Startlaphoz Csatlakozz!

A magyar társadalom hosszú ideje öregszik

Több gyermek, magasabb nyugdíj: megérné anyagilag?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 11. csütörtök, 14:33

Bár a kormány szerint a magyar nyugdíjrendszerhez nem kell hozzányúlni 2030-ig, szakértők azt mondják, ez kizárt. Legutóbb a Népesedési Kerekasztal (NK) javaslata kapott nagyobb visszhangot, amely szerint a gyereknevelést el kellene ismerni a nyugdíjrendszerben. Egy számítás szerint ez viszont anyagilag sem érné meg a családoknak – olvasható az fn.hir24.hu oldalán.

Bár Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy 2030-ig semmilyen változás nem szükséges a magyar nyugdíjrendszerben, mivel a nyugdíjak kifizetése, a nyugdíjalapok működése biztosított, szakértők szerint kizárt, hogy a mindenkori kormány 2030-ig ne nyúljon hozzá jelentősen a nyugdíjrendszerhez. A magyar társadalom hosszú ideje öregszik, többen halnak meg, mint ahányan születnek, ezért egyre kevesebb aktív munkavállalónak kell eltartania egyre több nyugdíjast, ami fenntarthatatlan.
 
   Legutóbb a Népesedési Kerekasztal (NK) javaslata kapott nagyobb visszhangot, amely szerint a gyereknevelést el kellene ismerni a nyugdíjrendszerben. Hiszen minél több gyerek van, és minél magasabb az iskolai végzettségük, annál könnyebb lesz egy generáció múlva a nyugdíjakat kifizetni. A kezdeményezők szerint e mellett igazságtalan, hogy a többgyerekes szülők rejtett „gyermekességi adót" fizetnek, miközben a gyerektelenek vagy az egygyerekesek ugyanolyan nyugdíjat kapnak, mint a több gyereket vállalók. Az egyik megoldás szerint, aki egy gyermeket nevel, az kevesebb nyugdíjat kapna, akit kettőnél többet, az többet.
 
   Egy szakmai blog a fenti modell alapján kiszámolta, hogy ez konkrétan mit jelentene a gyakorlatban. Azaz elemezte, hogy a plusz gyermekvállalás hogyan hatna ki egy kétgyermekes család bevételeire és kiadásaira, illetve a szülők nyugdíjára 28 év múlva. A Nyugdíjbiztosító blog összeállítása azért is hiánypótló, mert Népesedési Kerekasztal kétoldalas tanulmánya nem tartalmaz sem hatástanulmányt, sem forrásoldalt, sem pontos számításokat. Mondjuk nem is ez volt a céljuk, hanem maga a problémafelvetés, hiszen a nyugdíjrendszerről beszélni kell.
 
   Az NK szakértője szerint, a világ számos országában beszámítják a gyermekvállalást a nyugdíjrendszerbe, péládul nőknek szolgálati időt adnak arra az időszakra, amíg otthon vannak a gyerekekkel. Más szakértők úgy vélik, hogy az NK ötlete elképesztő, hiszen nem tudni például, milyen forrásból lehet majd fedezni a gyermektelen vagy egygyermekes kiskeresetű szülők nyugdíjának kiegészítését? És elfogadja-e majd a társadalom a kevés szerencsés nagykeresetű és háromgyermekes család kiugró nyugdíját?
 
Hogyan tükröződik a nyugdíjban a harmadik gyermek bevállalása?
 
   A blog szerzője, Sebestyén András azt vizsgálta, hogy egy kétgyermekes családnak mennyi kiadást jelentene egy harmadik gyermek, és ez hogyan tükröződne a szülők nyugdíjában. Mint kiderül, szó nincs kiugró nyugdíjról, sőt, az NK modellje alapján nem igazán éri meg a harmadik gyermek bevállalása.
 
   A blog szerint a gyermekekkel kapcsolatos kiadások így néznek ki:
egy gyermekre havonta 50-75 ezer forintot költünk
átlagosan 6-8 millió forintból gyermekünk el tud végezni egy egyetemet
havi 25 ezer forint félrerakásával nagyjából 7 millió forintot össze tudunk gyűjteni gyermekünknek 18 éve korára (jelenértéken számolva).
 
   A harmadik gyermek vállalásának időpontjában a szülőknek ilyen anyagi helyzetük van (fiktív példa):
37 évesek, egyikük havi 160 ezer forintot keres, a másik 275 ezret
egy nyugdíj kalkulátor alapján az első szülő 78 ezer forint állami nyugdíjra számíthat, míg társa 119 ezerre
a két példaszülő összesen 42 ezret költ a két nyugdíj előtakarékosságra, és havi 100-150 ezret a két gyermekre, ez átlagban nagyjából havi 167 ezer forint.
 
Inkább az államnak jó, nem a szülőknek
 
  Amennyiben a szülők vállalnak egy harmadik gyereket, akkor a fenti modell szerint 10 százalékkal nő az államtól várható nyugdíjuk: egyikük 85 ezer forintot (7,7 ezer forinttal többet), másikuk 131 ezer forintot (12 ezer forinttal többet) kap. Bár így nyernek havonta 19-23 ezer forintot, a harmadik gyermek nevelésének kiadásait – 50-75 ezer forint havonta – messze nem ellensúlyozzák.
 
   Mindezt azt jelenti, hogy a blog szerint az esetleges módosítás inkább az állam számára lesz kifizetődő, mintsem a szülőknek – legalábbis a tervezett modell és a fiktív példák alapján.
A Népesedési Kerekasztal modellje
 
 Egy gyermek 0,1-es változást, vagyis 10 százalékos módosítást jelentene az állami nyugdíjunkra nézve. Ez szám szerint azt jelenti, hogy akinek nincs gyermeke az a mostani várható nyugdíjának a 80 százalékát kapná, az egy gyermekes szülő a 90 százalékát, és így tovább. Az 5 gyermekes szülő így megkapná a mostani állami nyugdíjának a 130 százalékát.
 
Forrás: fn.hir24.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több gyermek, magasabb nyugdíj: megérné anyagilag?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector