Startlaphoz Csatlakozz!

A Fico-kormány adminisztratív úton is próbálkozik

Szlovákia harcol a munkanélküliséggel

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 19. kedd, 18:57

Szlovákiában lassan, de csökken a munkanélküliek aránya – júniusban 12,78 százalékos volt, ami közel másfél százalékponttal alacsonyabb a tavalyinál –, azonban a helyzet így sem biztató, mivel abszolút számokban kifejezve a munkaügyi hivatalok az első félév végén 345 ezer állástalant tartottak nyilván, ráadásul a tavaly végzett egyetemi hallgatók 26,7 százaléka még állástalan.

    Ezért a Fico-kormány adminisztratív úton is próbálkozik a mutatók javításával. A munka- és szociális ügyi minisztérium akár már 2015 januárjában hatályos tervezeten dolgozik, amely megkönnyítené a munkaviszonyban lévő nyugdíjas alkalmazottak elbocsátását. A törvénytervezet a legalább három éve nyugdíjaskorú, ám aktív dolgozókra vonatkozna és mintegy 60 ezer embert érintene. A munkaadók üdvözlik a tervezetet, Vladimír Baláz, a szlovák tudományos akadémia közgazdásza viszont úgy látja, az érintettek mintegy fele az állami és az önkormányzati közigazgatásban dolgozik, a fiatalok számára nem igazán vonzó pozíciókban.

    Egy másik lépéssel a munkanélküliek számát szorítják le. Több mint 4500 embertől vonták meg a szociális segélyt júliusban, mert visszautasították a felajánlott közmunkát. Júliustól ugyanis a legtöbb munkanélküli köteles havonta legalább 32 órát ledolgozni, a munkát a munkaügyi hivatalok adják az önkormányzatok segítségével. „A hivatal július folyamán 87 926 embernek tett munkaajánlatot” – nyilatkozta az Új Szónak Veronika Cierna, a központi munkaügyi hivatal munkatársa, ám „4559-en nem fogadták el a felajánlott munkát”. Aki nem kapott ajánlatot, az továbbra is részesül a segélyben.

Forrás: Napi Gazdaság Online

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szlovákia harcol a munkanélküliséggel.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector