Startlaphoz Csatlakozz!

Érdemes „vitatkozni” a hatósággal

Nyugdíj: új csoportot hív be a nyugdíjbiztosító

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 12. péntek, 16:44
 
 Jövőre az 1960-64 között születettekkel kezd egyeztetési eljárást a nyugdíjbiztosító szolgálati idejük megállapítására. Érdemes „vitatkozni” a hatósággal, mert a nyilvántartások nem ismernek minden, a szolgálati időbe beszámító időszakot. Cikkünkből megismerheti az adategyeztetési eljárás összes részletét – írja az ado.hu.
 
   A nyugellátások szempontjából meghatározó jelentőségű jogosultsági feltétel a szolgálati idő, az az időszak, amelyet nyugdíjjárulék fizetéssel szerzünk keresőtevékenységünk alapján, valamint a járulékfizetés nélkül is szolgálati időnek elismerhető jogszabályban meghatározott időszakok.
 
   A biztosítási jogviszonyon alapuló adatokat a foglalkoztatók jogszabályi kötelezettségüknek eleget téve jelentik be az igazgatási szervekhez. 2010. előtt a nyugdíjbiztosítási igazgatóságokhoz, ezt követően az adóhatósághoz történt a bejelentés, amely továbbítja az adatot a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervekhez.
 
   A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek személyre szólóan tartják nyilván a biztosítási időt és a nyugdíjjárulék-köteles keresetet, jövedelmet.
 
   A nyugdíjigénylésnek, nyugdíj megállapításnak nem előfeltétele a szolgálati (biztosítási) idők előzetes igazoltatása, arra sor kerülhet a nyugdíjmegállapítási eljárás során is. A hazai és nemzetközi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy igen hasznos időben ellenőrizni, hogy a foglalkoztatói adatszolgáltatás rendben van-e.
 
   2012. december 31-ig szolgálati idő elismerése iránti kérelmet nyújthatott be a biztosított, volt biztosított a nyugdíjmegállapító szervhez nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati idejének megállapítása iránt. Az eljárásban az összes szolgálati idő közlése mellett a korkedvezményre jogosító időszak és a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátáshoz figyelembe vehető idő igazolása is megtörtént. A szolgálati idő elismerése iránti kérelem életkortól függetlenül benyújtható volt, indokolás, megokolás nélkül.
 
  2013-tól nagy változáson ment keresztül a szolgálati idő elismerése, az érintett által kezdeményezendő eljárás helyébe a hatóság által indított egyeztetési eljárás lépett, közigazgatási szolgáltatásként biztosítva a jogosultsági időszak időben történő ellenőrzésének lehetőségét. A 2013. január 1-től bevezetett adategyeztetési eljárás a megszerzett nyugdíjjogosultsági időszakok egyeztetését, és ennek eredményeként azok véglegesítését tűzte ki célul. Az egyeztetési eljárás fokozatosan kerül bevezetésre, a különböző korosztályok számára a jogszabályban előírt ütemezés szerint zajlik.
 
Zárul az első szakasz
 
   Elsőként az 1955-59. között született biztosítottak, volt biztosítottak esetében kerül sor az eljárásra 2014. december 31-ig, meghatározott ütemterv alapján.
 
  Az 1954. december 31-ét követően született biztosítottakkal a nyugdíjbiztosítási szervek folyamatosan kezdeményezik a nyugdíjbiztosítási nyilvántartás adatainak egyeztetését.
 
   A közelmúltban olvasóink közül is sokan kézhez kaphatták a nyugdíjbiztosítási igazgatóság kimutatását a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő adataikról.
 
A 60-asok jönnek
 
   2015. január 1-től ötéves korcsoportban az 1960-ban, és ezt követően születettek jogosultsági időszakainak egyeztetésére fog sor kerülni.
 
   Az 1955. előtt születettek esetében fentiek szerint hivatalból már nem kerül sor ezen egyeztetési eljárás lefolytatására, az kérelemre végezhető el. Az 1955. előtt született azon személyek, akik részéről még nem került sor nyugellátás megállapítására, túlnyomó többségükben már rendelkeznek szolgálati elismerési határozattal, aki még nem, és igényli szolgálati idejének rendezését, az egyeztetési eljárásban erre kérelmére lehetőség lesz.
 
  A kérelem – és ez újdonság a nyugellátási területen – csak elektronikus úton terjeszthető elő. Természetesen akinek bármilyen okból nehézséget jelent az elektronikus ügyintézés, segítséget kap az igazgatási szervektől.
 
Forrás: ado.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyugdíj: új csoportot hív be a nyugdíjbiztosító.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector