Startlaphoz Csatlakozz!

Az ötven fölötti korosztály szinte reménytelen helyzetben van

Tartós munkanélküliség után fontos újjáépíteni az önbizalmat is

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 02. kedd, 14:49

Kétéves programot zárt a Motiváció Mozgássérülteket Segítő Alapítvány alacsony foglalkoztatási esélyekkel rendelkezők részvételével a TÁMOP-5.3.1-C-09/1 keretében – írja a Metropol.

   A Lépj Velünk! program 24 hónapja alatt 68 klienssel, köztük alacsony végzettségű, elavult szakmai képzettségű, megváltozott munkaképességű, pályakezdő munkanélküli résztvevővel is foglalkoztak. Átlagosan 70 napnyi képzést kaptak az álláskeresők hat–tizenkét hónap leforgása alatt, mely tartósan munkanélküliekről lévén szó, sokszor leginkább pszichés jelentőségű volt.
 
Képzettség nélkül
 
   – Gyakori a tudás és a képzettség hiánya is, volt, aki nyolc osztály elvégzése után, vagy elavult szakmával jelentkezett, de szinte mindenkinél jellemző volt az önértékelés, önbizalom, önbecsülés, a képességekbe vetett hit és a pozitív szemlélet hiánya – mondja Pontyos Tamás, a projekt vezetője. Ennek fejlesztésére nagyon nagy szükségük van a tartósan munkanélkülieknek, így a projektben részt vevők is megkülönböztetett figyelmet kaptak, egyénileg foglalkoztak velük. A munkaerőpiacon jelenleg a legnehezebb helyzetben az ötven év fölöttiek – még a diplomával rendelkezők is –, a pályakezdők és a nők vannak Pontyos Tamás véleménye szerint.
 
A diploma már nem számít
 
   – Az ötven fölötti korosztály szinte reménytelen helyzetben van, közülük is főként a szakképzetlenek, de a magasan kvalifikáltak is. Volt olyan háromdiplomás ügyfelünk is, aki szalag melletti munkára jelentkezett, de azért nem vették fel, mert féltek, hogy csak átmenetinek gondolná a munkát.
Pedig csak végre dolgozni szeretett volna – mondja Pontyos Tamás. A végzettség nélküli pályakezdők és a szülés után a munka világába visszatérő nők szintén rossz helyzetben vannak.


   A most lezáruló kétéves programban részt vevők főként munkaerő-piaci szolgáltatóktól, szociális intézményekből, álláskereső klubokból jutottak el az alapítványhoz. Számukra a teljes sikert természetesen az jelenti, ha álláshoz jutnak, ezt azonban nem lehet egy ilyen programon garantálni. A résztvevők közel harmada munkához jutott, de Pontyos Tamás szerint más is lehet siker.
Az önértékelés a kulcsszó


   – Ha sikerül elérni, hogy életpályáját új irányba állítsa, projektoldalról az is siker, de már az is, ha csak újra önmagát reálisan értékelő emberként kezd el viselkedni. Volt olyan résztvevőnk, aki be sem mert jönni hozzánk adategyeztetésre, annyira félt korábbi kudarcai miatt. Nekünk kellett utánamennünk.

   A projektvezető szerint a munkáltatók attitűdjén ugyan lehet még pozitív irányba változtatni, de nem itt van a baj a magyar foglalkoztatásban. – Az elmúlt három–öt évben a munkaerőpiac elvont fogalommá vált, nincs piac, csak egy-két szabad hely, amelyre ötvenen-százan jelentkeznek. A projekt most véget ért, de szakmai, tartalmi részeit az alapítvány munkaerő-piaci szolgáltató irodája továbbviszi.
 
Segítség az alkalmazásban
 
• Egy fő megváltozott munkaképességű személy után 1 120 000 Ft/fő/év költségvetési támogatásban részesülnek a cégek.

• Ennek köszönhetően tavaly több mint 30 ezer fő megváltozott munkaképességű ember tudott munkát vállalni, vagy tarthatta meg már meglévő munkahelyét.

• Havi bruttó 200 ezer forintos fizetés esetén a munkaadó teljes költsége 242 500 forint (14 500-zal kevesebb, mint egyébként), ha 55 év feletti vagy 25 év alatti, nem pályakezdőt alkalmaz.
 
Forrás: Metropol

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tartós munkanélküliség után fontos újjáépíteni az önbizalmat is.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector