Startlaphoz Csatlakozz!

Nem sikerült túlszárnyalni a tavalyi forgalmat

Lefulladt a SZÉP-kártya?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 11. csütörtök, 10:11

Bevezetése óta folyamatosan növekedett a beváltott SZÉP-kártyák értéke a szálláshelyeken, most júliusban viszont már nem sikerült túlszárnyalni a tavalyi forgalmat – írja a Világgazdaság.
 
   Mintegy két és fél éves emelkedő trend után júliusban megtört a SZÉP-kártya töretlennek hitt lendülete. Ugyan a belföldi vendégéjszakák száma 5,5 százalékkal nőtt, a plasztikkal ennek ellenére ha csak néhány millió forinttal is, de kevesebbet költöttek (2,7 milliárd forintot) a kereskedelmi szálláshelyeken, mint 2013 júliusában. Ráadásul azóta a felhasználók és a kártyát elfogadó hotelek száma is növekedett. Semmi nem utalt a visszaesésre, hiszen júniusban 10 százalékos, májusban pedig 54 százalékos növekedést lehetett kiolvasni a KSH adataiból. Tavaly még könnyű volt felülmúlni a 2012-es havi adatokat, tavalyelőtt ugyanis még párhuzamosan létezett egymás mellett az üdülési csekk és a kártya. Idén eddig a 2013-as számok túlszárnyalásával sem volt probléma, most viszont már kérdéses lehet, hogy csak egyszeri kisiklás történt vagy az augusztusi adatok is csökkenést mutatnak majd. A léc viszonylag magasan van, hiszen 2013 augusztusában a belföldi vendégek 3,1 milliárd forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ugyan a kártyarendszer nyáron is bizonyít, de azért nem véletlen, hogy ezúttal inkább a január és július közötti költéseket hasonlították össze a tavalyi adatokkal: az első hét hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 9,26 milliárd forint értékben fogadtak el SZÉP-kártyát, ami közel 19 százalékos növekedés jelent. A tárca úgy látja, hogy továbbra is kitart az a tendencia, hogy a magas bázisnak számító 2013-as év adatait hónapról hónapra múlják felül az idei adatok. Eddig nem fukarkodtak a fizetőeszközt dicsérő jelzőkkel, szinte minden fórumon elismételték, hogy a belföldi forgalom növekedésének motorja a töretlen népszerűségű SZÉP-kártya. Ugyancsak a kártya pozitív hatásának tulajdonítható szerintük, hogy az év első felében minden hazai turisztikai régió forgalma nőtt.
 
   A turizmus szereplői is pozitív hangvételben szoktak nyilatkozni a témában, például Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója nemrég arról szólt, hogy a hazai turizmus bevételének egynegyede a plasztikkal keletkezik. Ez soknak tűnhet, de a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének a 2007-2012-es időszakot értékelő dokumentumából kiderül: 2010-ben a kereskedelmi szálláshelyeken felhasznált üdülési csekkek volumene 28,9 milliárd, 2011-ben pedig 21,9 milliárd forint volt. „Ezek az összegek 2010-ben a belföldi szállásdíj bevétel 58 százalékát, 2011-ben 44,5 százalékát tették ki. Ez jól bizonyítja a kereskedelmi szálláshelyek iránti hazai kereslet alakításában a jól kiválasztott és alkalmazott állami eszközök jelentőségét” – írták. Ugyanakkor az MSZÉSZ is úgy látja, hogy a kártya a csekknél korszerűbb, a szállodák számára kedvezőbb fizetési eszköz. Legutóbbi trend riportjukból is az derül ki, hogy idén júniusban, a hazai szállodákban a vendégek összesen 1,1 milliárd forintban értékben fizettek vele, ami 10,7 százalékos növekedés.
 
Rossz volt az idő júliusban
 
   Az OTP SZÉP-kártya birtokosai 2014 nyarán, tehát június, július és augusztus során összesen több mint 20 milliárd forint értékben használták fel a kártyájukra kapott juttatásokat – tudatta a Világgazdasággal az OTP Pénztárszolgáltató. Vagyis az egy napra eső költések összege megközelítette a 220 millió forintot. Tavaly nyáron valamivel több mint 19,5 milliárd forint áramlott a gazdaságba az OTP SZÉP-kártyákról. Az egyes hónapokra eső felhasználások összegét jelentősen befolyásolta az időjárás is, így idén a kiemelkedőbb június és augusztus kiegyensúlyozta a valamivel kisebb költést hozó júliust.
 
Forrás: Világgazdaság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lefulladt a SZÉP-kártya?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector