Startlaphoz Csatlakozz!

NAV:

Hogyan adózik a diákmunkás?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 28. csütörtök, 09:39

Tóbb adózási mód közül is választhat a munkáltató, ha úgy dönt, diákmunkást foglalkoztat. Legegyszerűbb a dolga akkor, ha iskolaszövetkezettel szerződik, ekkor az iskolaszövetkezetre hárulnak a munkáltatás adóadminisztrációs terhei – olvasható az ado.hu oldalán.
 
   A munkaszerződés alapján, illetve iskolaszövetkezet tagjaként végzett munka jövedelme bérjövedelemnek minősül, amelyből a munkáltató 16 százalékos adóelőleget von le - írja tájékoztató anyagában a NAV. A diáknak a következő év május 20-ig szja-bevallást kell benyújtania. A munkaviszonyban, de nem iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatott tanuló bruttó béréből a munkáltatónak 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci és 10 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetnie. A bérjövedelem adója költség elszámolásával nem csökkenthető.
 
   A NAV táblázatában látható, hogy diákmunkás számos formában foglalkoztatható (A második hasábban az adókötelezettség,  a harmadikban a járulékkötelezettség mértékét tanulmányozhatjuk, a negyedik hasábban a  bejelentéshez szükséges nyomtatvány, az ötödikben a bevallás időpontja olvasható.)
 
   A nyomtatványok beszerezhetők az ügyfélszolgálatokon vagy letölthetők a hivatal honlapjáról a „Nyomtatványkitöltő programok” menüpont alatt.

   Egyéb jogviszony, például megbízási szerződés alapján fizetett díjazás önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít. Ebben az esetben a diák 10 százalékos költséglevonást vagy (számlákkal alátámasztott) tételes költségelszámolást is választhat. Ha nem tesz adóelőleg-nyilatkozatot, a kifizető automatikusan a 10 százalékos költséglevonást alkalmazza. Az adó mértéke ebben az esetben is 16 százalék. Járulékot csak akkor kell fizetni, ha a havi jövedelem eléri a minimálbér 30 százalékát (30 450 forintot), illetve naptári naponként annak harmincad részét (napi 1015 forintot).

   Egyszerűsített foglalkoztatás (mezőgazdasági, turisztikai idénymunka, alkalmi munka) esetén a közterheket a munkáltató fizeti. A munkabérből a foglalkoztató nem von le adót és járulékot. A diáknak csak akkor kell bevallást készítenie, ha az így szerzett bevétele több mint az úgynevezett legkisebb munkabér, ami ebben az évben napi 4670 forint.

   A diákszövetkezeteknek nem árt figyelni a részletekre: így ügyelniük kell arra, hogy passzív félévű hallgatók esetében a járulékkedvezmény nem vehető igénybe, csakis nappali rendszerű oktatásban – aktív hallgatói jogviszonyú – tanulmányokat folytató hallgatóknál.
 
 Forrás: ado.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hogyan adózik a diákmunkás?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector