Startlaphoz Csatlakozz!

Jogeset:

Vasúti utazási kedvezmény

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 07. vasárnap, 13:00

Kaphat-e ilyen kedvezményt az a munkavállaló, aki nem kedvezményezett munkaadótól ment nyugdíjba? – a kérdésre a munkajog.hu szakértője válaszol.
     A felperes a munkaviszonyának fennállása alatt 1968. augusztus 1-től 2010. december 14-ig vasúti utazási menetkedvezményben részesült, amelyet 1993. január 1-től a korábbi munkáltatója munkajogi jogutódjának minősülő új munkáltatója és a korábbi munkáltatója által kötött Szindikátusi Szerződés biztosított számára.
 
   Az ezt követően nyugdíjasként benyújtott kérelmére az I. rendű alperes arról tájékoztatta, hogy az utolsó munkáltatója, a II. rendű alperes az egyes vasúti utazási kedvezményekről szóló 57/2009.(X.20.) KHEM rendelet (Rendelet) szerint nem minősül kedvezményezett vasúti társaságnak, és a rendelet 1. §-a szerint utazási kedvezményre csak az a nyugdíjas jogosult, aki ilyen vasúti társaságtól vonult nyugdíjba.
 
   A felperes a keresetében kérte, hogy a bíróság kötelezze az I. rendű alperest a vasúti utazási menetkedvezményhez szükséges igazolvány kiadására, a II. rendű alperest pedig ennek tűrésére. A kereseti kérelmének jogalapjaként hivatkozott arra, hogy a 42 éves munkaviszonya alatt több munkáltatója is volt, de a munkavégzési helye nem változott, az utolsó munkáltatója a II. rendű alperes, aktív munkavállalói pedig jelenleg is részesülnek az utazási kedvezményben.
 
  Álláspontja szerint a Rendelet 16. § (2) bekezdésére, valamint a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény (Vtv.) 87. § (3) bekezdésére tekintettel is megilleti a kedvezmény.
 
  A jogerős ítélet az I. rendű alperest kötelezte a vasúti utazási menetkedvezményhez szükséges igazolvány kiadására, a II. rendű alperest pedig az ehhez szükséges munkáltatói intézkedés megtételére. Az ítélet indokolása szerint a státuszváltozáshoz (nyugdíjazás) a jogszabály a jogosultság megítélése vonatkozásában semmilyen rendelkezést nem fűz, a Rendelet 16. § (2) bekezdése a jogosultságot a korábbi törvények rendelkezései alapján fenntartotta, a Vtv. 87. § (3) bekezdése szerinti kedvezményezetti kör nem csupán az aktív munkavállalókat jelenti, mivel a korábbi törvények kedvezményezetti köre sem kizárólag munkavállalókból állt.
 
   Az I. rendű alperes felülvizsgálati kérelme folytán a Kúria megállapította, hogy a felperes utolsó munkáltatója a Rendelet 1. § a) pontjában foglaltakra tekintettel nem minősül kedvezményezett vasúti társaságnak, így a felperes nem tekinthető a juttatásra jogosult nyugdíjasnak sem. A Rendelet 16. § (2) bekezdése a hatályba lépését megelőzően szerzett utazási kedvezmények fenntartásáról rendelkezett, a felperes önálló jogosultságát pedig már a Vtv. sem alapozta meg.
 
  A felperes a Rendelet hatályba lépését megelőzően felmondott Szindikátusi Szerződésre tekintettel a hatályba lépéskor sem megállapodás, sem jogszabály alapján nem volt jogosult a kedvezményre, így esetében a Rendelet 16. § (2) bekezdése nem alkalmazható. Az alperesek egyoldalú kötelezettségvállalása alapján részére aktív munkavállalóként biztosított kedvezmény, mint szerzett jog kiterjesztő értelmezésére nincs lehetőség, a megszerzett jogok fenntartása, ahogy maga a jogosultság is, státuszhoz kötődik.
 
  Mindezekre tekintettel a Kúria jogerős ítéletet hatályon kívül helyezte és a felperes keresetét elutasította.
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasúti utazási kedvezmény.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector