Startlaphoz Csatlakozz!

Tüke Busz botrány: Árkit és Pávát is feljelenti Hofekker

Csődbűntettre gyanakszik az FDSZ elnöke

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 04. csütörtök, 14:33

 A Tüke Busz mellett működő szakszervezet városvezetés-közeli sajtóban lerohant vezetője sajtótájékoztatón beszélt arról: százmilliókkal rövidítették meg a pécsieket, őt pedig azért akarják eltávolítani, mert igyekszik Pécsen tartani az itt közlekedő buszokat, védeni a város tömegközlekedését. Csődbűntettre gyanakszik, és tervei szerint feljelentést tesz Páva Zsolt és Árki Sándor ellen – írja a pecsistop.hu.

Nem otthonról épített javítóműhelyt

   Hofekker Ferenc, a Tüke Busz Zrt. mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) elnöke a LIGA Szakszervezetek pécsi irodájában tartott sajtótájékoztatót csütörtökön délelőtt.

  Hofekker a legelején leszögezte: politikai célt az esemény nem szolgál, ilyen kérdésekre nem is válaszol.

    - Nem én kezdtem - így Hofekker. - Egy önkormányzati hírportálon és újságban jelentek meg rólam cikkek, Árki Sándor közleményéből, ezért vagyok itt.

   Egyebek mellett azt írták a szakszervezeti elnökről, hogy alig jár be dolgozni. Hofekker bemutatta az emléklapot, amelyet Árki Sándortól kapott színvonalas munkájáért, 2014 májusában, de 1988-ban munka érdemrendet is kapott - mint mondta, feltehetően nem azért, mert nem járt be dolgozni.

A pécsiek vagyona bánta?

   Leszögezte azt is: minden mondata hiteles papírokból építkezik. A Pécsi Közlekedési Zrt. felszámolását illetően elmondta, egy fillért sem kap az ott betöltött tisztségért, csak a törvényesség betartásáért dolgozik. Hozzátette: a PK többségi tulajdonosa a Pécs Holding, ez a pécsi adófizetők vagyona, a veszteség is az övék.

   - A PK felszámolását a fenti lapok állításával szemben nem a Mecsek Busz, hanem Árki Sándor kezdeményezte, aki korábban a PK vezetője volt, majd a Tüke Buszé lett - így Hofekker. - Csak a budapesti ügyvédi iroda, amelyet az üggyel megbíztak, a károkkal együtt 100 millióba került eddig. Ezért a pénzért 2 új vagy 4 jó állapotú szóló autóbuszt lehetne venni.

   Kár érte Hofekker szerint a pécsieket, amikor a 2012 évi ÁFA bevallásban tervezték a törvénytelen busz-adásvétel ÁFÁ-ját visszaigényelni, 850 millió forintot, de ezt a PK vezetése nem tette meg - ezt szakértői vélemény is megállapította. Hofekker szerint érdekes kérdés, hogy egy csődben lévő vállalatnál hogyan fordulhatott elő, hogy lemondtak 850 millió forintról.

A felszámoló levelében Páva Zsoltnak írt 1,4 milliárd forint, a város által meg nem fizetett díjról is. Hofekker leszögezte: Páva Zsolt 2010-ben már több, mint 1 milliárd forint tartozást ismert el aláírásával, ez azóta nőtt, a 2010-11-es év, valamint a kamatokkal. A szakszervezeti elnök szerint összesen 2 milliárd forintra rúghat az összeg, amellyel a város tartozik a PK-nak.


   A bíróság által semmisnek kimondott buszeladás és visszabérlés 850 milliós befizetett ÁFÁ-ját pedig az Árki Sándor vezetette Pécsi Közlekedési Zrt. nem igényelte vissza, holott a vezérigazgató büntetőjogi felelőssége a cég érdekeit képviselni - így Hofekker Ferenc.

  Sok százmilliót buktak pécsiek, a PK megmenthető lett volna a bukástól, az ÁFA visszaigénylésével és a kintlevőség behajtásával. Ehhez jött még a Tüke Busz 300 milliós létrehozásával. A pécsi adófizetők vesztesége legalább a buszok értéke Hofekker szerint, ez ma mintegy egymilliárd forint.

Megmentette a buszokat a díjemeléssel

  A szakszervezeti vezető beszélt arról is, miért emelték 26 ezerről 300 ezerre a pécsi buszok bérleti díját. Nincs idehaza bérelhető busz, erre jó példa, hogy a Tüke is Hollandiából hoz most buszokat, amelyek nem teljesen megfelelőek a pécsi közlekedésre, de legalább vannak.

  A szakszervezeti vezető elmondta: ha nem emelik 26 ezerről 300 ezerre a buszok bérleti díját, nem biztos, hogy ma még lennének Pécsen autóbuszok. A PK felszámolás alatt áll, a felszámoló büntetőjogi felelőssége a legtöbbet kihozni a cégből. Volt már olyan megkeresés, amely alapján havi 300 ezer forintért havonta elvitték volna a jobb buszokat.

  Hofekker leszögezte: erre a gazdasági törvény kötelezi a felszámolót, ha nem emelik meg a bérleti díjakat, utóbbi nem tehetett volna mást: bérbe adja a buszokat annak, aki a Tüke Busznál jobb ajánlatot tesz.

   Hofekker újságírói kérdésre elmondta: nem tudja, hogy a bérleti díj emelésből fakadó 600 milliós plusz kiadást hogyan tudja kigazdálkodni a cég. Ő arra törekedett, hogy Pécsen maradjanak a buszok, megmaradjon a tömegközlekedés és a dolgozók munkahelye.

   A szakszervezeti vezető elmondta: jelezett néhány anomáliát a Tüke Busszal kapcsolatban, ezt Árki Sándor aznap kaphatta meg, amikor a vezérigazgató kiadta az ominózus közleményt.

Feljelentések

  Hofekker elmondta: az említett közlemény miatt Árki Sándort becsületsértésért jó hírneve megsértése miatt jelenti fel, a Pécsma és Pécsi Hírek szerkesztőségétől a róla szóló cikkek miatt első körben helyreigazítást kér.

   A szakszervezeti vezető leszögezte: a rendelkezésére álló dokumentumok arra utalnak, hogy a fideszes városvezetés Páva Zsolttal az élen, valamint a Tüke Busz első embere megkárosították a pécsieket. Csődbűntett miatt tervei szerint egyebek mellett Páva Zsolt és Árki Sándor ellen feljelentést tesz.
 
Forrás: pecsistop.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csődbűntettre gyanakszik az FDSZ elnöke.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector