Startlaphoz Csatlakozz!

Így szív hó végén a magyar

Gyógyszereiről mond le, kölcsönkér

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 13. szerda, 16:16

A kölcsönök, az alacsony jövedelem, a sok nem várt kiadás mind-mind olyan tényezők, amelyek megnehezítik, hogy a magyarok ki tudjanak jönni fizetésükből. Legalábbis olvasóink jelentős része hónapról hónapra él, és ez is csak családi, baráti segítséggel jön ki gyakran. Sokan a hónap utolsó napjaiban már csak vegetálnak, ugyanis az élelmiszert is meg kell vonniuk maguktól. Szórakozás, kultúra, ruha – ezek a tételek sokaknál szinte már alig szerepelnek.

A múlt héten arra kértük olvasóinkat, hogy válaszoljanak azon kérdéseinkre, mennyire vannak anyagi problémáik a hó végén, mennyire jelent gondot a pénz hiánya, meg kell-e vonni maguktól az élelmiszert, és hogy szerintük mindez miért is alakul így.

    A válaszadók megdöbbentő arányban, 80 százalékban válaszoltak igennel arra a kérdésre, hogy vannak-e pénzügyi nehézségeik a hó végén. Közülük is igen jelentős számban (80 százalék, de több pontot is be lehetett jelölni) vannak azok, akik azt mondják, egyszerűen nincs elég jövedelmük, ezért nem tudnak kijönni pénzükből. 25 százalék válaszolt úgy, hogy mindig beesik egy váratlan kiadás, de voltak olyanok is (6 százalék), akik saját vallomásuk szerint is rosszul osztják be a pénzüket.

    Sok megkérdezett megjegyezte, hogy sokat költenek gyógyszerre, rengeteg pénzt elvisz a hitel törlesztése, a családtagok támogatása miatt sincs elég pénzük. Volt olyan, aki arra hivatkozott, hogy munkanélküli lett valaki a családban, vagy rendszertelen a jövedelme (feketén, összevissza fizet a munkaadója). Többen úgy fogalmaztak, fizetésük már 6-7 éve nem emelkedett, ezért is vannak anyagi gondjaik.

Az utolsó pár nap már csak túlélés

    A válaszadók bő 75 százaléka a hó utolsó hetében, illetve napjaiban szembesül pénzhiánnyal, de jelentős azok aránya is, akik már hó közepétől kénytelenek szűkebbre húzni a nadrágszíjat.

    Ám ez nem minden, sokan vannak azok is, akik azt írták: amint kifizettek minden kötelezettséget (hitel, rezsi, gyerek iskoláztatásával járó költségek), szinte alig marad pár tízezer forintjuk a hó végéig. Többen kijelentették: a 47 ezer forintos közmunkás bérből csak vegetálni lehet. Vannak olyanok, aik úgy húzzák ki a maradék két hetet a hó végéig, hogy a háztáji gazdaságból igyekeznek zöldséget, gyümölcsöt tenni az asztalra. Többtucatnyi válaszadó azt írta, tolják a számlák kifizetését, ezzel igyekeznek időt nyerni, illetve folyószámla- és egyéb hitelekből próbálnak a felszínen maradni. Voltak olyanok is, akik azt írták, hogy egészségügyileg is megterhelő ez a lét, folyamatosan stresszben lenni, hogy mikor és mit nem tud kifizetni.

    A hóvégi anyagi nehézségekkel küzdők közül mindössze 21 százalék nem szokott kölcsönkérni, a többiek valamilyen szinten pénzt kérnek valakitől, legyen az családtag, bank, valamilyen pénzügyi szolgáltató, vagy ismerős.

    Voltak ugyanakkor olyan válaszadók, akik munkáltatójukhoz folyamodnak kisebb összegű kölcsönért, többen zálogházba adnak be bizonyos értékeket. Több megkérdezett azonban megjegyezte, hogy gyerekeik vásárolnak be nekik, így tudják átvészelni a hóvégi nehéz időket.

    Arról, hogy hol spórolnak az emberek, mit vonnak meg maguktól, hogy ki tudjanak jönni a hó végéig, a legtöbben a ruhát, illetve a szórakozást, kultúrát jelölték meg, mint olyan kiadási tételt, amelyre nem költenek (több választ is meg lehetett jelölni). Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy többen megjegyezték, erre a két területre általában is keveset, vagy szinte egyáltalán nem költenek. Sokan halasztják a számlák kifizetését, illetve élelmiszerre is kevesebbet költenek.

    Többen a gyógyszereket, illetve egészségügyi eszközöket is megjelölték mondván: csak a legszükségesebbeket vásárolják meg maguknak a kötelező tételek közül (egy új szemüveg például már nem fér bele a keretbe). Többen úgy válaszoltak, hogy a hó végén már egyáltalán nem használják autójukat, illetve befőtett, lekvárt, savanyúságot raknak el, így igyekeznek leszorítani az élelmiszer-kiadásokat.

    A hóvégi anyagi problémákkal küzdők majdnem fele válaszolt úgy, hogy már évek óta ilyen helyzetben vannak, nem az utóbbi egy évben romlott a helyzetük. Kicsivel kevesebb, mint negyedüknek pár nappal, szintén majdnem negyedüknek pedig egy héttel korábban elfogy a pénze, mint egy éve.

    Arra a kérdésre, hogy miért romlott a helyzetük, ha romlott, a legtöbben – a válaszadók majdnem háromnegyede – válaszolt úgy, hogy úgy érzik, megugrottak az árak, de fizetésük nem nőtt. A válaszadók ötöde számolt be sok új váratlan kiadásról, 13 százaléknyi megkérdezett ugyanakkor fizetése csökkenését nevezte meg kiváltó oknak. További 10-10 százalék elveszítette a munkáját, illetve családi viszonyainak változása következtében számolt be romló tendenciáról.

Forrás: HVG.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Gyógyszereiről mond le, kölcsönkér.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector