Startlaphoz Csatlakozz!

Kis- és középvállalkozások

Pedagógus II.: ha most áll neki a portfóliónak, már lassan késő lesz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 16. szombat, 12:16

Feljebb lépne a tanári szamárlétrán? Akkor nem árt kapkodva nekiállni - ha még nem tette meg - a Pedagógus II. szint portfóliójának, mert november 30-ig lehet leadni. Az Oktatási Hivatal kiadott két táblázatot a munkavégzés beosztásának segítségére - mindkettő utolsó pontja az ünneplés.

Ezernél több tanár alapból nem futhat neki a minősítésnek

    Alaposan fel kell kötnie a gatyaszárat azoknak a tanároknak, akik Pedagógus II. kategóriába lépnének át a 2015-ös minősítési eljáráson (ami, ha sikerül, 2016-tól eredményezne nagyobb keresetet nekik), de még nem álltak neki a portfólió elkészítésének.

    A 2015-ös minősítési eljárásra 19 135-en jelentkeztek, azonban közülük csak 18 095-en feleltek meg a feltételeknek (legalább nyolc éves szakmai gyakorlat, valamint pedagógus szakvizsga; vagy pedig több mint harminc éve a pályán vannak, de nincs szakvizsgájuk) - 1040 tanár tehát lemorzsolódott. A 2015-ös minősítési eljárásra idén februárban az akkor még regnáló Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár összesen 30 ezer tanárt és tanítót várt.

    Akik idén jelentkeztek a minősítésre, azoknak már a teljes portfóliót kell elkészíteniük, szemben a tavalyi jelentkezőkkel (ők a legalább 14 éve pályán lévő és szakvizsgával rendelkező tanárok voltak, akik 2015 januárjától kerülnek át a Pedagógus II. kategóriába).

Négy és hat hónap az elkészítési idő a hivatal szerint

    A teljes portfólió elkészítése több hónapos munkát jelent a tanároknak - olvasható az eduline.hu cikkében. Hogy ez mennyire így van, azt még az Oktatási Hivatal által kiadott, röpke 166 oldalas útmutatóban található két táblázat is érzékletesen festi le.

    Két lehetséges ütemezési példát mutat az útmutató, az egyik hat hónapra, a másik négy hónapra határolja be a tanár életét, és taszítja a portfólió szolgájává.

    A hat hónapos verzióban négy hónapot javasolnak a dokumentumok összegyűjtésére (óravázlatok, diákok munkái, melyek jól be tudják mutatni a tanár szakmai munkáját a portfólióban), a négy hónapos verziónál három hónap a javallat. Mindkét verzióban az első hónapban le kell nyomni a célok azonosítását, és a lehetséges dokumentumok körének behatárolását.

    Az útmutató szerint folyamatosan kell írni a reflexiókat a tanárnak saját munkájáról, és a dokumentumok összegyűjtésének utolsó hónapjában már azokat szelektálni sem árt - a négy hónapos verziónál egy hónapot javasolnak, a féléves verziónál kettőt.

    A munkára szánt négy hónap, vagy fél év végén, az utolsó hónapokban az egyéb dokumentumok (önéletrajz, szakmai életút, különféle munkák iratanyagai, intézményi környezet bemutatása, stb.) feltöltését kell elvégezni, a reflexiókat kell végső formájukba önteni, és végül az egészet újra kell ellenőrizni.

A hetedik az ünneplés

    Ha ezek megvannak, jöhet a hetedik pont, melyet mindkét táblázatban szerényen csak így szerepeltet az Oktatási Hivatal: "A hetedik lépés: az ünneplés".

    Nem is lőttek messze a hivatalnál ezzel: a heti kötelező 32 (és még sokkal több plusz) órák után, két-három dolgozatjavítás, saját élet szervezgetése (esetleg család, gyermek, kiskutya, stb.) mellett még az ember nyakába telepedett központi előírást is sikerül leküzdenie - ott tényleg van mit ünnepelnie az egyszeri pedagógusnak. Egészen addig, amíg nem kell a minősítő eljárás következő lépcsőfoka, a minősítő bizottság elé járulnia.

Forrás: Pécsi STOP

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pedagógus II.: ha most áll neki a portfóliónak, már lassan késő lesz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector