Startlaphoz Csatlakozz!

A bérek emelésére és a jövedelmek igazságosabb elosztására lenne szükség

UNCTAD: rossz úton jár a világgazdaság, nagyok a kockázatok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 11. csütörtök, 11:22

Borúsan látják a világgazdaság helyzetét az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) közgazdászai, szerintük még mindig nem sikerült rátalálni a hosszú távú növekedéshez vezető útra.

    Az ENSZ szakosított szervezete szerdán kiadott éves jelentésében rámutatott: hat évvel a világgazdasági válság kirobbanása után az okok továbbra is fennállnak, a fellendülés alig kezdődött el, és ellentmondásos számos politika, amelynek állítólag segítenie kellene a helyzet megoldásában. 

    Nem működik a kormányok megszorító politikája és a jegybankok olcsó pénze - mondta Kituji Muhisa, az UNCTAD főtitkárhelyettese.

    A szervezet 2,5 és 3 százalék közötti növekedést jósol a világgazdaság egészének az idei évre, a világkereskedelemben pedig 2 százalékos növekedésre számítanak. Kituji szerint ezért a helyzetért a kormányok is felelősek, mert nem szüntették meg a válság mélyen gyökerező okait. 

    Az alacsony növekedésnek a bérek emelése és a jövedelmek igazságosabb elosztása révén keletkező aggregált kereslettel kell véget vetni - vélik az ENSZ-szakértők. Nyugtalanító párhuzamot látnak a jelenlegi helyzet és a 2008-as válságot megelőző körülmények között. 

    A legaggasztóbb tényezők között említik „az aktívák (részvények és ingatlanok) árának és a (vállalati) nyereségeknek a növekedését”. „Új pénzügyi buborékok” kialakulása fenyeget, miután az alapvetően egy új válság megelőzését célzó szabályok nem voltak megfelelőek. Megmaradt a pénzügyi szféra uralma a reálgazdaság felett, a jegybanki pénzeket mindenekelőtt tőzsdei spekulációkra használták ahelyett, hogy a reálgazdaságba hajtottak volna végre beruházásokat - mutattak rá.

    Az UNCTAD arra is figyelmeztetett, hogy az egyes országcsoportokra jellemző „nyilvánvaló stabilizálódás olyan csalóka benyomást kelthet, mintha a rendszerhibákat kiküszöbölték volna, és a növekedés, ha alacsony szinten is, de fenntartható lenne. Egyes gazdasági iskolák szerint ez az „új normális állapot”, de az ENSZ-szervezet szerint a foglalkoztatás alacsony növekedésében, a stagnáló bérekben és a háztartások növekvő eladósodottságában „nincs semmi normális”. 

    „Vannak alternatívák” - véli Alfredo Calcagno, az UNCTAD gazdaságpolitikáért és fejlesztésért felelős vezetője, a bérek emelését, állami beruházásokat és befektetéseket igénylő iparpolitikát szorgalmazva. Ezek révén 2019-re éves szinten 4,7 százalékkal bővülhet a világgazdaság, míg a jelenlegi irányvonal fenntartásával csak 3,4 százalékkal.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - UNCTAD: rossz úton jár a világgazdaság, nagyok a kockázatok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector