Startlaphoz Csatlakozz!

Szezonális depresszió

Megkönnyíthetjük a szeptemberi munkakezdést

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 10. szerda, 12:18

A nyári szabadság után visszatérni a hétköznapok menetébe: meglehetősen kiábrándító feladat. Az ősz kezdete általában nem a legderűsebb időszak az életünkben. Jellemzően már gyermekkorunktól kezdve arra nevelnek bennünket, hogy a pihenős időszakot követően szeptemberben ismét menthetetlenül teret kell adni a szorgos hétköznapoknak. Ennek az élménynek a feldolgozása felnőttként sem jobb kihívás, mint gyermekkorban. Lássuk, milyen praktikák segíthetnek bennünket abban, hogy a nyári pihenés után könnyebb legyen visszarázódni a hétköznapokba – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Életünk és a váltások
 
   Életünk jellemzően ciklusokra épül, és az egyik ciklusból a másikba történő átmenet mindig okoz nehézséget. Leginkább azért, mert a váltás miatt más körülményekhez, feltételekhez kell alkalmazkodni, és ez akkor is tud nehézséget okozni, ha a megelőzőnél jobb feltételek várnak az egyénre a jövőben. Főleg nehézséget okoz egy ilyen váltással járó szituáció akkor, ha a körülmények rosszabbá válnak. Ez persze nagyban múlik az egyén értelmezésén és azon, ő miként éli meg az adott szituációt. Valószínűleg a nyárból az őszbe váltás is könnyebb azoknak, akik az őszért rajonganak.
 
   Az őszi időszak azonban egyúttal a nyár végét is jelenti, és a nyár – a kánikulán túl – legtöbb embernek a szabadság, a kikapcsolódás, a feltöltődés ideje. Ilyenkor sok munkahelyen lazábbak a vezetők is, mindig szabadságon van valaki, és ez könnyedebbé teszi a hétköznapok menetét. Az ősz beköszöntével viszont a munkahelyeken is visszaáll a normál menetrend, és újra jönnek a „szürke hétköznapok”.
 
  Kisgyermekkortól kezdve arra nevelődünk, hogy az ősz egy új időszak kezdete, hiszen a gyerekek ilyenkor kezdik meg az új osztályt. A hosszú pihenéssel járó nyári szünet után vissza kell állni a normál hétköznapokra, és annak ellenére, hogy felnőttkorban kevés felnőttnek jut olyan hosszú szabadság, mint a gyerekeknek, a visszaállást megélni mégsem feltétlenül könnyebb.
 
   Ha a nyaralás jól sikerült, az ember visszavágyik, szeretne még abban a „más világban”, abban a feltöltődést jelentő környezetben lenni. Ha viszont nyaralásra egyáltalán nem volt lehetőség, a nyár végére az ember már igazán kifárad, és ha ezek után ősszel sem tud elmenni pihenni, nagy valószínűséggel fog eluralkodni rajta a rosszkedv és a kiégettség. Ilyenkor a gyászos hangulat oka lehet az is, hogy hagyta eseménytelenül elmúlni a nyarat, és mivel vége van, azt már soha többet nem tudja pótolni. A „nem csináltam semmi különöset”-érzés olyannyira eluralkodhat az emberen, hogy akár depressziós tünetei is kialakulhatnak.
 
Ősz és hangulat
 
   A nyár végével és az ősz beköszöntével egyre kevesebbet süt a nap, és ami oly természetes a nyár folyamán – a meleg, a jó idő, a lazább hétköznapok – az ősz beköszöntével tovatűnik. Ennek biológiai hatása, hogy lecsökken a szervezetben a szerotonin hormon termelődése, és ez mindenképpen a jó közérzet rovására mehet. Szerotonin hiányában ugyanis az emberi szervezeten eluralkodik az általános fáradtság, az enerváltság, vagy akár a depresszió is.
 
   A depresszív lelkiállapot persze egy szélsőséges tünet, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a szezonális depresszió esetét. A depressziós tünetek időben történő felismerése, beazonosítása, kezelése nagyon fontos. Enyhébb esetekben elegendő a puszta tudatosság és az önmagunkra való odafigyelés, mivel azonban ez egy betegség, fontos lépni, ha a tünetek súlyossá és a hétköznapokat ellehetetlenítővé válnak. A depresszió legtipikusabb tünetei:
rossz hangulat,
az örömre való képesség elvesztése,
a hétköznapi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése,
az önértékelés csökkenése,
az alvászavar,
a koncentrációs képesség, a gondolkodás romlása,
a testsúly változása,
az ingerlékenység,
a fáradtság.
 
Lehet, hogy a szezonális depresszió okozza
 
   A szezonális depresszió a depresszió egy speciális fajtája, ciklikus, évről évre visszatérő időleges állapot. Ez azt jelenti, hogy a tünetek évről évre ugyanakkor, szinte ugyanúgy jelentkeznek. Tipikusabb az az eset, hogy a szezonális a depresszió az ősz vége felé, a tél elején jelentkezik, de számos példát látunk a tavaszi-nyári depresszióra is.
 
   A téli depresszió legfőbb tünetei a szomorúság, reménytelenség és pesszimizmus érzése; az érdektelenség és a tettvágy hiánya; csökkent energiaszint, fáradtság vagy lelassultság érzése, ami gyakran szociális elszigetelődéssel jár együtt; fokozott alvásigény; az érdeklődés elvesztése a korábban kedvelt dolgok iránt; az étkezési szokások megváltozása – jellemzően túlevés, hízás.
 
   A nyári depressziót viszont jellemzően a szorongás; az álmatlanság, az ingerlékenység és izgatottság; valamint az étvágytalanná válás jellemzi.
 
   A szezonális depresszió hátterében álló okok valójában nem teljesen tisztázottak, de amivel összefügghet a tünetek megjelenése:
a szerotonin hormon szintje: fény hiányában a szervezetben termelődő szerotonin gyorsabban lebomlik, és az alacsony szerotoninszint a depressziós tünetek megjelenésével járhat;
a szervezet melatonin szintje: alapvetően ez a hormon felelős az alvás és ébrenlét ciklusának beállításáért. A fényhiány hatására megemelkedik szervezetünk melatonin szintje, aminek következménye, hogy levertnek, fáradtnak, aluszékonynak érezhetjük magunkat;
a cirkadián ritmus: belső biológiai óránk feladata a fiziológiai folyamatok szabályozása. A biológiai és élettani folyamatok egy meghatározott ritmus szerint zajlanak, ezt hívjuk cirkadián ritmusnak, amely felelős a testhőmérsékletet, az alvás-ébrenlét, valamint a hormonális működés szabályozásáért. A napfény hiánya megzavarhatja a szervezet cirkadián ritmusát, és így hozzájárulhat a dperessziós tünetek megjelenéséhez.
 
Milyen praktikák segíthetnek?
 
  Aki végigtombolta és bulizta az egész nyarat, számíthat arra, hogy az ősz beköszöntével leginkább ürességet fog érezni. Akinek egész nyáron nem is, de legalább egy-két hétre volt lehetősége kiszakadni a hétköznapokból szintén nem könnyű a visszaállás. Nagyon fontos, hogy a nyaralásból, a szabadságból való visszatérés ne egyik napról a másikra történjen, hagyni kell ugyanis a szervezetnek időt arra, hogy testileg is, lelkileg is visszaálljon a hétköznapi menetbe. Nem könnyű a váltás a munkából a szabadságba se, sokaknak több napra van szüksége, hogy átálljanak, de még nehezebb a visszarázódás. Fontos, hogy a munkáltató is legyen türelmes azzal a kollégával, aki a nyaralásból visszatérve nem tud már rögtön az első napon teljes gőzzel égni a munkáért.
 
   Akinek nem volt lehetősége a nyáron pihenni, az ősz elejére valószínűleg nagyon lemerül, és eluralkodhat rajta az enerváltság. Ha ez a helyzet áll elő, érdemes legalább a hétvégéket pihenősre venni, kivenni egy-egy pénteki vagy hétfői napot, így is meghosszabbítva a hétvégéket. Az elmulasztott lehetőségeken való sopánkodás helyett pedig érdemes azon elgondolkodni, jövőre mit kell másképp szervezni annak érdekében, hogy el tudjon menni nyaralni, ha szeretne.
 
  Segítheti a visszarázódást, ha megpróbálunk új, vonzó célokat megfogalmazni az őszi időszakra, lehetőleg olyanokat is, amelyeknek rövidebb kifutása van, és még karácsony előtt eredményt hoznak. Kitűzhetünk hosszabb távú terveket is, ilyenkor érdemes átgondolni mi az, amit már régóta tervezgettünk, és jó hatással lenne ránk, ha megvalósítanánk.
 
   Nem muszáj teljesen új célokat kitűzni, az is hasznos lehet, ha kihasználjuk azokat a tulajdonságainkat, amelyekben jók vagyunk. Ezáltal ugyanis sikerélményünk lehet, ami úgyszintén segíti az őszi depresszió leküzdését.
 
   Érdemes látni az előnyeit a hétköznapi szabályozottságnak is. Mert míg a nyár folyamán minden felborul körülöttünk és rendezetlenné válik, az ősz beköszöntével újra szabályozottabbá és rendezettebbé válnak a napjaink, kielégítve ezzel az ember természetes struktúra-igényét. A kiszámíthatóság ugyanis megnyugtató tud lenni, ami a nyári izgalmakat követően akár kifejezetten üdítő is lehet.
 
   Életmód szempontjából fontos, hogy – kihasználva a még szép, napsütéses őszi napokat – töltsünk minél több időt a szabad levegőn. A napfény ugyanis jótékony hatással van a jó hangulatért felelős szerotonin termelődésére, ami depresszív időszakokban különös jelentőségre tesz szert. Épp ilyen fontos a kielégítő mennyiségű és minőségű alvás, a rendszeres minőségi étkezés és az elegendő folyadékfogyasztás. Stressz hatására hajlamosak vagyunk ezeket a szempontokat elhanyagolni, figyeljünk tehát erre tudatosan oda az egyébként is érzékeny őszi időszakban.
 
   Az ember érezheti magát lehangoltnak, ettől nem kell azonnal pánikba esni, azonban a szezonális depressziós tünetegyüttest komolyan kell venni, és szükség esetén kezelni. A gyógyszeres kezelés mellett rendelkezésre áll a fényterápia és a pszichoterápia lehetősége. A szezonális depresszióban szenvedők számára a fény egy nagyon hatékony antidepresszáns, hatására ugyanis emelkedik az agy szerotonin szintje. A fényterápia során egy speciális, a nap fényéhez hasonló színes fényt kibocsátó lámpa előtt kell napi egy órát eltölteni, nem elfeledkezve arról, hogy a fényterápia nem helyettesítheti a természetes fény és a testmozgás hatását.
 
  A pszichoterápia a negatív gondolatok felismerésében és megváltoztatásában lehet a depressziós egyén segítségére, támogatást nyújt egy megfelelő megküzdési stratégia megtanulásában, a stressz kezelésében.
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megkönnyíthetjük a szeptemberi munkakezdést.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector