Startlaphoz Csatlakozz!

A z elvándorlás érdemi lassulását szeretnék elérni

A rezidensképzést is központosítják a tervek szerint

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 09. kedd, 09:21

A rezidensképzést központilag szervezik meg, az ösztöndíjrendszert pedig minden szakorvos-hallgatóra kiterjesztik – ez is azok között az intézkedések között szerepel, amelyektől az egészségügyi államtitkárság az elvándorlás érdemi lassulását és a munkaerőhiány enyhülését várja – írja a Világgazdaság.
 
    „Bizakodva és kíváncsian várjuk a konkrét javaslatokat” – reagált a bejelentésre a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Dénes Tamás azt mondta lapunknak: ha a szakorvos-jelöltek nem a kórházaktól, hanem az államtól kapják, a fizetésüket, azzal megoldható lenne az országon belüli mobilitás, és a rezidensek kiszolgáltatottsága is csökkenne. Ami az ösztöndíjak kiterjesztését szintén üdvözlik, hiszen már korábban javasolták, hogy mindenkit engedjenek be a rendszerbe, aki vállalja a feltételeket, vagyis, hogy nem fogad el hálapénzt, és a végzés után a képzéssel megegyező ideig a képzőhelyen marad állásban.

   Mindamellett – tette hozzá – nem ösztöndíjakban, hanem megfelelő fizetésben kell gondolkodni, különösen, hogy az első jelentősebb számú ösztöndíjas 2016-ban megszerzi a szakvizsgáját, és ha addig nem rendezik az orvosok bérét, az ő jövedelmük jelentősen csökkenni fog. Az ösztöndíjak ugyanis havonta nettó 100, illetve 200 ezer forint juttatást jelentenek a fizetésen felül. Zombor Gábor államtitkár a napokban egy konferencián arról is beszélt, hogy a gyakorlati oktatás hiányosságait kiküszöbölendő, minőségi kontrollt is bevezetnek a rezidensképzésben. Erre szükség is lenne: a Rezidens Szövetségnek a Szinapszissal közösen végzett közvélemény-kutatása megerősítette a gyakorlati szakorvosképzés terén tapasztalt korábbi kedvezőtlen tapasztalatokat: míg a hatodéves rezidensek háromnegyede elégedett volt az elméleti képzéssel, mindössze 4 százalékuk mondta ugyanezt a gyakorlati oktatásról.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A rezidensképzést is központosítják a tervek szerint.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector