Startlaphoz Csatlakozz!

Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége:

Megszűnhet a dohánytermesztési ágazat, húszezren kerülhetnek utcára Magyarországon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 26. kedd, 16:04

A jövő évtől több tízezren veszíthetik el állásukat az amúgy is munkanélküliség sújtotta Kelet-Magyarországon, közülük rengeteg roma is - áll a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének közleményében. Mint írják, összesen 24,2 millió eurós támogatástól esnek el a hazai dohánytermesztésben dolgozók, miután az EU a 2015-ös évtől már nem biztosítja a szerkezetátalakítási támogatást.
 
   A kieső összegeket hazai forrásokból kellene pótolni, de ennek megoldása egyelőre várat magára. Megoldás híján a teljes dohánytermelés akár meg is szűnhet hazánkban, amely egyet jelentene a 20 ezer, sok esetben többszörösen hátrányos helyzetben lévő foglalkoztatott elbocsátásával. A vidéki munkavállalást és jövedelemszerzést az iparág is igyekszik támogatni: a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ) két felvásárló vállalattal is együttműködési megállapodást írt alá a termelés fennmaradása érdekében - jelentették be a hagyományos éves Dohánytermesztési Nyílt Napon.
 
    A közlemény szerint súlyos válság előtt áll vagy akár teljes egészében meg is szűnhet a hazai dohánytermelés, ezáltal pedig jövőre több tízezer munkavállaló -, akinek 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lakik, 90 százaléka szakképzettség nélküli, 70 százaléka nő, valamint 50 százaléka roma - veszítheti el munkahelyét. 

   Hazánkban évente 8000-9000 tonna dohányt termelnek, ami nem nagy mennyiség, Európában a dohánygyárak több mint nyolcvan százalékban a kontinensen kívüli országokból hozzák be az alapanyagot. A hazai dohánytermelés azonban kulcsfontosságú a kelet-magyarországi régióban a foglalkoztatás szempontjából.
 
   „A MADOSZ évek óta tárgyalásokat folytat az EU, valamint hazánk illetékes szerveivel, hogy mind inkább segítsük a hazai dohánytermesztésben foglalkozókat, értve ez alatt nemcsak közvetlenül a termelésben dolgozókat és termelőket, de a termelésszervezést végző termelői csoportokat, valamint a felvásárló cégeket is. Az egyeztetések jelenleg is zajlanak, hogy a mostani legfontosabb problémára megoldást találjunk.” - fogalmazott Bényei Illés, a MADOSZ elnöke.
 
   A MADOSZ kiemelt céljának tekinti a dohánytermelők és a földeken dolgozó mélyszegénységben élők érdekeinek védelmét, akiknek a dohánynövény jelenti az egyetlen megélhetési forrást. Hagyományos Dohánytermesztési Nyílt Napjukat is többek között azzal a szándékkal rendezik meg évről évre, hogy bemutassák a dohány kelet-magyarországi családok jövedelemszerzésében betöltött szerepét, illetve a földeken dolgozók munkáját.
 
   Az augusztus 26-án megrendezett eseményen idén a szövetség az ULT Magyarország Zrt-vel, valamint a DOFER Dohányfermentáló Zrt-vel közösen egy együttműködési megállapodást is aláírt a vidéki foglalkoztatás és jövedelemszerzés támogatására.
 
   „A termelők termelni szeretnének, a feldolgozók pedig vásárolni, Magyarország érdeke pedig az, hogy mindez fennmaradjon.” - fogalmazott Bényei Illés, majd hozzátette: „Olyan hosszú távon fenntartható feltételrendszert kell biztosítani a szektorban dolgozóknak, mely garantálja a biztos jövedelemszerzést és érdekeltté teszi a termelőket a költségcsökkentő beruházások megvalósításában. Ehhez szükség van arra, hogy a magyar állam is fontosnak tartsa az ágazatot és segítse a foglalkoztatási szempontból is elmaradott keleti régió támogatását.”
 
   Az idei dohánytermelés egyébként az átlag körül alakult Magyarországon, 2014-ben a feldolgozók 4711 hektáros dohányterület termésének felvásárlására kötöttek szerződést. A gazdálkodók így 1500 hektár Burley, míg 3211 hektár Virginia dohányfajtát ültettek tavasszal. A dohánytermő terület mintegy 85 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található.
 
    A kormány keresi az európai uniós követelményeknek is megfelelő támogatási lehetőséget a dohánytermesztésben foglalkoztatott 20 ezer ember munkahelyének megőrzéséhez - ezt Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára mondta kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón, ahol termelői és feldolgozói megállapodást írtak alá az ágazat fenntartásának elősegítésére.

Forás: Figyelő Online

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megszűnhet a dohánytermesztési ágazat, húszezren kerülhetnek utcára Magyarországon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector