Startlaphoz Csatlakozz!

A születések és halálozások száma régiónként különböző

Egy kisvárosnyi magyar tűnt el

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 22. péntek, 16:34

Előzetes adatok szerint 2014 első félévében 43 130 gyermek született, 3,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 62 969 volt, ami 3,0 százalékos csökkenést jelent 2013. január–júniushoz viszonyítva. A természetes fogyás 19 839 fő volt, 3231-gyel kevesebb az egy évvel korábbinál.

    A születések száma az év öt hónapjában nőtt, februárban pedig enyhén csökkent az egy évvel ezelőttihez hasonlítva. A legnagyobb mértékű növekedés áprilisban volt, amikor a 7032 újszülött 9,4 százalékkal múlta felül az előző év áprilisit. Összességében az év első hat hónapjában született 43 130 gyermek 1282-vel, 3,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

    A halálozások száma az év öt hónapjában kevesebb, májusban viszont 5,3 százalékkal több volt, mint 2013-ban. Különösen a júniusi visszaesés jelentős, amikor az elmúlt év júniusához viszonyítva 10,4 százalékos volt a mérséklődés. Az év első hat hónapjában 3,0 százalékkal csökkent az elhunytak száma, 1949-cel kevesebb volt, mint 2013. január–júniusban.

    Idén eddig számottevően többen kötöttek házasságot, mint egy évvel ezelőtt. A frigyek száma az első öt hónapban felülmúlta az egy évvel korábbit, júniusban azonban 1,3 százalékkal elmaradt attól. A legnagyobb mértékű emelkedés februárban történt, amikor 20,2 százalékkal több házasságot regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. Az év első hat hónapjában anyakönyvezett 15 934 házasságkötés jelentősen, 7,8 százalékkal, számszerűen 1150-nel haladta meg a bázisidőszaki értéket.

    Ezer lakosra 8,8 élveszületés és 12,9 halálozás jutott. Az előbbi értéke 0,3 ezrelékponttal magasabb, az utóbbi 0,3 ezrelékponttal alacsonyabb volt, mint 2013. január–júniusban. Az év első hat hónapjában ezer élveszületésre 4,6 csecsemő halálozás jutott, ami 0,6 ezrelékpontos csökkenés a tavalyi évhez képest. A házasságkötési arányszám 3,3 ezrelékes értéke 0,3 ezrelékponttal volt magasabb a 2013. január–júniusinál.

    A halálozások száma mérséklődött, a születéseké emelkedett, ennek következtében a természetes fogyás üteme 4,7 ezrelékről 4,1 ezrelékre csökkent, ami a 2013. január–júniusi 23 070-nel szemben 2014 első félévében 19 839 főt jelentett.

    A születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születésszám a Dél-Alföldön kissé csökkent (0,2 százalék), a többi régióban emelkedett. A növekedés mértéke Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön volt figyelemre méltó (6,0, illetve 7,4 százalék). A halálozások száma öt régióban mérséklődött, kettőben emelkedett. A nagyobb mértékű növekedés Észak-Alföldön (2,4 százalék), a legjelentősebb csökkenés pedig Dél-Dunántúlon volt (6,3 százalék).

    2014 első félévében a természetes fogyás üteme – Dél-Alföld kivételével – mindegyik régióban mérséklődött. Közép-Magyarországon – főleg a halálozások nagyobb mértékű csökkenése miatt – 27,7 százalékkal visszaesett, Dél-Alföldön viszont – a születésszám enyhe mérséklődése és a halálozások számának növekedése miatt – 3,7 százalékkal magasabb volt. A házasságkötések száma mindegyik régióban nőtt, főként Észak-Magyarországon (14,5 százalék), a legkisebb növekedést (4,5 százalék) pedig Közép-Magyarországon regisztrálták.

Forrás: VG Online

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egy kisvárosnyi magyar tűnt el.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector