Startlaphoz Csatlakozz!

Egészségügyi életpályamodellre lenne szükség

Így lehetne itthon tartani az orvosokat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 13. szerda, 07:14

Csak biztos jövőképpel lehet Magyarországon tartani a fiatal orvosokat - véli a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint az elmúlt években több mint negyedével nőtt az egészségügyi ágazatokban dolgozók bére, a rezidensszövetség elnöke viszont úgy látja, hogy ennek ellenére is egyre több fiatal orvos megy külföldre.

    Egészségügyi életpályamodellre volna szükség, hogy a fiatal orvosoknak is legyen jövőképük a magyarországi munkavállalás esetén - mondta az InfoRádiónak Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke. Mérhetetlenül mélyről indulunk, 10-15-szörös különbségekről beszélünk egy olyan szakmában, ahol szinte minimális átképzéssel azonnal beállhatnak a rendszer tagjai egyik vagy másik rendszerbe, helyettesíthetik egymást - mondta az elnök.

    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a hétvégén a kormány.hu-nak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy - részben a chips-adó révén - az utóbbi években 27 százalékkal nőtt az egészségügyi ágazatokban dolgozók bére. Fontos a munkakörülmények javítása, ezért 400 helyszínen 300 milliárd forint értékben folynak egészségügyi fejlesztések, hogy a munkakörülmények is valamelyest javuljanak és közelítsenek ahhoz, ami Nyugat-Európában várja a magyar, elsősorban fiatal orvosokat - jelezte az államtitkár.

    A Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Dénes Tamás szerint azonban egyre több fiatal orvos megy külföldre, az egyetemi képzés után a végzősök harmada a szakképzést már nem Magyarországon, hanem valamelyik szomszédos országban kezdi, a havi 100 ezer forintot biztosító Markusovszky-ösztöndíjat pedig a fiatalok csapdának érzik.

    Azért csapda, mert aláírod a papírt, hogy nem fogadhatsz el hálapénzt, márpedig Magyarországon jelenleg csak azzal lehet boldogulni, illetve nem mehetsz el Magyarországról, mert minimum fél állásban kétszer annyi ideig itthon kell maradni, ameddig folyósította neked az állam a Markusovszky-ösztöndíjat - mondta Dénes. A rezidens szövetség korábbi álláspontja alapján minimum nettó 275 ezer forintra kellene emelni a kezdő orvosok havi fizetését.

Forrás: Napi.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így lehetne itthon tartani az orvosokat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector