Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

A pótszabadságok és a családjog

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 12. péntek, 11:25

A Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény szabadságra (alapszabadságra és pótszabadságra) vonatkozó rendelkezései 2013. január 1. napján léptek hatályba – írja a munkajog.hu.
 
A gyermek nevelésével kapcsolatos pótszabadság
 
   A pótszabadságra vonatkozó rendelkezések szerint a munkavállalót a tizenhat évesnél fiatalabb egy gyermeke után kettő, két gyermeke után négy, kettőnél több gyermeke után pedig összesen hét munkanap pótszabadság illeti. A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: 1992. évi Mt.) 132. § (2) bekez­désének szabályozása szerint ez a pótszabadság a szülők döntése alapján a gyermek nevelésében nagyobb szerepet vállaló munkavállalót (aki jellemzően az édesanya volt) vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőt illette meg.
 
  Az új szabályozás értelmében a gyermek nevelése érdekében biztosított pótszabadság főszabályként egyidejűleg mindkét szülőt megilleti. Az Mt. 118. § (1) bekezdése értelmében ugyanis ez a pótszabadság a munkavállaló részére jár, tehát a jogalkotó már nem teszi azt vizsgálat tárgyává, hogy a gyermek nevelésében melyik szülő vállal nagyobb szerepet.
 
   Megítélésem szerint helyes volt ebből a nézőpontból kiindulni, hiszen ennek alapja az, hogy a gyermeket az együtt élő szülők közösen nevelik és egy adott életszakasz vagy élethelyzet alapján változhat az (például a szülők munkahelyi leterheltsége, valamelyik szülő esetleges megbetegedése stb.), hogy egyes időszakokban melyikük vállal nagyobb szerepet gyermeke nevelésében.
 
  Felmerül azonban a kérdés, hogy mi lesz a helyzet abban az esetben, ha a szülők elválnak, ilyenkor is fennmarad-e mindkét szülő pótszabadságra való jogosultsága.
 
   A törvényi szabályozás erre egyértelmű választ ad, amikor meghatározza, hogy ezen pótszabadság szempontjából kit kell gyermeknek tekinteni. Definiálja ugyanis, hogy gyermeknek a családok támogatására vonatkozó szabályok szerinti saját háztartásban nevelt vagy gondozott gyermeket kell tekinteni [Mt. 294. § (1) bekezdés c) pont]. Házasság felbontása esetén tehát ez a pótszabadság azt a szülőt illeti meg, akinél a gyermek a szülők megállapodása vagy a bíróság ítéleti rendelkezése folytán elhelyezésre kerül.
 
  A gyermeket ugyanis az a szülő neveli saját háztartásában, akinél elhelyezték, a különélő szülő pedig tartásdíj fizetése útján járul hozzá a gyermeke tartásához. A gyermektartásdíj célja pontosan az, hogy az a szülő, aki a gyermekről nem háztartásában, vagyis nem természetben gondoskodik, pénzbeni szolgáltatásként biztosítsa azokat az anyagi feltételeket, amelyek a kiskorú gyermeke megfelelő megélhetéséhez szükségesek.
 
  A családjogi helyzet megváltozásáról tudnak a szülők, tehát az édesanya és az édesapa, azonban kérdés, hogy a munkáltató milyen módon szerez erről tudomást. A munkáltatót véleményem szerint megilleti a vizsgálódás joga, a munkavállalójától írásbeli nyilatkozatot kérhet arról, hogy saját háztartásában neveli-e a gyermeket, figyelemmel arra, hogy amennyiben a munkavállaló úgy veszi igénybe ezt a pótszabadságot, hogy az neki nem jár, az arra a napra kifizetett munkabért a munkáltató visszakövetelheti [például az Mt. 285. § (2) bekezdése alapján kiadott fizetési felszólítással].
 
   A munkavállalót is terheli az Mt. 6. § (2) bekezdése alapján a munkáltatóval való együttműködési kötelezettség, ugyanezen szakasz (4) bekezdése pedig előírja, hogy a munkajogviszony alanyai kötelesek egymást tájékoz­tatni minden olyan adatról, tényről, körülményről, vagy ezek változásáról, amely a munkaviszony létesítése, valamint az e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges.
 
 A törvény által meghatározott általános magatartási követelmények alapján egyértelmű, hogy a munkavállaló egyébként köteles arról tájékoztatni a munkáltatóját, ha a gyermeket már nem a saját háztartásában neveli.

Forrás: Munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A pótszabadságok és a családjog.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector