Startlaphoz Csatlakozz!

A pórul járt emberek perre készülnek

25 ezret kaptak a megégett napszámosok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 05. péntek, 11:05

5000 forintot kaptak a júliusban megégett roma napszámosok az önkormányzattól, 20 ezret a munkaközvetítőtől. A pórul járt emberek perre készülnek – tudta meg a delmagyar.hu.
 
– A baksi falugyűlésen július végén 150 ember előtt 20 ezer forintot ígért a gyógyuláshoz az a férfi, aki minket egy helyi roma közvetítésével a petrezselyemföldre napszámosnak elvitt. L. László a nagy nyilvánosság előtt bejelentette, ez még nem a kártérítés, csak egy kis segítség. Eltelt egy hónap, és mi történt? Hát persze hogy semmi. Pénzt még nem láttunk – mesélte lapunknak egy pórul járt napszámos.Megírtuk, július végén tucatnyi baksi alkalmi munkás került a szegedi bőrklinikára, miután védőfelszerelés nélkül petrezselymet gyomláltak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cibakházán. A lábszárukon súlyos égési sérüléseket szerzett embereket napokig ápolták. Az orvosi vizsgálatok nyomán kiderült, a petrezselyem levelében lévő fényérzékenyítő anyag a bőrre kerülve égési sérülésekhez hasonló tüneteket okoz.

  Az eset után a rendőrség nyomozni kezdett, Baks község önkormányzata rendkívüli testületi ülést hívott össze. A képviselők döntettek 5000 forint azonnali segély kiutalásáról, a baleset utáni hetekben több lakossági fórumot is szerveztek. A gyűléseken viszont nem tisztázódott, ki és pontosan hogyan szervezte be a baksi romákat.

   Úgy tudjuk, a petrezselyemföldet a tulajdonostól bérelte egy vállalkozó, a munkásokat többlépcsős alvállalkozói rendszeren keresztül toborozták. Felhívtuk a CISZÖV 49 Mezőgazdasági Kft.-t, ahol a napszámosok dolgoztak, hogy megtudjuk, ki ígérhetett pénzt a romáknak. A titkárságon azt mondták, az ügyvezetőt csak a jövő héten lehet elérni.

– L. László azt mondta, a sérülésektől függetlenül mind a 63 romának fizet 20 ezer forintot a gyógykezelésre. Megegyeztünk a polgármesteri hivatallal, hogy a pénzt az önkormányzat osztja ki. Augusztus második felében szóltak, hogy a munkaszervező mégsem fizet mindenkinek, csak azoknak, akiknek van kórházi zárójelentésük. Ezt bevittük az önkormányzatnak, ahol fénymásolták, majd továbbították az iratokat. Újabb hetek teltek el – mondta informátorunk.

– Megérkezett a pénz. L. László 28-szor 20 ezer forintot utalt – mondta csütörtökön Búza Zsolt. Baks polgármestere hozzátette, szerdáig csak a település segített a megbetegedett embereken. – Úgy tudom, a megégett munkások pertársaságot szerveznek, felvették a kapcsolatot egy ügyvédi irodával. A lehetséges eljárásról egyelőre többet nem tudok mondani, mert még a munkáltató személye is kérdéses – mondta a településvezető. Búza Zsolt a sérültekről elmondta, a többségük felépült, de a másodfokú égés maradandó nyomott hagyott a lábukon.
 
Forrás: delmagyar.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 25 ezret kaptak a megégett napszámosok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector