Startlaphoz Csatlakozz!

Nézzünk Együtt a Tükörbe

Gázpedált osztogatnak a pécsi buszozóknak?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 10. szerda, 15:14

Ezúttal a pécsi tömegközlekedést próbálja gördülékenyebbé tenni a pécsi buszos társaság mellett működő szakszervezet Nézzünk Együtt a Tükörbe (NET) programjával. Ezért ugyanis nem csak a buszsofőr a felelős, az utasok is sokat tehetnek érte – olvasható a pecsistop.hu oldalán.

   Az őszi csúcsforgalomban is lehet bosszúságok, állandó zsúfoltság nélkül, ugyanakkor gyorsabban buszozni. Ehhez azonban az utasok segítségét is kéri a Nézzünk Együtt a Tükörbe (NET) elnevezésű pécsi program.

   Beköszöntött az iskolakezdés, ezzel a zsúfolt helyi járatú buszok időszaka Pécsen is. Az utasok a problémák megoldását ilyenkor is a sofőrtől várják. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a gépkocsivezető egyedül van, figyelme sok felé oszlik, és naponta sok ezer ember épségéért felelős.
 
  - A Nézzünk Együtt a Tükörbe (NET) programja azért jött létre, hogy közelebb hozza egymáshoz az utasokat, a pécsi tömegközlekedési cég dolgozóit és általában a közlekedésben résztvevőket - mondta Hofekker Ferenc, a pécsi Független Demokratikus Szakszervezet elnöke.- Ezúttal arra igyekszünk rávilágítani: hogyan tudja az utas gyorsabbá, gördülékenyebbé tenni a buszozást.

   Ilyen gesztus a jegy vagy bérlet felmutatása. Meglétüket a sofőr kötelessége ellenőrizni, és nem is mehet tovább, amíg nem teszi. Tehát nem az előítélet munkál benne, nem „kekeckedik”, csak teszi a dolgát. Ha viszont egymás után mindenki lyukasztja és/vagy felmutatja, amit már amúgy is megvett, gyorsabban halad a busz - áll a NET közleményében.

   Ezután úgy tudunk gyorsítani az iskolába vagy munkába jutáson, ha felszállást követően a busz belsejébe húzódunk. Aki leveszi a hátitáskáját, az még egy embernek csinál helyet, és ha élesebb tárgyak vannak rajta, a baleset-megelőzésért is tett. Ennek érdekében fontos az is, hogy kapaszkodjunk a buszon, és szükség esetén erre figyelmeztessük utastársainkat is. Ennek hiányában hirtelen fékezéskor nem csak mi eshetünk el, de magunkkal ránthatunk mást is, legyen felnőtt, gyermek vagy terhes kismama.

   A szakszervezet szerint ha a nehezen mozgók, idősek vagy babakocsival utazók fel- és leszállását segítjük, nem csak köszönő szavakat kaphatunk érte, de értékes másodperceket is, hiszen nem kell a buszvezetőnek leszállnia segíteni, hamarabb indulhatunk tovább.

   Az ősztől nyárig tartó időszakban különösen figyeljünk a gyermekekre. Sokan egyedül utaznak az iskolába, vagy onnan haza, rászorulhatnak a segítségünkre.

  A busz haladásán leszálláskor is gyorsíthatunk. Például azzal, ha időben jelezzük, hogy leszállnánk. Ha viszont „csak” az ajtóban állunk, leszállva engedjük le a busz belsejéből érkezőket. Ilyenkor fontos, hogy az eseményeket tükörből szemlélő buszsofőr számára magatartásunkból egyértelműen kiderüljön: folytatni szeretnénk az utazást.

   A NET programot augusztus elején indította a pécsi tömegközlekedési társaság mellett működő szakszervezet. Céljuk a cég dolgozóinak népszerűsítése, az, hogy az utazóközönség jobban megismerje és talán így jobban értékelje a munkájukat. Fontos céljuk az is, hogy kikérjék az utasok véleményét, és ezzel közelebb hozzák egymáshoz a közlekedés résztvevőit.
 
Forrás: pecsistop.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Gázpedált osztogatnak a pécsi buszozóknak?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector