Startlaphoz Csatlakozz!

Március 15-én lépett hatályba

Átfogó az új Ptk. hatása a munkajogra

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 02. kedd, 11:03
 
Az új Polgári Törvénykönyv hat a mindennapi munkajogi jogalkalmazásra, a munka törvénykönyve és a Polgári Törvénykönyv viszonya többrétű – mondta el a munkajog. hu interjújában dr. Pál Lajos ügyvéd, akivel az új polgári jogi szabályozás munkaviszonyra gyakorolt hatásáról beszélgettünk, megelőlegezve ezzel az idén ősszel október 14. és 16. között – immáron tizenegyedik alkalommal – megrendezésre kerülő XI. Magyar Munkajogi Konferencia egyik kiemelt témáját is.

A XI. Magyar Munkajogi Konferencia egyik kiemelt témája az új polgári jogi szabályozás hatása a munkaviszonyra. Ennek apropóján kérdem: az új, már hatályos Ptk.-nak mennyire érezhető a hatása a munka világára?

A konferenciának az egyik fő témája valóban az új Polgári Törvénykönyv, s annak a munkaviszonyra gyakorolt hatása lesz, ami nyilván elég jelentős hatás. Bár a joggyakorlatra gyakorolt hatást értékelni még nem tudjuk, hiszen március 15-én lépett hatályba az új Ptk. Ítélkezési gyakorlat még nincs, de az egész biztos, hogy az új Polgári Törvénykönyvnek nagyon komoly hatása lesz, hiszen a Ptk. jelentős számú paragrafusát kell majd alkalmazni a jogalkalmazóknak. Ahhoz kell hozzászokni, hogy nem elegendő csak a munka törvénykönyvét forgatni, hanem sokszor szükséges a Polgári Törvénykönyvet is.

A két törvény kapcsolata többrétű. Egyrészt sok kérdés nincs szabályozva a munka törvénykönyvében, hanem a Ptk. jelenti a mögöttes szabályozást. A Ptk. bizonyos rendelkezéseit kell alkalmazni tehát a munkaviszony keretében, ami a korábbinál sokkal felkészültebb jogalkalmazót kíván majd. A konferencián ezeket a kérdéseket alaposan fogjuk taglalni, ezzel is próbálva segíteni a jogalkalmazók munkáját.

Azok a nagyobb vagy akár kisebb méretű vállalatok, amelyek tudatosan viszonyulnak a munkajogi változásokhoz, elkezdték már átírni a munkaszerződések sablonjait?

Nem, nem így kell a változás hatását elképzelni, az új Ptk. nem közvetlenül a munkaszerződésekre, sokkal inkább a mindennapi munkajogi jogalkalmazásra hat. A Ptk. kötelmi jogi része a munkaviszonyból származó jogok gyakorlása és kötelezettségek teljesítése során határozza meg a mozgásteret a felek számára. Ennyiben hat a szerződésekre, de közvetlen hatása biztosan nincs rájuk.

Inkább egy olyan típusú hatása képzelhető el az új Ptk.-nak, hogy amikor jogvita merül fel, és a bíróság elé kerül az ügy, más lehet a megítélése, mint korábban?

Igen, de ennél átfogóbb a hatás. Hiszen amíg nincs vita, addig is hat a Ptk., addig is alkalmazni kell az új jogszabályokat. A jogszerűen eljáró munkáltatónak, vagy a jogait jogszerűen gyakorló munkavállalónak jogvita nélkül is figyelni kell a Ptk. alapelvi szabályaira, a jognyilatkozatokra vonatkozó szabályokra. A jogviszonyoknak csak egy töredéke végződik azzal, hogy valamilyen jogvita alakul ki, a jogviszonyok elsöprő többségében nincs jogvita, hanem a felek megfelelően alkalmaznak bizonyos szabályokat.

A munkaadók szempontjából az új Ptk. egyik legnagyobb újítása a vezető állásúakra vonatkozó szabályok megváltozása volt. Ügyvédként jó iránynak tartja, hogy a munkaadók a felelősségbiztosítások felé orientálódva reagálnak a változásra?

Nagyon sok vitánk volt ebben a kérdésben. Én azért úgy látom, hogy mára már mindenki lehiggadt, és senki nem gondolja, hogy nagyon radikális változás történt volna. A vezető tisztségviselő harmadik személy felé viselt esetleges felelősségéről van szó, ennek az interjúnak a keretei nem engedik meg a téma részletes kifejtését, de annyi röviden elmondható: drámai változás nincs. Nyilván sok tényező befolyásolhatja, hogy a munkáltató köt-e felelősségbiztosítást, s milyet a vezető tisztségviselőjének a javára, de csak az új Ptk. miatt szerintem nem kell feltétlenül felelősségbiztosítást kötni, mert nem változott meg nagyon a jogi helyzet.

Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Átfogó az új Ptk. hatása a munkajogra.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector