie.

    Például, ha valakinek a két gyermeke közül az egyik leérettségizett, és nem módosítja a családi kedvezményre vonatkozó nyilatkozatát, az év végéig 60 ezer forinttal kevesebb adóelőleget vonnak tőle, ezért ennyi befizetési kötelezettség és 7200 forint bírság terheli majd 2015. május 20-áig. Csak akkor nem kell bírságot fizetni, ha a befizetési különbözet a 10 ezer forintot nem haladja meg (de ez csak két gyermek esetén és legfeljebb akkor fordulhat elő, ha a változás bejelentése késve ugyan, legkésőbb az augusztusi bérfizetés előtt mégis megtörténik, de a júliusi kedvezményt – amely éppen tízezer forint – ekkor is be kell fizetni majd 2015. május 20-áig).

    A változást akkor is be kell jelenteni, ha a szülő arra számít, hogy a gyermeke szeptembertől felsőoktatási intézményben tanul tovább, mert ettől nem válik jogosulttá a kedvezményre. Ráadásul három vagy több gyermek esetén a családi kedvezményre vonatkozó nyilatkozat-módosítás elmaradásának következménye ugyancsak nehéz helyzetbe hozná a családot, hiszen a leérettségizett eltartott után július december hónapokban jogtalanul érvényesített kedvezmény 198 ezer forint befizetési különbözetet és 23 760 forint különbözeti bírságot jelent.

    Annak a szülőnek pedig, aki az év elejétől éppen három gyermek után vette igénybe a családi kedvezményt, különösen fontos figyelmet kell fordítania nyilatkozat módosítására. Ugyanis, ha ezt nem teszi meg, és a leérettségizett nem tanul tovább (ha például a felvételi nem sikerül), a másik két gyermek után is jogtalanul érvényesít 276 000 [2x6x(206 250–62 500)x0,16] forint kedvezményt az év hátralévő részében, így összesen 474 000 [198 000+276 000] forint befizetési különbözettel és 56 880 forint különbözeti bírsággal kell számolnia.

    Ezt utólag még részletekben sem könnyű befizetni. Ugyanakkor annak a szülőnek, aki bejelenti, hogy júliustól már csak két gyermek után jogosult a családi kedvezményre, két hónapig (júliusra, augusztusra) igaz, hogy csak 2x62 500 forint csökkenti az adóalapját, de ha a leérettségizett harmadik testvér szeptembertől tovább tanul, a két másik gyermek után visszamenőleg erre a két hónapra is, és a továbbiakban megilleti a magasabb összegű családi kedvezmény.

    A családi kedvezményt közösen érvényesítő jogosultak esetében természetesen az előzőek szerint mindkét félnek módosítania kell a munkáltatójának az év elején adott nyilatkozatát.

    A munkáltatónak egyébként a jogosultság megszűnésének utólagos bejelentése alapján a 08-as bevallásokat nem kell önellenőríznie, és ilyenkor a munkáltatói adómegállapításra sincs mód, hanem a magánszemélynek mindenképpen adóhatósági közreműködés nélküli adóbevallást kell beadnia, amelyben helyesen tünteti fel a családi kedvezményt, és az emiatt keletkező különbözeti bírságot.

    Ha azonban a munkáltató tudomására jut a jogosultságot érintő változás, célszerű időben figyelmeztetnie a munkavállalóját a nyilatkozatának módosítására. A Szja törvény 48.§ (5) bekezdése értelmében ugyanis a kifizetést megelőzően a munkáltatónak tájékoztatni kell a magánszemélyt az adóelőleg-nyilatkozat módosításának lehetőségéről és az adott vagy nem adott nyilatkozat következményeiről.

    Tehát a maturáltak szülei jól teszik, ha még a júliusi bérek számfejtése előtt módosítják a családi kedvezmény érvényesítésére vonatkozóan a munkáltatójuknak adott nyilatkozatot, ha el akarják kerülni a kedvezmény jogosulatlan igénybevétele miatt a 2015. májusában felmerülő befizetési különbözetet és bírságot.

Forrás: Munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Érettségi után nem jár.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector