Startlaphoz Csatlakozz!

Év végéig 5000 szakértőt készítenek fel

Képzik a tanfelügyelőket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 19. kedd, 11:47

A következő tanévben indul a tanfelügyeleti rendszer. Jövő évtől 18 ezer pedagógust minősítenek és 12 ezer tanfelügyeleti ellenőrzést végeznek 3,7 milliárd forintos uniós keretből.

    „A tanfelügyeleti rendszer zavartalan működése legalább 5000 szakértő bevonásával valósulhat meg, a nyár folyamán ezer, szeptembertől december közepéig további 4000 szakértő felkészítése történik meg” – nyilatkozta lapunknak az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága. Az Oktatási Hivatal (OH) által meghirdetett tanfelügyeleti és a pedagógusminősítési szakértői képzésekre csaknem 7000-en jelentkeztek januárban. A tanfelügyelet eszközrendszerének fejlesztésében részt vevő szakemberek és a szakmai egyesületek nagy tapasztalattal, jelentős szakmai múlttal rendelkező szakértői közül került ki az a 100 tréner, aki részt vesz az első 1000 szakértő felkészítésében.

    Februárban azt közölték, hogy jövőre 30 ezer tanfelügyeleti eljárás előkészítésére nyújtanak be EU-s pályázatokat, 3,7 milliárdos uniós keretből gazdálkodhatnak a pedagógusképzés támogatására. Az államtitkárság lapunkkal közölte, jövőre 18 ezer pedagógus minősítése és ehhez kapcsolódó tanfelügyeleti ellenőrzése történik meg, emellett 12 ezer tanfelügyeleti ellenőrzést terveznek.

    Tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértőnek az a pedagógus jelentkezhetett aki egyrészt rendelkezik legalább 14 év pedagógus-munkakörben szerzett köznevelési vagy a felsőoktatásban a pedagógusképzésben oktatói munkakörben szerzett tapasztalattal. Rendelkezik legalább 5 éves tapasztalattal is abban az intézménytípusban, melyben szakértői tevékenységet szeretne folytatni. Lennie kell pedagógus-szakvizsgának vagy azzal egyenértékű végzettségnek is, jelenleg pedig pedagógus, pedagógiai szakértő vagy előadó munkakörben foglalkoztatott. A sikeres próbaminősítés után január 1-től ( a nagyobb jövedelemmel is járó) mesterpedagógus fokozatba nyer besorolást.

    A tanfelügyeleti ellenőrzésen a 2015-ös minősítési tervbe bekerült pedagógusok esnek át. A minősítés, főként a portfóliókészítés ellen tiltakoztak a pedagógus szakszervezetek. Egyesek megalázónak tartották, hogy 20-30 évi munka után tudományos fokozatokat elérve, több szakvizsgával, doktori fokozattal kell portfóliót készíteniük. Ezt egyesek megtagadták, végül az érintettek többsége feltöltötte. Az érdekvédők attól is tartottak, hogy a tanfelügyelet inkább számonkérő, mint segítő szándékú lesz.

    Az államtitkárság lapunkkal közölte: a tanfelügyelet célja a fejlesztés. A pedagógusok munkáját általános pedagógiai szempontok szerint, a nyolc pedagóguskompetencia alapján (például ilyen a tanulás támogatása, a tanuló személyiségének fejlesztése, tantervi tudás, elkötelezettség, kommunikáció, szakmai felelősségvállalás) ellenőrzik a szakértők. Egységes véleményt fogalmaznak meg, amely kijelöli az erősségeket és a fejlesztésre szoruló területeket, kompetenciaértékeket is felállítanak, amelyek beszámítanak majd a pedagógusok minősítésébe.

    A tanfelügyelők megnézik a pedagógiai dokumentumokat, órát látogatnak, és interjút készítenek az intézményvezetővel, illetve a tanárokkal is. A tanfelügyelők érkezése előtt 15 nappal az intézményvezetőnek el kell küldenie az érintett pedagógusok órarendjét a kormányhivatalnak, a tanfelügyelők az óralátogatás előtt két nappal felveszik a kapcsolatot az igazgatóval.

Forrás: VG Online

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Képzik a tanfelügyelőket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector