Startlaphoz Csatlakozz!

Veszélyes, ha lenullázzák a mai szakembergárdát

VDSZ: A rezsicsökkentésnek ára van

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 28. csütörtök, 08:58

Csaknem lehetetlenre vállalkozott az elmúlt hetekben a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezetei Szövetsége (VDSZ): megpróbálta bemutatni, hogy a rezsicsökkentés kártékony, és hihetetlenül veszélyes a jövőre nézve. Ezt a kormányzati kampányfogást még az ellenzék is csak óvatosan merte bírálni – írja a stop.hu.

   A rezsicsökkentésnek ára van, senki nem gondolhatja ennek az ellenkezőjét. Ráadásul többet fizetünk érte, mint a sárga csekkeken kiemelt megtakarítások. Hazudhatjuk magunknak még egy darabig, hogy bölcs kormányunk pusztán a gonosz és pénzéhes energiaipari vállalkozások extraprofitját csoportosította át a nélkülözők számára, de ez nem igaz. Félreértés ne essék: tudom, hogy szakszervezeti vezetőként nem tisztem a munkáltató nyereségét méregetni. Nem is érdekel. Engem azzal bíztak meg az iparban dolgozók, hogy az ő keresetükkel foglalkozzak, az ő munkahelyüket és biztonságukat védjem. Azt, amit a rezsicsökkentés napról, napra megtapos. A rezsicsökkentés okozta bevételkiesést ugyanis a közszolgáltatók elbocsátásokkal, csoportos leépítésekkel ellensúlyozzák. Ez tragikus.

   Nem hiszem, hogy bárki úgy gondolhatja, az energiaiparban, vagy bárholmásutt ma túl sokan dolgoznak - kivéve talán a politikát - és van „fölösleg”, akit gond nélkül ki lehet rúgni. Tényleg csak én emlékszem arra, hogy a rezsicsökkentő miniszterelnök korábban munkahelymentő akcióprogramot hirdetett? Tényleg fontosabb az igazságtalan rezsicsökkentés - amely a kislakások kispénzű, spórolós fogyasztóinak filléreket, míg a villaparki lakók fűtött medencéihez szokottaknak vagyonokat juttat, mint az, hogy az emberek dolgozzanak, és könnyedén kifizessék a közüzemi számlákat?

  Sajnos, nem csak a kirúgott kollégáink helyzete tragikus. A még alkalmazásban maradók élete is megnehezült. A kormány ügyesen megtanította az emberek egy részének, hogy a rezsi és a szolgáltató az ellenség. Ezért ott tartunk, hogy leköpdösik a munkaárokban dolgozó kollégáinkat, inzultálják az ügyfélszolgálati munkatársakat, szidalmazzák a szerelőket. Ahogy nehezül a dolgozók helyzete - mint például a gázszolgáltatás területén -, s ahogy szaporodnak az elbocsátások, úgy lesz egyre nagyobb veszélyben az ország is. A gázipar veszélyes üzem, ide különösen speciális szakértelmet igénylő dolgozók kellenek, ám képzésre, fiatalításra a rezsicsökkentések miatt már nincs pénz. Egyre kevésbé vonzó ez a szakma, a bérek ugyanis nem versenyképesek, nincs jövőkép, a cégek csupán a túlélésért küzdenek.

   Ugye, egyértelmű, hogy jó karbantartók nélkül egyre több műszaki hiba lesz? S ugye azt sem kell magyarázni, hogy hibaelhárítások nélkül könnyen tragédia történhet? Márpedig a rezsicsökkentés miatt kevesebb bevétele lesz a szolgáltatónak s kevesebb jut arra is, hogy garantálja a biztonságos gázszolgáltatást. Nem riogatok, de már most tudjuk, hogy elmarad számos fontos berendezés cseréje. Felhívom a figyelmet: a rezsicsökkentés miatt az alvállalkozóknál is tömeges létszámleépítések zajlanak, így végül nem lesznek olyan profi cégek, amelyek mondjuk például vezetékfektetésben járatosak volnának. Hihetetlenül veszélyes, ha lenullázzák a mai szakembergárdát, s megjelennek a háztartásokban a „fusi” szerelések, a házi megoldások.

   A kockázatos jelenség nem csak az energiaiparban tapasztalható. Van olyan üzem, ahol az egy-két évvel ezelőtti tragikus halálesetnek a mai napig nincs felelőse. Nem tudjuk, hogy miért vesztettünk el egy huszonéves fiatalembert, és hogyan előzhető meg a következő tragédia. És a napokban ugyanott egy újabb súlyos baleset történt. Ahol a dolgozó túlhajszolt, az ellenőrzés elégtelen, a munkáltató pedig a stratégiai partnerség plecsnijével védett, ott bármi megtörténhet. Tavaly 17 361 ember sérült meg munkavégzés közben, ez 2 százalékkal több, mint az azt megelőző évben volt.

   Az én feladatom most az, hogy az iparban dolgozókért emeljek szót, különös tekintettel a rezsicsökkentés „mostohagyerekeire”. Azért teszem ezt nyilvánosan, mert rövidesen mindenkit közvetlenül érinthet az, ha mi elbukunk. Nélkülünk nincs ipar, nincs termelés, nélkülünk orosz rulett minden alkalom, amikor valaki kinyitja a gázt, vagy felkapcsolja a lámpát.

   Segítsünk egymásnak: többen erősebbek vagyunk!
 
Forrás: stop.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - VDSZ: A rezsicsökkentésnek ára van.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector