Startlaphoz Csatlakozz!

Rétvári Bence államtitkár szerint, minden rendben van

Adót fizettetnek a táboroztató tanárokkal

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 19. kedd, 14:19

Idegenforgalmi adó (IFA) megfizetésére kötelezték a zánkai Erzsébet Táborban táboroztató pedagógusokat - tudta meg Ikotity István, a parlament kulturális bizottságának LMP-s alelnöke. Ikotity a táborban dolgozó pedagógusok panaszaira hivatkozva azt is elmondta, hogy a táborban tapasztalt körülmények is elfogadhatatlanok voltak. Rétvári Bence államtitkár úgy véli, a tábrban minden rendben van.

    A zánkai táborban a gyerekeket kísérő, feladatukat hivatalosan (külső helyszínen, intézményvezetői kiküldetési rendelvénnyel) ellátó tanárok a jogszabályok szerint mentesülnek az adófizetés alól - állítja Ikotity István. Ennek ellenére a kulturális bizottság alelnökének több pedagógus is elpanaszolta, hogy a táboroztatásért béren kívüli juttatásként járó Erzsébet-utalványokat is csak az IFA befizetése ellenében kaphatták meg.

    A politikus kifejtette: "az Erzsébet Üdülőközpont és Tábor Zánkán tapasztalt körülmények is elfogadhatatlanok voltak, mind a tábor szervezését, mind pedig az étkezés és szállás minőségét tekintve". A panaszokat összegezve Ikotity kérdést intézett Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez "Mit tesz a Kormány a zánkai Erzsébet Táborban tapasztalható problémák megszűntetése érdekében?" címmel.

    Kérdéseire Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára adott választ, aki szerint a gyerekeket kísérő pedagógus alanyi jogon nem mentesül az IFA megfizetése alól, és hogy hasonló panaszokkal a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt eddig még nem keresték meg.

    Rétvári szerint a táboroztató tanároknak csak akkor nem kell befizetniük a napi "pár száz forint összegű" idegenforgalmi adót, ha a helyi önkormányzat rendeletben mentesíti őket ez alól - erre ugyanis van lehetőség.  

    Rétvári arra is felhívta Ikotity figyelmét, hogy a programban önkéntes jelentkezés alapján vesznek részt a pedagógusok, akik a szállást és a napi ötszöri étkezést biztosító teljes tábori ellátás mellett adómentes, az alapítvány által önkéntesen vállalt juttatásként tízezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak.

    A tábor körülményeivel kapcsolatban a következőt nyilatkozta: az Erzsébet Üdülőközpont és Tábor Zánka több épületén is jelentős felújítás történt, miután a központ tavaly az Üdülési Alapítvány vagyonkezelésébe került.

    Négy épület teljesen megújult, ennek eredményeként minden szobában külön fürdőszoba került kialakításra. Az üdülőközpont egy időben több mint 3 ezer ember számára tud elhelyezést biztosítani különböző kategóriájú szálláshelyeken.

    Az államtitkár szerint "az Erzsébet-programban nyújtott üdülési lehetőségekre nyújtott folyamatos túljelentkezés egyértelmű cáfolata" az Ikotity által leírtaknak: a zánkai táborban idén eddig több mint 8000 gyerek és több mint 1500 kísérő táborozott.

    "Úgy gondolom, hogy ezek a számok magukért beszélnek" - írta válaszában Rétvári, hozzátéve: Magyarországon a rendszerváltás óta nem volt példa arra, "hogy ilyen kedvezményes feltételekkel, ilyen sokan jussanak el kikapcsolódni, pihenni".

    A tapasztalatok azonban mást mutatnak: Ikotity István tájékoztatása szerint az őt felkereső pedagógusok elmondták, hogy az étkezőhelyiségben mocskosak az evőeszközök, a poharak, és az ételek minősége is hagy némi kívánnivalót maga után.

    A kísérők szerint azonban nem is ez a legrosszabb, hanem a tábori személyzet viselkedése: panaszaikban megemlítik, hogy a konyhán dolgozók "minősíthetetlen stílusban kommunikálnak" nem csupán a gyerekekkel, de még a pedagógusokkal is. "A tábor mind emberileg, mind szakmailag kritikán aluli" - írják a felháborodott kísérők.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Adót fizettetnek a táboroztató tanárokkal.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector