Startlaphoz Csatlakozz!

Foglalkoztatáspolitika

Relatív munkaerőhiány Magyarországon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 13. szerda, 12:01

Miközben a foglalkoztatáspolitika előtt álló legnagyobb kihívás az aktív foglalkoztatottak számának növelése, illetve a munkanélküliségi ráta további leszorítása marad, a hazai munkaerőpiacon egyre fokozottabb figyelmet kíván egy speciális jelenség, a relatív munkaerőhiány is. A „relatív” kifejezés többféle szempontból értelmezhető.

    Utalhat olyan speciális szakmákra, amelyek esetében akár országos szinten is jellemző a betöltetlen állások magas száma. Ilyen terület egy ideje az informatika: a munkaerő-közvetítők szinte végtelen számban tudnának elhelyezni programozókat, ha lenne elegendő jelentkező. A relatív munkaerőhiányt hosszabb távon, főként a képzési rendszer hatékony alkalmazkodása révén lehet enyhíteni.

    Ezúttal a fenti kifejezés másik értelmezése az egyes régiókra jellemző szakképzett munkaerőhiányt jelenti. Konkrétabban azt a problémát, hogy a kívánatos bérszinten az adott régióban nem található meg a keresett munkaerő. Nem kell feltétlenül a legmagasabb képzettségi szintekre gondolnunk. Az ugyanis egyes ipari központokban (Győr, Székesfehérvár, Kecskemét) jó ideje probléma, hogy miután a környéken elérhető „szabad” szakembereket már mind alkalmazták, a konkurensek egy idő után kénytelenek voltak egymás munkatársait elcsábítani. Ezzel a munkakörért kínált bér szintje is jelentősen megemelkedett.

    Új fejlemény viszont, hogy egyes régiókban immár betanított munkások sem jelentkeznek kellő számban a meghirdetett álláshelyekre, közben Észak-Kelet Magyarországon vagy éppen a Dél-Dunántúlon továbbra is komoly gond az elhelyezkedés. Nyilvánvaló, hogy az egyre szélesebb foglalkoztatási körben jelentkező relatív munkaerőhiány a foglalkoztatók és a foglalkoztatottak számára egyaránt hátrányos helyzetet eredményez. A megoldást, a munkaerőpiac kiegyenlítődés irányába való elmozdulását rövidebb távon az országon belüli mobilitás ösztönzése jelentheti, míg hosszabb távon újabb „gazdasági gócpontok” kialakítása lehet a gazdaságpolitika feladata ezen a téren.

    Az elmúlt évtizedben – a kiszolgáló és közlekedési infrastruktúra megerősödésével párhuzamosan – alakult ki az a tendencia, hogy a nagy élőmunka-igénnyel rendelkező iparágak vidéki helyszíneken valósítottak meg jelentős beruházásokat. E területek azonban Budapestnél jóval kisebb munkaerőpiaccal rendelkeznek, amelyek adott szakképzettségi szinteken és bérszint mellett hamar telítődtek. Tovább élezte a helyzetet a válság, amely a munkáltatókat arra késztette, hogy pályakezdők helyett a már meglévő tapasztalattal rendelkező, vagyis kisebb beválási kockázatot jelentő munkatársakat alkalmazzanak, ami tovább szűkíti a potenciális jelöltek körét.

    Jelenleg leginkább a két autóipari fellegvárban, Győrött és Kecskeméten tapasztalható, hogy szakmák jelentős körében a piac gyakorlatilag teljesen felszívta azokat a munkatársakat, akik egyszerre három feltételnek is megfelelnek: szakképzettek, rendelkeznek megfelelő munkatapasztalattal és hajlandóak egy adott bérszinten dolgozni. Ha az ország észak-keleti, illetve dél-nyugati részén (például Debrecenben és Pécsett) is sikerülne hasonló ipari központokat kialakítani, az regionális szinten már megteremtené a kiegyenlítődés feltételeit.

    Rövidebb távon a munkaerő régiók közti tömeges átmozgatása lehet az a megoldás, amely a frekventált részeken megszünteti a gyakran a további fejlesztéseket hátráltató relatív munkaerőhiányt, miközben más területeken enyhíti a magas munkanélküliségi ráta okozta feszültségeket. Ennek érdekében a munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cégek már eddig is jelentős mértékű munkát végeztek, ám a hatékonyságot további foglalkoztatáspolitikai lépésekkel lehetne fokozni.

    A mobilitás ösztönzésére jelenleg is léteznek igen hatékony eszközök. Ilyen eszköz az albérlet támogatása, amely havi szinten akár 100 ezer forinttal is hozzájárul a más régióban alkalmazott dolgozó lakhatási feltételeinek megteremtéséhez. A támogatás elnyerése érdekében azonban jelenleg kizárólag maga a dolgozó járhat el, aki gyakran nem megfelelően informált. Jelentősen javítaná a hatékonyságot, ha ebben az ügyben a munkáltató vagy a közvetítő is eljárhatna, a juttatási csomag egyfajta részeként kezelve a támogatást.

    Célszerű volna ismét a prioritások közé emelni olyan munkásszállás kapacitások kialakítását, amelyek megfelelő színvonalon, mérsékelt költségek mellett biztosítják a lakhelyüktől akár több száz kilométerre dolgozók megfelelő elhelyezését. Mindez akár direkt állami beruházásokkal, akár a nagyobb munkáltatók ilyen irányú támogatásával megvalósítható lehet.

    A mobilitást elősegítő programokat az eddigi tapasztalatok szerint jórészt a vidékről Budapestre tartó munkavállalók vették igénybe. Ezért célszerű lehet azt is megvizsgálni, hogy – akár további kedvezményekkel, akár más ösztönzőkkel – hogyan lehet a mobil munkaerő nagyobb részét az egyre szorítóbb munkaerőhiánnyal küzdő vidéki ipari központokba terelni.
A közvetítők mellett a munkaerő-kölcsönzők is egyre nagyobb tömegeket mozgatnak meg az adott megyéken túli munkahelyekre.

    Ez a foglalkoztatási forma egyre több vállalat számára kínál rugalmas, az üzleti helyzetekre gyorsan reagáló megoldást. A fiatal pályakezdők számára pedig gyakran kizárólagos lehetőséget kínál arra, hogy beléphessenek a munka világába. Ezért is volna fontos, hogy az egyik leghatékonyabbnak bizonyuló foglalkoztatáspolitikai eszközt, a munkahely-teremtési támogatást adott feltételek teljesülése mellett a kölcsönzött munkaerő alkalmazására is igénybe lehessen venni.

    További apró támogatások – például adott számú állásinterjú esetén utazási kedvezmények igénybe vételének lehetősége – szintén érezhetően hozzájárulhatnak a mobilitás erősítéséhez, az egyenlőtlen munkaerő-eloszlás miatt keletkező anomáliák csökkentéséhez, végső soron a gazdaság gyorsabb felpörgetéséhez.

Szerző: Fehér Tamás, A szerző a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója

Forrás: Világgazdaság.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Relatív munkaerőhiány Magyarországon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector