Startlaphoz Csatlakozz!

A kötelezés és a tanulmányi szerződés közötti különbségek

Tanulásra kötelezhetó a dolgozó?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 10. szerda, 14:14

Gyakori elvárás a munkavállalókkal szemben a folyamatos tanulás, önképzés. A munkáltató akár kötelezheti is a munkavállalót valamely végzettség megszerzésére, ám ilyenkor a jogi helyzet teljesen eltér attól, mintha tanulmányi szerződést kötöttek volna a felek – írja a munkajog.hu.

   A munkáltató utasítási jogköre kiterjed arra is, hogy a munkavállalót valamely végzettség megszerzésére kötelezze. A kötelezés vonatkozhat akár iskolarendszerű, akár azon kívüli képzésre, végzettség megszerzésére. Ezt a kötelezést azonban semmiképpen nem szabad összetévesztenünk a tanulmányi szerződéssel.

   A jogszabály tételesen kimondja, hogy a munkavállalóval nem köthető tanulmányi szerződés abban az esetben, ha a munkáltató a tanulmányok elvégzésére kötelezte a munkavállalót, ezen túlmenően azonban a munkavállaló kötelezéséről nem szól, annak részletszabályait nem tartalmazza. A bírói gyakorlat és a jogirodalom azonban – még az 1992. évi Mt. tartalmilag azonos rendelkezése alapján – kialakította azokat az alapvető elveket és szabályokat, amelyek a munkáltatói kötelezésre irányadóak.

   A kötelezés és a tanulmányi szerződés közötti alapvető különbség, hogy míg a tanulmányi szerződés a felek közös megegyezésén alapul, addig a kötelezés a munkáltató egyoldalú utasítási jogán alapul. Ennek megfelelően alakulnak a feleket terhelő kötelezettségek, költségek is. A munkáltatói kötelezés esetén a tanulmányok elvégzéséhez kapcsolódó költségek a munkáltatót terhelik. Azaz, a munkáltatónak kell viselnie a képzési költségeket, a munkavállaló esetleges utazási és szállásköltségeit. Ezen túlmenően a képzésre kizárólag munkaidőben kerülhet sor, azaz a munkavállalót erre az időre munkabér illeti meg.A képzésre kötelezés további jellemzője, hogy ahhoz nem kapcsolódik a munkavállaló munkaviszony fenntartási kötelezettsége, azaz a munkáltató által viselt költségeket nem lehet a munkavállalóval megtéríttetni akkor, ha munkaviszonyát – bármilyen jogcímen – megszünteti.

  A közelmúltban a Kúra is értelmezte – egy közalkalmazotti jogviszony kapcsán – a tanulmányi szerződés és a munkáltatói kötelezés kapcsolatát abban az esetben, ha a tanulmányi szerződés hatálya alatt a munkavállaló munkaköre módul. Az ítéleti tényállás szerint a közalkalmazott tanulmányi szerződést kötött a munkáltatójával, majd ennek hatálya alatt, még a végzettség megszerzése előtt kinevezését módosították és olyan munkakörbe került, amelyre tekintettel a folyamatban lévő tanulmányai elvégzésére kötelezték a közalkalmazottat, aki később megszüntette jogviszonyát a munkáltatóval.

   Az esetből kialakult jogvitában a Kúria kimondta, hogy amennyiben a szabályszerűen korábban megkötött tanulmányi szerződés hatálya alatt munkakör módosításra tekintettel a munkáltató ehhez a munkakörhöz ír elő felsőfokú iskolai végzettséget, a korábbi tanulmányi szerződés megszűnik.

   Azaz, a munkakör módosulása és a munkáltatói kötelezés megszünteti a fennálló tanulmányi szerződést, és ezzel a munkavállaló mentesül a jogviszony fenntartási kötelezettsége alól, függetlenül attól, hogy a kötelezés ugyanazon tanulmányok végzésére irányul, amelyekre a felek korábban tanulmányi szerződést kötöttek. Ilyen esetben a munkáltató a tanulmányi szerződés alapján adott támogatást nem követelheti vissza a munkavállalótól.
 
Forrs: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tanulásra kötelezhetó a dolgozó?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector