Startlaphoz Csatlakozz!

Több munkavállalót kellett elbocsátani

Hamarosan jöhetnek az állami kéményseprők

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 06. szombat, 15:27

Lényegében elismerte a Magyar Nemzet érdeklődésére a fejlesztési tárca, hogy már készülnek azok a forgatókönyvek, amelyek a kéményseprés államosítására vonatkoznak. A szolgáltatók  szerint a változások fő oka a rezsicsökkentés. A katasztrófavédelem által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint eddig száztíz településen kellett ideiglenes szolgáltatót kijelölni, a legrosszabb a helyzet Hajdú-Bihar megyében.

   A kormány vizsgálja, hogy a kéményseprő-ipari közszolgáltatás körül milyen változtatásokra van szükség. A döntések előkészítés alatt állnak, így a végleges dokumentumok még nincsenek készen. Az első megalapozó tanulmányok elkészültek, de még számos kérdés tisztázásra vár – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).
 
   Lapunk az iránt érdeklődött a tárcánál, napirenden van-e a kéményseprés központosítása, államosítása, miután a területen működő vállalkozások hónapokkal ezelőtt jelezték: a rezsicsökkentés következtében hosszú távon nem tudják ellátni a feladatukat. Az NFM válaszában kitér arra is, hogy várható döntéseik „a rezsicsökkentésvívmányainak fenntartását és további lehetőségeinek kiaknázását”, valamint a közszolgáltatások színvonalának növelését, a hatékonyságot és az ellátásbiztonságot célozzák.
 
   Mint arról korábban beszámoltunk, a szolgáltatócégek véleménye szerint könnyen lehet, hogy az állam a kéményseprés központosítását tűzte ki célul, amelynek előkészítése azzal kezdődött meg, hogy erre a területre is kiterjesztette a rezsicsökkentést. Mint arra egy neve említésének mellőzését kérő kéményseprő-ipari vállalat vezetője felhívta a figyelmet, a díjak kötelező mérséklésével és az elmaradó kompenzációval a megyei és magántársaságok nehezebb helyzetbe kerültek, és ez később indokot adhat az állami beavatkozásra.
 
   A szakember szerint az ágazatban egyre nagyobb a feszültség, több munkavállalót kellett elbocsátani, a helyzet pedig csak azért tartható ideig-óráig, mert a nyári időszak nem számít csúcsszezonnak. A területen zömében jelenleg is közösségi – önkormányzati – tulajdonú, egész megyéket ellátó kéményseprő cégek működnek. Emellett kisebb számban akadnak magántársaságok is, amelyek hazai kézben lévő kis- és közepes vállalkozások.
 
   Az idei nyár eleje óta a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete is többször jelezte, hogy az ágazat nehéz helyzetben van. A szervezet elnöke, Vidra Zoltán több megyét érintő, teljes leállásról számolt be július elejétől, később pedig azt közölte, hogy a cégek a kompenzáció reményében egyelőre nem húzzák le a rolót.
Csődhelyzetben sem marad szolgáltatás nélkül egyetlen település sem, a tevékenység felfüggesztése esetén ugyanis az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) jelöl ki ideiglenes szolgáltatót, a szükséges pluszforrások biztosítása mellett.
 
  Ez átmeneti megoldást jelenthet a pénzhiányra is, hiszen a kijelölt kéményseprő-ipari cég megegyezhet a tevékenységét felfüggesztő vállalattal. Az OKF-nél lapunk megkeresésére közölték: jelenleg Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Baranya megye egyes településein van kijelölt kéményseprő-ipari szolgáltató. További információkra az érintett megyék katasztrófavédelmi igazgatóságainak weboldalán leltünk.
 
Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hamarosan jöhetnek az állami kéményseprők.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector