Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Nyugdíj nők 40 éves jogosultsága alapján: jár-e végkielégítés?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 01. hétfő, 08:18

Van-e felmondási idő, kell-e végkielégítést fizetnie a munkáltatónak, ha dolgozója a nők 40 éves jogosultsági ideje alapján nyugdíjba menne? Az adozona.hu olvasójának kérdésére Széles Imre, az Adózóna tb-szakértője válaszolt.

   A kérdező a következőkről kért információt: „Dolgozónk 2015 február elején éri el a 40 évhez szükséges szolgálati időt. Mit kell tennie? Mi a folyamat a leszámoláskor? Mennyivel hamarább kell kezdeni? Felmondási idő van-e, ha a dolgozó mond fel? Jár-e a dolgozónak felmondási idő és végkielégítés a munkáltatótól?”

   A kérdésben említett esetben általában közös megegyezéssel szokták a felek a munkaviszonyt megszüntetni – mutatott rá a szokásos gyakorlatra Széles Imre. Hozzátette: az, hogy ezen belül biztosít-e felmentési időt a munkaadó, illetve milyen juttatásokban részesíti a dolgozót, a megállapodásuktól függ. 

   Ha a dolgozó felmondással szünteti meg a munkaviszonyát, akkor az Mt. általános szabályai szerint kell a felmondási időt, illetve ezen belül a felmentési időt meghatározni. A dolgozót ebben az esetben végkielégítés természetesen nem illeti meg.

   És végül a harmadik lehetőség a munkáltató felmondása, ami ebben az esetben nem életszerű, hiszen a 40 év jogosultsági idő alapján a munkavállaló még nem minősül nyugdíjasnak, tehát a felmondást indokolni kell, a dolgozónak végkielégítés és felmentési idő jár. Ráadásul valószínűleg olyan dolgozóról van szó, aki a nyugdíjkorhatártól mindössze 5 évnyire lévén, fokozott munkajogi védelemben részesül – hangsúlyozta szakértőnk. 

Forrás: adozona.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyugdíj nők 40 éves jogosultsága alapján: jár-e végkielégítés?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector