Startlaphoz Csatlakozz!

Az ítélkezési vezetők határozatlan időre szóló megbízatását határozottra változtatnák

Strasbourghoz fordulnának a bírósági tanácselnökök

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 13. szombat, 14:02

Tucatjával fordulhatnak a strasbourgi emberi jogi bírósághoz a magyar bírósági tanácselnökök, amennyiben a Fidesz-KDNP elfogadja azt a törvénymódosítást, mely az ítélkezési vezetők mostani, határozatlan időre szóló megbízatását határozottra változtatná - értesült lapunk. Megírtuk: ismét beavatkozna az igazságszolgáltatás függetlenségébe az Orbán-kormány azzal - a Népszabadság által feltárt - tervvel, mely nyomán a bírói kar csaknem harmadát, akár hatszáz tanácselnököt le lehet lecserélni, vagy legalábbis azt elérni, hogy az érintettek ítélkezés közben mérlegeljék, mi a "jó" döntés a későbbi pályafutásuk szempontjából – írja a Népszava.

   Forrásaink szerint, noha az Országos Bírósági Hivatal (OBH) magára vállalta a törvényjavaslatot, azt Handó Tünde elnök valójában már egyeztette a kormánnyal, s az illetékes minisztérium is áldását adta a tervre. Noha az OBH elnökének valóban van javaslattételi jogköre, az Orbán-kormány által kinevezett bírósági igazgatási vezető - és társai - elképzeléseit forrásaink szerint nem támogatják a bíróságok. Azzal ugyanis, hogy a tanácselnökök határozatlan idejű megbízatása határozottra, hat évre változna, sérülne az ítélkezés függetlensége. A posztot a jövőben pályázat útján lehetne elnyerni, melynek elbírálásában az előző ciklusban kinevezett bírósági vezetők játszanának döntő szerepet, akik már több esetben bizonyították, hogy a bírói kar által támogatott jelöltekkel szemben, más megfontolások alapján döntenek előmeneteli kérdésekben.
 
  Úgy tudjuk, az érintett bírák már készítik azt a strasbourgi beadványt, mellyel azonnal nemzetközi jogorvoslatért folyamodnak, amint a parlament elfogadja a javaslatot. Így ugyanis az ítélkezést közvetlenül is befolyásolva mozdíthatnák el a tanácselnöki kart. Ez érvelésük szerint elsősorban nem is az érintett bírák szerzett jogainak sérelme, azaz nem a tanácselnöki pótlékoktól való elesés miatt súlyos beavatkozás, hanem mert alapjaiban ásná alá a bírói elmozdíthatatlanság elvét. Forrásaink szerint márpedig a korábbi strasbourgi ítélkezési gyakorlat egyértelmű abban, hogy egy ilyen bírói státuszt és előmenetelt érintő módosítás veszélyezteti az ítélkezés stabilitását és függetlenségét.
 
Forrás: Népszava
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Strasbourghoz fordulnának a bírósági tanácselnökök.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector