Startlaphoz Csatlakozz!

A három hónapos gazdálkodói tanfolyam 120 ezer forintba kerül

Így képzik a juhászokat az egyetemen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 21. csütörtök, 16:06

Óriási az érdeklődés a Debreceni, a Szegedi Tudomány- és a Kaposvári Egyetemen idén szeptembertől kezdődő juhászképzésre, amelyre többszörös a túljelentkezés, de nem kell elkeseredniük azoknak sem, akik nem jutottak be az első kurzusokra, hiszen a három hónapos tanfolyamokat a későbbiekben folyamatosan indítják.

    A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség kezdeményezésében megvalósuló új felnőttképzést a napokban Debrecenben jelentették be, ahol az említett szövetség vezetése megállapodást írt alá a képzéseknek helyet adó egyetemek képviselőivel.

    A Debreceni Egyetem tájékoztatása szerint a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója, Hajduk Péter közölte: az országban csaknem hétezren tartanak juhokat, a tenyésztők 96 százaléka családi gazdálkodást folytat, s a szakembereknek az a tapasztalatuk, hogy egy-egy juhtenyésztéssel foglalkozó gazda családtagjai sok esetben nem kellőképpen fölkészültek a téma elméleti részét illetően.

    Mint fogalmazott, igazából nem juhászokat, hanem juhos gazdálkodókat képeznek majd, elvégre a gazdálkodóknak a tenyésztésen kívül tisztában kell lenniük a takarmányozással, a könyveléssel, ismerniük kell az agrárvállalkozásukra vonatkozó jogszabályi hátteret, s rendelkezniük kell alapvető állat-egészségügyi ismeretekkel is.

    Ez azt jelenti, hogy a 120 ezer forintba kerülő, 96 órás elméleti és gyakorlati képzés anyaga felöleli többek között az állategészségügyet, a tenyésztést, a legelőgazdálkodást, s a megfelelő jogi ismereteket. A juhászképzést illetően tehát téves az az elképzelés, hogy az egyetemi oktatási rendszernek megfelelő alap- és mesterképzés indul. Juhászok és gazdálkodók számára kiírt, fizetős felnőttképzésről van szó, diploma tehát szóba sem került.

    Ezzel kapcsolatban Tossenberger István, a Kaposvári Egyetem dékánja úgy fogalmazott: sokan szkepszissel fogadták annak a hírét, hogy egyetemeken oktatnak majd juhászokat, holott „az előadásokon nem olyan szinten kell majd előadni, mint egy világkongresszuson, hanem a célközönségnek megfelelően”. Azaz a képzésre nem is a szóban forgó egyetemeken, hanem a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetségnél kell jelentkezni.

    A tananyag mind a három egyetemen azonos lesz, s mindenütt a gyakorlati képzésre helyezik a hangsúlyt. Erről Komlósi István, a Debreceni Egyetem dékánja azt mondta: a gyakorlati képzés egyik színhelye az egyetem kismacsi bemutatótelepe lesz, ahol kétszáz anyajuhot nevelnek, a másik pedig a karcagi juhtelep, ahol mintegy négyszáz állatot tartanak, így ezeken a telepeken a legelők tanulmányozására is lehetőség nyílik.

    A szakemberek szerint ma Magyarországon „tudáshiány” tapasztalható a juhászatban, ami a Hajdúságra is igaz, holott Debrecen a juhtenyésztés egyik szellemi műhelye. Az egyetem tájékoztatása szerint számos, a szakmához elengedhetetlen szakirodalom született a Debreceni Egyetemen, többek között a szakmában országos hírű Veress László professzor tollából, aki a máig alapműnek számító Juhtenyésztők kézikönyve egyik szerzője.

    A témához szorosan hozzátartozik, hogy hazánkban OKJ-s képzés keretében már létezik állattartóképzés, s az ott szerzett képesítéssel bárány- és juhgondozó munkakör is betölthető. A szakmai követelménymodulban ugyancsak szerepelnek állathigiéniai, takarmányozási, szaporítási és utódgondozási ismeretek, ráadásul az OKJ-rendszerben a képzés nem csupán három hónapos, hanem egyéves, és a végzetteknek szakmunkás-bizonyítványt ad.

Forrás: NOL

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így képzik a juhászokat az egyetemen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector