Startlaphoz Csatlakozz!

Jogeset

Szakszervezeti vezető munkaidő kedvezménye

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 26. kedd, 15:42

A felperesnek havi 175 óra munkaidő-kedvezmény járt, ezért felmentették a munkavégzési kötelezettség alól – olvasható a munkajog.hu oldalán.
 
   Az alperes a Közúti Közlekedési Alágazatban megkötött kollektív szerződés (AKSZ) és a helyi kollektív szerződés hatálya alatt állt. A helyi kollektív szerződés a szakszervezeti tisztségviselőket megillető munkaidő-kedvezményt az AKSZ vonatkozó rendelkezéseire utalva szabályozta azzal, hogy tagonként havonta havi egy óra munkaidő kedvezményt biztosított.
 
   A felperes az AF Szakszervezetének elnöke volt, s a szakszervezet úgy döntött, hogy a tisztviselőit megillető valamennyi munkaidő-kedvezményt az elnök jogosult igénybe venni. Ennek megfelelően a felperesnek havi 175 óra munkaidő-kedvezmény járt, ezért felmentették a munkavégzési kötelezettség alól.
 
   Az alperes 2011. december 31-i hatállyal felmondta az AKSZ-t, és közölte az AF szakszervezettel, hogy ezt követően a szakszervezeti tisztségviselők munkaidő-kedvezményeire az Mt. vonatkozó rendelkezései lesznek az irányadók, így tagjai után 117 óra munkaidő-kedvezmény jár. A szakszervezet az intézkedéssel szemben kifogást terjesztett elő, ami nem vezetett eredményre, de a szakszervezet határidőn belül nem fordult bírósághoz. 2012. áprilisától a felperes mint szakszervezeti elnök részére biztosított 117 óra munkaidő-kedvezmény feletti havi munkaidőt autóbuszvezetőként kellett ledolgoznia.
 
  A felperes keresetében annak megállapítását kérte, hogy a szakszervezeti tisztségviselők munkaidő-kedvezményére nem az Mt., hanem a helyi kollektív szerződés, valamint az AKSZ szabályai az irányadók, mivel a munkáltató az AKSZ felmondásával a helyi kollektív szerződés azon pontjait is egyoldalúan felmondta, amely az AKSZ-re hivatkozott.
 
   A kollektív szerződés részlegesen nem mondható fel, így a munkáltató a korábbi megállapodásnak megfelelően változatlanul az AKSZ szerint köteles biztosítani a munkaidő-kedvezményt. Erre figyelemmel a 117 óra feletti munkavégzés rendkívüli munkavégzésnek minősült, így ennek megfelelő díjazásra tartott igényt.
 
   A felperes keresetét a közigazgatási és munkaügyi bíróság elutasította, a törvényszék az ítéletet helybenhagyta.
 
   A felperes felülvizsgálati kérelme folytán eljárt Kúria a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta. Megállapította, hogy a szakszervezeti tisztségviselőket megillő munkaidő-kedvezmény nem közvetlenül, hanem a szakszervezetek rendelkezése alapján azokon keresztül illeti meg a szakszervezeti tisztségviselőt.
 
   Az Mt. 23. és 24. §-a együttes értelmezése alapján a munkavállaló nem kifogásolhatja közvetlenül a munkaidő-kedvezmény mértékének meghatározásával kapcsolatos munkáltatói intézkedést, e jogosultság csak az érintett szakszervezetet illeti meg. Ennek megfelelően a felperes a munkáltató által megállapított munkaidő-kedvezmény mértéke módosítása tekintetében megalapozottan kereseti kérelmet nem terjeszthetett elő.
 
   A helyi kollektív szerződés munkaidő-kedvezményre vonatkozó rendelkezést nem tartalmazott, az e körben hivatkozott AKSZ pedig felmondásra került, így helytállóan alkalmazta az alperes a szakszervezeti tisztségviselőket megillető munkaidő-kedvezmény mértéke tekintetében az Mt. rendelkezéseit.
 
   Mfv.II.10.672/2013/4.
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szakszervezeti vezető munkaidő kedvezménye.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector