Startlaphoz Csatlakozz!

143.678 magyar állampolgár kért társadalombiztosítási számot

Ennyi magyar dolgozik ma az Egyesült Királyságban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 13. szerda, 08:22

Évről-évre több magyar próbál az Egyesült Királyságban munkát, megélhetést találni. Ha egymillióan nincsenek is, a hivatalosan statisztika szerint 2002 és 2013 között összesen 143.678 magyar állampolgár kért társadalombiztosítási számot a szigetországban ahhoz, hogy ott munkát tudjon vállani.

Két év alatt ötvenezren mentek el

    Az illetékes brit minisztérium a Department of Work and Pensions idén február 14-én közzétett statisztikája szerint 2012-ben 21760, 2013-ban pedig 26770 magyar állampolgár kért társadalombiztosítási számot az Egyesült Királyságban.

    2002-2013 között összesen 143.678 magyar állampolgár kért társadalombiztosítási (NI-number) számot, jelenleg 102.171 fő a ténylegesen pillanatnyilag biztosítást fizető magyar állampolgár az Egyesült Királyságban, hiszen sokan közben haza is jöttek.

    A társadalombiztosítási szám nem csak a munkavállaláshoz szükséges, annak is igényelnie kell, aki tanulmányi támogatást szeretne kapni. A munkavállaló erre a számra fizeti a TB járulékot és akkor is szüksége lesz rá, ha kapcsolatba lép a helyi munkaügyi hatóságokkal vagy az adóhivatallal. Ugyanakkor az is tény, hogy ez a szám – csakúgy mit a magyar TB szám - az igénylő élete végéig megmarad, tehát akkor sem kell visszaadni, ha éppen elhagyja az országot.

Legalább negyedmillió magyar külföldön

    A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2013 júniusában felmérést végzett a magyarországi lakosság körében, melynek célja a tartósan külföldön munkát vállaló magyar állampolgárok számának feltérképezése.

    A felmérés eredményei szerint 2013. június végén mintegy 250 ezer fő dolgozott legalább 6 hónapja  külföldön, ami a teljes munkaképes korú népesség 4,4%-a. A háztartások 9%-ában van tartósan külföldön dolgozó személy. A KSH májusban megjelent közleménye szerint 2012-ben mintegy 230  ezer hivatalosan bejelentett magyar állampolgár élt az európai országokban.

Cameron szigorítana

    David Cameron brit miniszterelnök a múlt év végi EU-csúcson azt mondta, óriási hibának tartja a brit munkaerőpiac azonnali, 2004-es megnyitását "a lengyel, a magyar, a cseh és a balti munkavállalók előtt", aminek következtében "egymillió ember érkezett a szigetországba". A kormányfő szerint ezek a munkavállalók többnyire a bőkezű brit szociális ellátások miatt érkeznek az szigetországba, ezért "teljesen más alapokra" kell helyezni az Európai Unió új tagállamaival szembeni átmeneti munkavállalási szabályozást.

    "A személyek szabad áramlása nem egyenlő a segélyturizmussal. Meg kell találnunk a módját, hogyan lassítsuk le az újonnan belépő országok korlátozásmentes hozzáférését a brit munkaerőpiachoz. A szabad mozgás nem azt jelenti, hogy jössz is megigényelsz”, mondta David Cameron, aki szerint az új intézkedésekkel ennek próbálnak majd érvényt szerezni.

Magyarország is tiltakozott

    A négy visegrádi ország, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia külügyminiszterei közleményben tiltakoztak, ebben többek között azt írták, a Közép- és Kelet-Európából Nagy-Britanniába érkező migránsok átlagosan fiatalabbak és gazdaságilag aktívabbak, mint a brit munkaerő, és összességben jóval nagyobb összeggel járulnak hozzá a brit állam bevételeihez, mint amennyit szociális juttatások formájában felvesznek.

    A V4-ek, köztük Magyarország álláspontja szerint a migránsok hazatérése valószínűbb, mint az EU-n kívüli, fejlődő országokból érkezőké.

Forrás: Origo.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ennyi magyar dolgozik ma az Egyesült Királyságban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector