Startlaphoz Csatlakozz!

Felmérés készült a londoni magyarokról

33 éves, és soha nem jön haza

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 14. csütörtök, 09:03

Több mint ötezer Nagy-Britanniában élő magyar mondta el, miért költözött ki. Sokan mennek a rossz politikai helyzet miatt.

    A tipikus londoni magyar 2012-ben költözött ki Angliába, felsőfokú végzettségű, Budapesten lakott korábban, és soha nem akar hazaköltözni. Nagy vonalakban így foglalható össze az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének felmérése, melyet Kováts András vezetett. Persze nem ennyire egyszerű a dolog, a 23 kérdésből álló online kérdőívet 5200-an töltötték ki, és a minta nemhogy nem reprezentatív, még valamennyire torzít is a módszer, mert főleg az online média és a közösségi oldalak fogyasztóinak véleménye hangsúlyos benne, hívják fel a figyelmet a kutatók. (Az adatfelvétel idén április-májusban történt.) Azt is hozzáteszik, hogy a felmérésnek nem volt célja a Nagy-Britanniában élő magyarok összeszámolása vagy társadalmi összetételük megállapítása.

    A kutatás eredményei szerint a kiköltözők átlagéletkora 33 év, a válaszadók 72,2 százaléka 25 és 40 év közötti, és nagyjából ugyanannyi a nő, mint a férfi. A kiköltözők bő háromnegyede dolgozni ment, ebben a csoportban az emberek felének volt konkrét munkaajánlata, a többiek kint kerestek munkát. A válaszadók tizede a párját követve érkezett, tanulni 7,2, cél nélkül szerencsét próbálni 5,1 százalék érkezett. A legtöbben gazdasági helyzetük javításáért mentek ki, de a negyedik leggyakrabb válasz volt az, hogy a rossz magyar politikai helyzet elől költöztek el.

    Itthon a válaszadók 70 százalékának volt munkája, 16 százalék diák volt, 14 százalék alkalmi munkákból élt vagy nem dolgozott. A kiköltözők 90 százalékának van kint állása, a többség nem a magyarországi munkáját folytatja. Az adatok feldolgozása még tart, de az előzetes alapján vegyes a kép, nincs szó arról, hogy mindenki feketemosogató lenne Londonban, sokan magasabb státuszú munkahelyet kaptak, mint Magyarországon, írja a kutatás. A kiköltözők elsöprő többsége elégedett a helyzetével, háromnegyedük nem akar hazaköltözni, de legalábbis a következő 5 évben semmiképp. Egy éven belül csak minden tizenhatodik válaszadó jönne haza.

    A válaszadók 39,9 százaléka Budapestről, 53,8 százaléka más városból, a többiek külföldről (Szlovákia, Románia, Írország, Németország, USA) költözött ki. A kutatásból kiderül az is, hogy a vidékről kiköltözők fiatalabbak és kevésbé iskolázottak, mint a Budapestről származók, de még a fővárosiaknál is nagyobb arányban diplomások és idősebbek azok, akik külföldről költöztek Nagy-Britanniába. A kint dolgozók fele él Londonban, felük más településen. A Budapestről származók és/vagy Londonban élők gyakrabban látogatnak haza, mint mások.

    A kutatók szerint az elköltözési okokat illetően megfigyelhetők különbségek a válaszadók csoportjai között: akik a remélt magasabb életszínvonal, rossz magyarországi gazdasági helyzet, jobb munkalehetőség reményében vagy a rossz politikai helyzet miatt költöztek ki, azok nem akarnak hazaköltözni (és egyébként nincs felsőfokú végzettségük), a kíváncsiság, kalandvágy, otthoni hiteltörlesztés finanszírozása, magánéleti problémák miatt kiköltözők viszont hazajönnének. A szakmai fejlődési lehetőségek miatt a felsőfokú végzettségűek költöznek ki inkább, de ők is maradni akarnak.

Forrás: VS.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 33 éves, és soha nem jön haza.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector