Startlaphoz Csatlakozz!

A tisztességes és manipulációmentes közmédiáért

Nagy Navarro Balázsék ezer napja demonstrálnak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 06. szombat, 17:32
 
Ezredik napja demonstrál a tisztességes és manipulációmentes közmédiáért a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda útjai székháza előtt Nagy Navarro Balázs újságíró, szakszervezeti vezető és a hozzá csatlakozó több aktivista – olvasható a Népszabadságban.
 
   A 2011. december 10-én Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka éhségsztrájkjával induló tiltakozás kiváltó oka az volt, hogy a köztévé híradója kiretusálta az adásból Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét, de akkor sem fejezték be akciójukat, amikor a közmédia vezetése a botrány miatt menesztette Élő Gábor hírigazgatót, és megbüntetett több vezetőt. Nagy Navarróék azóta is a közmédia kormányzati megszállása, a hírmanipulációk ellen demonstrálnak.
 
A helyzet az elmúlt években folyamatosan romlott
 
   A közszolgálati televízió vezetősége mindent elkövetett, hogy pokollá tegye a tüntetők életét. Volt, hogy fülsiketítő zenével, vakító fényekkel próbálták kedvüket szegni. 2012-ben, halottak napján aztán erőszakkal eltávolították őket a főbejárattól, a biztonsági őrök pedig kordont húztak az épület elé. Nagy Navarróék azóta a főbejárattal szemben, egy lakókocsiban és sátrakban demonstrálnak.
 
  Nagy Navarro Balázs azt mondta, hogy a manipulációk további elkövetői és felelősei azóta is vezető pozícióban vannak, miközben a közmédiából több mint ezer embert tettek az utcára. Példaként említette Papp Dánielt, aki az Orbán Viktor miniszterelnököt bíráló Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti politikus magyarországi látogatását meghamisító riportja miatt híresült el. Őt nemrégiben az MTVA tartalomszolgáltatási igazgatójává nevezték ki.
 
   Nagy Navarro szerint a demonstráció ezredik napja egyfajta vízválasztó: folytatódik a tiltakozás, de nem úgy, mint eddig, hogy ők és hozzájuk csatlakozott szimpatizánsok – egymást váltva – folyamatosan jelen voltak a Kunigunda útján, hanem meghatározott időnként demonstrálnak majd. Eredeti követeléseik nem változtak.
 
  – A helyzet ugyanis az elmúlt években folyamatosan romlott – mondta Nagy Navarro. Mára szinte mindenkit kirúgtak, aki betartotta a közszolgálati tájékoztatás legminimálisabb előírásait, a hírcsalások résztvevői pedig továbbra is vezető pozícióban vannak. Az újságíró szerint a legutóbbi botrányok, Bajor Imre, majd Robin Williams halálhírének elhallgatása is mind-mind azt bizonyítja, hogy már az öncenzúra is működik, a megfélemlített újságírók és szerkesztők azért sem mernek fontos híreket bemondani, mert nem tudják, hogy valójában mit vár tőlük a hatalom.
 
   A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnökét, Szávuly Arankát és Nagy Navarro Balázst rendkívüli felmondással bocsátotta el az MTVA. Szávuly Aranka azóta jogerősen megnyerte a munkaügyi perét, Nagy Navarro azonban első fokon elveszítette. A bíróság ugyanis egyetértett az MTVA álláspontjával, jelesül azzal, hogy Nagy Navarro a közmédia munkatársaként egy politikai rendezvényen nem követelhette volna a miniszterelnök távozását. Nagy Navarro fellebbez a bíróság döntése ellen, mert álláspontja szerint a közmédia munkatársaként sem lehet korlátozni a véleménynyilvánítás szabadságát.
 
Elbocsátások a Veszprémi Naplónál
 
   Egyszerre kilenc főállású újságírót bocsátottak el a veszprémi Naplótól. Bartuc Gabriella felelős szerkesztő – akitől szintén megváltak – lapunknak elmondta: a Pannon Lapok Társasága K . ügyvédje közölte velük a hírt, hogy átszervezés miatt elküldik őket. Az írásos indoklás lényege szerint az ügyvezetés úgy látja: a tulajdonos által elvárt színvonalon nélkülük is elő tudják állítani a lapot. Az elbocsátott újságírók szakmai indoklást nem kaptak, nem közölték velük, milyen kifogás merült fel munkájukkal kapcsolatban, csak azt nyomatékosították, hogy ügyvezetői döntésről van szó.
 
   Az elbocsátott munkatársak közül többen is megerősítették: az utóbbi hónapokban a Fideszhez valamilyen szinten kötődő fiatalok bukkantak fel a szerkesztőségben, valószínűleg elsősorban rájuk számít az ügyvezetés. A Nyugat.hu már korábban megszellőztette, hogy a Fidesz az ugyanehhez a lapcsoporthoz tartozó Vas Népét is a saját embereivel tölti fel. A Szombathelyen szerkesztett megyei napilapnál attól tartanak, hogy a közeljövőben náluk is a veszprémiekhez hasonló lépésekre kerül sor. A lapcsoport része még – egyebek mellett – a Fejér Megyei Hírlap és a Zalai Hírlap is. (H. F.)
 
Zsiga Marcell nem beszél a vagyonosodásáról, viszont feljelentette Tóta W. Árpádot
 
   Rágalmazásért jelentette fel Zsiga Marcell volt fideszes parlamenti képviselő, miskolci alpolgármester Tóta W. Árpádot, a Hvg.hu munkatársát, mert egy tavalyi cikkében az újságíró a politikus gyanúsnak vélt ügyeiből kiindulva írt vitriolos publicisztikát. A bizonytalan eredetű összegből negyvenmilliós házat vásárló Zsigáról egyebek mellett azt írta: „láthatóan nem zavarja, hogy korrupciógyanúba keveredett”. Tóta W. szerint Zsiga nyugodtan legyinthet is az egészre, hiszen pártja „kihúzza a szarból tűzön-vízen át”.
 
  Ami annyiban igaz is, hogy az Országgyűlés mentelmi bizottságának fideszes többsége szerint nem indokolta semmi a vagyonnyilatkozati eljárás megindítását. A „békemenetelő nyájat” pedig nem érdekli – így Tóta W. –, hogy „az utolsó segédhernyó is utat építtet közpénzből a lopott házáig”. A politikus büntetőpert kezdeményezett nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt.
 
   A II–III. Kerületi Bíróságon tartott első tárgyaláson Futó Barnabás, Zsiga jogi képviselője azzal érvelt: az írás több, a sértett becsületének csorbítására alkalmas kijelentést tartalmaz, és Tóta W. bűncselekmények elkövetésével hozza összefüggésbe, amit nem köteles eltűrni. – A politikus a vagyonosodásáról nem nyilatkozott, így a házvásárlás fedezetéül szolgáló pénz eredete sem ismert, s korábban több jelét adta annak, hogy befolyásolásával hajlamos visszaélni – állította a bíróság előtt Tóta W., és feltette azt a kérdést: nem alakult-e ki egy érinthetetlen kaszt, amelyről a frakció és a mentelmi bizottság mondja ki, hogy ártatlan?
 
   Szerinte a sajtó feladata az, hogy rámutasson az ilyen diszfunkcionális működésre, a korrupció rendszerszintű lehetőségére, a következmények nélküliségre. Futó Barnabás megkérdezte, az újságíró milyen alapon írt lopott pénzről, lopott házról, s mit kellett Zsigának megúsznia. Tóta W. megismételte, hogy egy rendszert kívánt jellemezni. A bíróság a tárgyalást elnapolta, az ügyvéd indítványáról október 9-én születhet döntés.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nagy Navarro Balázsék ezer napja demonstrálnak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector