Startlaphoz Csatlakozz!

Agyelszívás

Több mint tízezer szakképzett munkavállaló hagyta el az országot

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 30. szombat, 07:33

Több mint tízezer szakképzett munkavállaló hagyta el az országot, és helyezkedett el szakmájában egy másik uniós tagországban az Európai Bizottság statisztikái szerint.

   Az elmúlt tíz évben történt agyelszívás folyamatát és irányát mutatja be az Alpbuzz blog infografikája. A kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, mely országok szívják el leginkább a szakképzett munkaerőt Európában és mely országok a folyamat elszenvedői. Nem meglepő módon Magyarország az agyelszívott országok listáján szerepel.
 
   A kutatás szerint 2003 óta 276 ezer EU állampolgár jelentkezett be szakmáján belül állandó munkahelyre egy másik tagállamba. A képzett munkaerő kiáramlásának problémája leginkább Lengyelországot (33 207 fő), Németországot (29 670), Romániát (26 496 fő), Görögországot (22 260 fő) és az Egyesült Királyságot (21 519 fő) sújtotta. Azonban a mérleg nem minden országban negatív.
 
  Az Egyesült Királyság például veszteségei mellett a legnagyobb agyelszívó: majdnem 77 ezer szakképzett munkavállaló költözött a szigetországba miután egy másik EU tagállamban képesítést szerzett. A következő a sorban Németország 38 ezer fővel, Belgium 23 ezer fővel, Ciprus 23 ezer fővel, és Ausztria majdnem 20 ezer fővel.
 
   Mobilitás szempontjából a legrugalmasabb szabályozott szakmák között első helyen szerepel a középiskolai pedagógus, akik közül 54 ezren költöztek át az egyik EU tagországból a másikba, őket követik az orvosok (50 ezer fő), az ápolók (40 ezer fő), a gyógytornászok (12,5 ezer fő) és a fogorvosok (9 ezer).


   Az infografika szerint Magyarországot valamivel több, mint 10 ezer szakképzett ember hagyta végzettsége megszerzése után. Az ábra azt is elárulja merre mentek a legtöbben: 30 százalékuk az Egyesült Királyságba, 24 százalékuk Németországba, 16 százalékuk Ausztriába és 6 százalékuk Svédországba költözött.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több mint tízezer szakképzett munkavállaló hagyta el az országot.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector