Startlaphoz Csatlakozz!

A közmunka javítja a statisztikát

Ki nem találná, hány üres állás van Magyarországon!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 21. csütörtök, 06:49

Júliusban tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, a legnagyobb mértékben Nyugat-Dunántúlon, míg a legkevésbé Észak-Magyarországon. Közel negyedmillióan semmilyen segélyt nem kapnak, a közmunka viszont érezhetően javítja a statisztikát.

    Júliusban 414,2 ezren kerestek munkát a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint, vagyis az álláskeresők száma mind havi (-5,6 százalék), mind éves összevetésben (-16,7 százalék) csökkent. Ez 83 ezer fős éves és 24,4 ezer fős havi mérséklődést jelent. Az ország minden régiójában mérséklődés történt: a legtempósabb, éves csökkenés a Dunántúlon volt (ott is a Közép-Dunántúl és a Nyugat-Dunántúl 28 százalék körüli mínusza vitte a prímet a régió déli részében kimutatott 12,8 százalékos apadással szemben), míg Észak-Magyarországon csak az országos átlag felét sikerült hozni.

    A belépési forgalom - vagyis a szolgálatnál bejelentkezők száma - júliusban tovább mérséklődött mind az előző hónaphoz, mind az előző év júliusához képest. Júliusban összesen 47,9 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes kirendeltségen, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 19,7 százalékot tett ki.

Így hat a közmunka

    Összességében 2014. júliusban 152,9 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 91,0 ezer maradt üres, betöltetlen.

    Az egy üres álláshelyre jutó munkanélküliek számát tekintve a legrosszabb helyzetben Tolna megye volt (5,7), de bőven az országos átlag (2,7) felett állt Heves, Nógrád, Somogy és Bács-Kiskun mutatója is - ezekben a megyékben egy szabad állásra több mint négy állástalan jutott. A legkedvezőbb helyzetben Győr-Moson-Sopron volt, ahol nagyjából ugyanannyian kerestek állást, mint ahány szabad hely volt. (Persze ez a statisztika nem mutatja azt, hogy az üres állások és a munkanélküliek száma a képzettség tekintetében mennyire fedi egymást.)



    A múlt hónapban a foglalkoztatók összesen 73,7 ezer üres álláshelyet jelentettek be, ami az egy évvel korábbi másfélszeresét jelenti. Az újonnan bejelentett állások 78,9 százalékához, 58,2 ezer álláshoz igényeltek a foglalkoztatók támogatást - ennek több mint fele, 35,8 ezer volt közfoglalkoztatás. Emellett a "Nyári diákmunka elősegítése 2014" program keretében meghirdetett állások száma is jelentős, az eszköz elindulásának köszönhetően közel 20,0 ezer álláshelyet jelentettek be a cégek. Egy év alatt jelentős bővülés történt, a támogatott álláshelyek száma 70 százalékkal emelkedett.



    A legnagyobb támogatott munkaerőigény-kínálattal Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye rendelkezett. A támogatott állások dominanciája Győr-Moson-Sopron és a főváros kivételével (ahol a nem támogatott állások voltak többségben) 51,3 százalék és 94,0 százalék között mozgott az összes bejelentett munkaerőigényen belül. A tárgyhónapban az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 15,5 ezret tett ki, amely egy hónap alatt közel egynegyedével esett vissza, egy év alatt viszont 6,2 százalékos növekedés történt.

    A legnagyobb nem támogatott munkaerő-kereslettel Budapest rendelkezett, de 1000 fő feletti volt a támogatás nélkül betölthető álláshelyek száma több megyében is: Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér. Júliusban a nem támogatott állások elsősorban a mechanikaigép-összeszerelő, a tehergépkocsi-vezető, az egyszerű ipari, az egyszerű szolgáltatási és szállítási, és egyéb termék-összeszerelő foglalkozásokra vonatkoztak.

A többség nem kap ellátást

    Júliusban 184,1 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek közel harminc százaléka álláskeresési ellátásban, a többiek pedig szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők több mint fele - 230 ezer ember - semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott a tárgyhónapban. Az álláskeresők között a júliusi zárónapon 204,1 ezer férfi és 210,1 ezer nő szerepelt, arányuk 49,3 százalék 50,7 százalék volt.

    Iskolai végzettség alapján a legfeljebb általános iskolát végzettek 169,0 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 40,8 százalékot jelentett júliusban. Középfokú iskolai végzettséggel 221,6 ezer fő (53,5 százalék), felsőfokú végzettséggel pedig 23,5 ezer fő (5,7 százalék) rendelkezett. A legnagyobb mértékű csökkenést az elmúlt hónaphoz képest a legfeljebb általános iskolát végzettek (-9,0 százalék) körében, míg 2013. júliushoz viszonyítva a középfokúak (-18,1 százalék) esetében jelentett az NFSZ.

Forrás: napi.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ki nem találná, hány üres állás van Magyarországon!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector