Startlaphoz Csatlakozz!

Kevesebb dokumentumot kell majd feltölteni

2016 elejére 40 ezren léphetnek a Pedagógus II. fokozatba

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 12. péntek, 17:30

Jövőre már nem lesz egyszerűsített eljárás az e-portfóliók elkészítésében, de kevesebb dokumentumot kell majd feltölteni – tudta meg a Világgazdaság.

   „A pedagógusok e-portfóliójának tartalmi elemei kapcsán az egyik legfontosabb változás, hogy csökkent a feltöltendő dokumentumok mennyisége és módosult az alap- és szabadon választható dokumentumok köre” – nyilatkozta lapunknak az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkársága. A 2015. évi minősítésben részt vevő pedagógusoknak összesen 14 dokumentummal kell kevesebbet feltölteniük, mint az idei átmeneti eljárásban, az eddigi 10 helyett csak 6 óra-, vagy foglalkozásterv elkészítése szükséges.
 
   Idén április 30-ig a 14 év szakmai gyakorlattal és pedagógus-szakvizsgával rendelkezők tölthették fel e-portfóliójukat április 30-ig. A feltöltésre jogosultak száma 28597 fő volt, végül 22697-en készítettek portfóliót, ők eleget tettek a magasabb fizetési kategóriát jelentő Pedagógus II. fokozatba való kerüléshez.
 
   A 2014-es átmeneti eljárásban a tanárok választhattak az egyszerűsített (ezzel 6601 fő élt) vagy teljes változat feltöltése közül. Jövőre már csak az utóbbi készíthető el. A 2015. évi eljárásban érintett 18095 tanár a minősítés teljes folyamatán átesik. Így 2014. november 30-ig feltöltik az e-portfólió teljes változatát, majd jövőre a gyakornok, illetve a Pedagógus I. fokozatban lévők kettő, míg a Pedagógus II. kategóriában szereplők egy órát, vagy foglalkozást tartanak meg, valamint részt vesznek e-portfóliójuk megvédésén. A minősítéshez kapcsolódóan a tanfelügyeleti ellenőrzésen is átesnek.
 
  A minősítési rendszerben finomítások várhatóak, így például a 2016. évi minősítésre való jelentkezéskor a pedagógus maga választhatja meg a (legalább heti két órában tanított) tantárgyat, amiből a minősítését kéri. Bizonyos munkakörök esetében (fejlesztőpedagógus, gyógypedagógus, iskola-, illetve óvodapszichológus) a pedagógusok munkakörüknek, ellátott feladataiknak megfelelőn megválaszthatják, hogy nevelési-oktatási intézményben vagy szakszolgálati területen töltenek fel dokumentumokat.
 
   Az új útmutató már nem tartalmaz terjedelmi ajánlásokat, illetve az e-portfólió feltöltőfelületén a továbbiakban csak a kompetenciákat kell jelölni az egyes dokumentumoknál, az indikátorok jelölésére nincs lehetőség.
 
   A mintegy 150 ezer pedagógus, pedagógiai szakértő, pedagógiai előadó munkakörben foglalkoztatottak első minősítő vizsgájára vagy minősítési eljárására legkésőbb 2018. június 30-ig sor kerül. A tervek szerint 2016. január 1-jéig több mint 40 ezren léphetnek magasabb fokozatba, ha megfelelnek a feltételeknek.
 
Várhatóak-e szankciók?
 
   Az e-portfóliók feltöltése, a minősítési eljárás ellen több pedagógus is tiltakozott, többek között méltánytalannak tartották, hogy korábbi eredményeik, szakvizsgáik, diplomáik ellenére Pedagógus I. fokozatba sorolták vissza őket. Egyesek meg is tagadták a portfólió feltöltését. A köznevelésért felelős államtitkárságtól azt kérdeztük, hogy érheti-e őket valamilyen szankció? A válaszban közölték: a pedagógusok teljes szakmai tevékenységét bemutató e-portfólió, illetve a védés értékelésének aránya 50 százalék az összegző értékelésben. A Pedagógus II. fokozat eléréséhez az összpontszám 75 százaléka szükséges, alacsonyabb pontszám esetén megismételt eljárásra kerülhet sor minimum két év múlva, legkésőbb a 11. évben. Az érintettek nem léphetnek magasabb fokozatba, így fizetésük sem gyarapodhat.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 2016 elejére 40 ezren léphetnek a Pedagógus II. fokozatba.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector