Startlaphoz Csatlakozz!

A kreatív munkakörök száma nőni fog

Félni kell-e a munka nélküli világtól?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 22. péntek, 15:25

Egy-két évtizeden belül a mai fejlett világban végzett munkáknak legalább a fele automatizálható lesz. A „munka nélküli gazdaságban” a foglalkoztatottság nem, a kreatív munkakörök száma viszont nőni fog.

    Az utóbbi években gazdasági szakemberek gyakran vetették fel a többéves stagnálás vagy a minimális növekedés lehetőségét. Általában demográfiai trendekkel, globalizációval, az egyensúlyi állapot hosszútávú átrendeződésével, a technológiai innováció lelassulásával magyarázzák. A fejlett országokban minimálisan emelkedik a termelékenység, alig változnak a jövedelmek és a munkahelyteremtésben sem várhatók csodák.

MÁSODIK GÉPKORSZAK

    Két MIT-kutató, Erik Brynjolfsson és Andrew McAfee januárban megjelent és hamar bestsellerré lett könyve, A második gépkorszak teljesen más alapokról közelíti meg a jelent és a jövőbeli lehetőségeket. Neves futurológusok, például a transzhumanista Ray Kurzweil gondolataira rímelő elméletük nemcsak izgalmasabb és optimistább, hanem kontextusa is megalapozottabb, mint a stagnálást hirdetőké.

    Tabukat döntögetnek, például megkérdőjelezik a legtöbb modern és posztmodern társadalomban elengedhetetlennek, minden mozgás alapjának tartott munka fogalmát, de leginkább a még ma is érvényben lévő, lényegében 19. századi értelmezését. Szerintük nem hogy stagnál a világgazdaság, hanem drámai növekedés kezdődik.

    Az ok egyértelmű: a személyi számítógép ugyan már 1982-ben az év tárgya volt, a számítógépes-digitális kultúra viszont csak napjainkra érett teljesen nagykorúvá. A nagykorúság elsősorban döbbenetes feldolgozó-kapacitásokban, mesterségesintelligencia-teljesítményekben (Watson, vezető nélküli autó, Siri stb.), hálózati kommunikációban és „minden” egyre olcsóbb digitalizálhatóságában nyilvánul meg.

    Míg a történelem „első gépkorszaka”, a gőzgép, majd az elektromosság kiteljesedése korábban soha nem látott mértékű gazdasági-társadalmi növekedést eredményezett. Az egyszerűség kedvéért a számítógéppel fémjelzett második még drámaibb változásokkal és nagyobb – már-már exponenciális – növekedést hoz el. Korábban követni tudtuk a mennyiségi növekedést, manapság viszont már képtelenség. Gépeink régebben sci-finek tartott feladatokat, munkákat is el tudnak végezni – egyre többet, egyre komolyabb kihívásokat abszolválva.

    A fogyasztók nyernek a változásokkal: többféle, jobb minőségű és olcsóbb termék, szolgáltatás közül választhatnak. Az új gépek körül komplex ökoszisztémák alakulnak ki, tervezőik, finanszírozóik szintén a nyertesek között lesznek, akárcsak azok, akik kitalálják, hogyan lehet a leggazdaságosabban kihasználni a bennük rejlő potenciált.

    A szerzők az Instagram és az első gépkorszaki Kodak példájával illusztrálnak: az egyszerű alkalmazást 130 millióan használják, 16 milliárd fotót osztanak meg rajta keresztül. 15 hónappal az alapítás után már a milliárdnál több felhasználóval büszkélkedő Facebook vásárolta fel, 1 milliárd dollárért.

    A maga korának Instagramja, a Kodak néhány hónappal korábban ment csődbe. A Facebook/Instagram piaci értéke sokkal nagyobb, mint a Kodaké valaha is volt, vezetői is lényegesen gazdagabbak. A folyamat árnyoldala, hogy míg a Facebook/Instagram dúsgazdag vállalkozói 4600 személyt alkalmaznak, addig a Kodak fénykorában 145 ezren dolgoztak a cégnél, túlnyomó többségük a középosztályhoz tartozott.

    Az első gépkorszakot a termelékenység, foglalkoztatottság és az átlagkereset együttes, egymással párhuzamos növekedése jellemezte. A másodikban a termelékenység jócskán megelőzi a másik kettőt. Az okok munka- vagy adótörvények helyett a digitális gazdaság alaptermészetében, a döbbenetes mennyiségű olcsón előállított kínálatban, a bőségben keresendők. Ezzel magyarázható a nagyobb – „technológiai” – munkanélküliség és az egyenlőtlenségek növekedése is. A jelenségről már Keynes is írt az 1930-as években: az emberi munka gépekkel történő helyettesítése rövidebb munkahetet, több szabadidőt eredményez. Eddig konszenzus volt arról, hogy a jelenség következményei időszakosak és csekély hatásúak lesznek. Úgy tűnik, ma már kevesen gondolják így.

    Brynjolfsson és McAfee nem osztják a neoluddita félelmet, hogy az intelligens gépek térnyerésével automatikusan csökken a foglalkoztatottság. A történelem többi korszak-meghatározó technológiájához hasonlóan, az infokommunikációs eszközök is megváltoztatják a munkát, más típusú állásokra és képzettségre, azaz oktatásra lesz igény. Az ipari kornak egyszer, s mindenkorra vége, és úgy tűnik, az indusztriálisból a posztindusztriálisba történő átmeneten is túl vagyunk már.

KREATIVITÁS FOGLALKOZTATOTTSÁG HELYETT

    A szerzőpár gondolatai egybecsengenek az egyik legismertebb médiaguru, Douglas Rushkoff – radikálisabb – elképzeléseivel. Szerinte a mai gazdaságnak már nem a termelékenység, hanem a munka a célja. A számítógépes programok egyre szerteágazóbb és bonyolultabb tevékenységre, általában bizonyos szintű döntéshozást igénylő problémamegoldásra képesek, gyorsabbak és olcsóbbak, mint az ugyanazt a munkakört betöltő emberek, és eleve nincs is annyi személyre szükség egy robot fejlesztéséhez, mint ahány humán munkaerőt a robot helyettesít.

    A munkanélküliség elleni harccal felesleges légvárakat építünk. Tény, hogy mindenki fizetést, szállást, élelmezést, magas életszínvonalat szeretne, és a fejlett államok – így Rushkoff – elég produktívak ahhoz, hogy polgáraiknak úgy biztosítsanak lakást, élelmet, oktatást és egészségügyi szolgáltatásokat, hogy a lakosságnak csak egy része dolgozna a szó klasszikus értelmében.

    Éppen ezért nem azt kell kitalálnunk, hogy a munkanélküliek hogyan térjenek vissza a munka világába, hanem a foglalkoztatottság helyett valami másra épülő társadalom szervezési elvein kéne elgondolkoznunk. Például azon, hogy minél intenzívebben foglalkozhassunk információalapú termékek és szolgáltatások cserekereskedelmével. Olyan gazdaságon, ahol a munka rég nem ugyanaz, mint az első ipari kor foglalkoztatottsága, hanem valóban kreatív, otthonról, közösségi hálózatokon keresztül, p2p jelleggel is végezhető szórakoztató tevékenység.

    Ez lenne a második gépkorszak egyik legfundamentálisabb változása. Az első az emberi izomerőt volt hivatott kiváltani, a második a rutinszerűen végzett információfeldolgozást.

Forrás: VS.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Félni kell-e a munka nélküli világtól?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector