Startlaphoz Csatlakozz!

A hajléktalanok a foglalkoztatását és a lakhatást össze kell kapcsolni

Vecsei: munkahely nélkül nagyon nehéz túlélni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. szeptember 14. vasárnap, 11:36

 Jelentős átalakítást tervez a kormány a hajléktalanellátásban. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke megerősítette: a kormány azt tervezi, hogy az átmeneti férőhelyek számának növelése helyett tartós lakhatási megoldásokat keresnek a hajléktalanok számára – olvasható az Inforádió oldalán.
 
   Két nagy problémával állunk szemben - mutatott rá Vecsei Miklós. Az egyik az, hogyan juttassák állandó fedélhez a hajléktalanokat, a másik pedig, hogy miként támogassák azokat, akik nem kérnek segítséget. 

   A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke elmondta: a hajléktalan-ellátás képes arra, hogy a segítséget kérőnek segítséget nyújtson. 

  „Általában tudunk segíteni a hajléktalanoknak abban, hogy az utcai lététől megszabadítsuk, valahova elhelyezzük őket. Ami nagyon-nagyon szűk keresztmetszet, hogy innét hogyan lehet tovább menni. Erre is vannak programok, tehát ha valaki nagyon ügyes és nagyon kitartó, az tulajdonképpen ma már az albérletig el tud jutni. Ám önkormányzati bérlakások megszerzése igen ritkán sikerül” - számolt be Vecsei Miklós. 

   „A másik nagyon nagy probléma, hogy mit csináljunk azokkal, akik nem kérnek segítséget, vagy elutasítják a segítségünket. Hihetetlenül nagy erőfeszítést teszünk annak érdekében, hogy az ellátást elutasító emberekkel is történjen valami, hiszen nyilván ott egészen más problémákkal állunk szemben” - jelezte a máltai szeretetszolgálat alelnöke. 

  Vecsei Miklós szerint teljesen nyilvánvaló, hogy a foglalkoztatást és a lakhatást össze kell kapcsolni, nem csak azért, mert a munkahely pénzt termel, hanem mert az hozza az ember életében azt a struktúrát, ami miatt képes szabályokat, normákat betartani. 

   „Munkahely nélkül nagyon nehéz túlélni. A szűk mezsgye az elmúlt években a foglalkoztatás volt” - hangsúlyozta. 

  Vecsei Miklós szerint az elmúlt időszak azt mutatta, hogy egy hosszú távon megjelenő, rendszeres közmunka is tud már segítséget nyújtani a tartósabb lakhatás elérésében. Ha például egy pár vált hajléktalanná és mindkettejüknek van legalább egy közfoglalkoztatotti munkaköre, akkor ők már egy olcsó albérletben meg tudnak maradni, egyedül azonban ez még aligha elérhető. 

   „Ezerszínű az a paletta, amelyen keresztül megpróbáljuk kivezetni a hajléktalan embereket ebből helyzetből. Ha a lakhatást és a foglalkoztatást össze tudjuk kapcsolni a jövőben is, akkor azt gondolom, ez megvalósítható, járható út. Az ugyanakkor egy távolabbi lehetőség, hogy bérlakás, támogatott lakhatás is rendelkezésükre álljon” - vélekedett. 

  A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke beszámolt arról is, hogy már augusztus végén megkezdték a felkészülést a hajléktalanok téli elhelyezésére. 

   „A hozzánk segítségért fordulók meg fogják kapni a segítséget. A nagyvárosokban egészen széles spektrumát tudjuk nyújtani a szolgáltatásoknak, a segítséget kérőket el fogjuk tudni látni. De a tél újból attól lesz hangos, hogy mi lesz azokkal, akik nem fogadják el a segítségünket. Ők nincsenek olyan nagyon sokan, de az erőnk nagy részét ők viszik el és náluk a legkisebb a siker az elhelyezésben” - mutatott rá Vecsei Miklós.
 
Forrás: Inforádió
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vecsei: munkahely nélkül nagyon nehéz túlélni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector