Startlaphoz Csatlakozz!

Túl gyenge a gazdasági növekedés

OECD: csökkent, de magas szinten maradt a munkanélküliség

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 03. szerda, 16:38

 Szerény mértékben csökken a munkanélküliség az idén és jövőre is a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD) tagállamainak többségében, de még így is jóval felülmúlja a válság előtti szinteket - derül ki a nemzetközi szervezet adataiból.

    A foglalkoztatottság perspektívái címet viselő, szerdán kiadott éves jelentésében az OECD kiemelte, hogy a 34 tagállam egészét tekintve 2012 végén 8 százalékon stagnált a munkanélküliségi ráta, amely 2014 májusára 7,4 százalékra esett. Ez a szint még mindig 1,8 százalékponttal magasabb, mint a 2008-ban kirobbant világgazdasági válság előtti időszakban volt.

    A gazdasági növekedés túl gyenge maradt ahhoz, hogy érzékelhető javulást hozzon a foglalkoztatottságban - mutatott rá a szervezet, amely további korlátozott mértékű javulásra, 2015 első negyedévére 7,1 százalékos munkanélküliségi rátára számít.

    A szervezetet nyugtalanítja a tartós munkanélküliség folyamatos emelkedése. Az első negyedévi adatok szerint az OECD-övezet 45 milliós munkanélküli táborából 16,3 millióan már több mint egy éve nem dolgoznak, ami a 2007-es szinthez képest 87 százalékos növekedés. Különösen rossz a helyzet Görögországban, ahol 2013-ban a munkanélküliek 67,5 százaléka már több mint egy éve elvesztette állását. Írországban 60,6, Olaszországban 56,9, Portugáliában 56,3 százalék volt ez az arány, de még az Egyesült Államokban is a 2007-es első negyedévi 10 százalékról 25,9 százalékra emelkedett a tartós munkanélküliek aránya, Spanyolországban, Izlandon és Új-Zélandon pedig több mint duplájára növekedett.

    Az OECD arra figyelmeztetett, nem biztos, hogy a strukturális munkanélküliség egyes országokban tapasztalt emelkedése automatikusan visszafordul a gazdasági növekedés beindulásával. A párizsi székhelyű szervezet ezért azt javasolja az érintett országoknak, hogy dolgozzanak ki programokat és fordítsanak kiemelt figyelmet a lakosság legsérülékenyebb rétegére. „Intenzívebb, személyre szabott megközelítésre van szükség, például rendszeres személyes találkozókra és egyéni akciótervek kidolgozására” - áll a jelentésben.

    Az OECD hangsúlyozta azt is, hogy „végzetes” hatással járhat a tagállamok gazdaságaira - a munkaerőpiac „rugalmasságának erősítésére” használt - határozott idejű munkaszerződések túlzott mértékű alkalmazása. A határozott időre felvett munkavállalók gyakran jóval kevésbé védettek a határozatlan idejűeknél, a munkaadók általában kevesebbet költenek rájuk, ami csökkentheti a termelékenységet. Ebben leginkább Chile érintett a munkaszerződések 30,5 százalékával, de nem sokkal marad le mögötte Lengyelország (26,5 százalék), Spanyolország (24,5 százalék), Dél-Korea (22,1 százalék) és Portugália (21,5 százalék) sem. Az OECD azt tanácsolja, hogy az egységesítés felé haladás jegyében szigorítsák a határozott időre szóló munkaszerződések megkötésének szabályozását, egyúttal pedig tegyék rugalmasabbá a határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalók elbocsátásának feltételeit.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - OECD: csökkent, de magas szinten maradt a munkanélküliség.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector